Hap en Tap logo zonder streep
Tomaat-garnaal 2.0

Tomaat-garnaal 2.0

30 aug 2024 | Hapjes

Het is weer van dat: Myriammeke heeft een reel gemaakt! Check it out hier! Ik zag een bijzonder leuk recept voor een “tomatensluier” passeren op Instagram. Het recept was van Martina Tenz (een must-follow account!). Martina heeft zoals veel chefs een account op Gronda én laat ik daar een abonnement op hebben. Dus kon ik zonder problemen die tomatensluier maken. Ik moest alleen nog beslissen waarover ik de sluier zou “draperen”. “Deze sluier is iets ongelooflijks. Hij zit vol intense umami door de tomaten en is perfect om je zomergerechten mee te garneren.” De woorden van Martina. Die zou wel passen bij een tomaat-garnaal, dacht ik zo. Een klassieker die door de toevoeging van de sluier een upgrade krijgt: de tomaat-garnaal 2.0 was geboren!

Ik ontwikkelde dit recept in opdracht van Looye kwekers en dat kwam goed uit: in dit hapje kon ik de 2 tomatensoorten van Looye aan bod laten komen: de Joyn tomaten om de sluier te maken en de honingtomaatjes om op te vullen met garnalen. I-de-aal! En wat een smaakbommetje! Fingerfood waarmee je indruk gaat maken.

Ik serveerde de tomaat-garnaal op een handgemaakte serveerschaal van Hilde Vandewege. #zelfgekocht

Tomaat-garnaal 2.0

Tomaat-garnaal 2.0

Tomaat-garnaal 2.0

Gang Borrelhapje

Equipment

  • 1 Blender

Ingrediënten
  

Voor de tomatensluier:

  • 300 g Joyn tomaten
  • 1 snufje zout
  • 2,8 g agar-agar
  • Eetbare bloemen (lookbloemetjes, Borage,…)

Voor de gevulde tomaatjes:

  • 1 doosje honingtomaten
  • Ongepelde garnalen
  • Mayonaise
  • Peterselieblaadjes, fijngehakt
  • Peper en zout

Instructies
 

Voor de tomatensluier:

  • Mix de Joyn tomaten met een snufje zout gedurende 7 min in een blender.
  • Giet de gemixte tomaten in een schone handdoek of neteldoek en knijp zachtjes uit. Al het super intense tomatenwater zal uit het mengsel komen.
  • Je hebt nu 200 ml tomatenwater. Voeg er de agar-agar aan toe en breng kort aan de kook.
  • Giet de vloeistof in een lage schaal en strooi er fijne, eetbare bloemetjes over (lookbloemetjes of Borage).
  • Laat opstijven in de koelkast en steek er met een uitsteekring cirkels uit om de tomaten af te werken.
  • Deze sluier heeft echt een intense tomatensmaak. Je kunt hem maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.

Voor de gevulde tomaatjes:

  • Ontvel de honingtomaatjes, snijd het kapje eraf en hol ze uit.
  • Pel de garnalen en maak ze naar smaak aan met mayonaise, fijngehakte peterselie, peper en zout.
  • Vul de tomaatjes met de garnalensalade.
  • Werk ze af met een tomatensluier.
Trefwoord finger food, garnalen, garnalensalade, honingtomaatjes, honingtomaten, Joyn tomaten, Looye, tomatensluier

Bron: recept van de tomatensluier geïnspireerd op een recept van Martina Tenz op Gronda.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Gerda Vanden Bergh

    dag Myriam,
    heb je een praktische tip om de honingtomaten te ontvellen. Ik vermoed dat we ze niet mogen emonderen.
    Alvast bedankt
    Gerda

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Gerda,
      Dat heb ik wel gedaan, hoor. Kruisje erin en héél kort in kokend water.
      Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Tomaat-garnaal 2.0

by Myriam Minne time to read: 2 min
2