Hap en Tap logo zonder streep
Strawberry cheesecake

Strawberry cheesecake

23 jun 2024 | Gebak en koekjes, Zoet

Vorige week deelde ik hier een post met mijn 10 favoriete aardbeienrecepten (allez, eigenlijk 11) en die ging door het dak. Het is duidelijk: jullie zijn fan van aardbeien. En dus doe ik bij deze een boude uitspraak: deze strawberry cheesecake gaat scoren. Meer dan onze rode duivels. 😉

Ik heb een vriend die bij Debic werkt en die lieverd bracht een pot van hun nieuwe cream cheese binnen. De strawberry cheesecake op de website van het merk knipoogde naar me, maar boezemde me ook een beetje angst in. Die was zooooo perfect dat ik er bijna niet durfde aan beginnen. Anderzijds, if it doesn’t scare you a little, it’s probably not worth doing. Dus sprong ik in mijn auto om de juiste spuitmond te gaan kopen. Ik vond niet precies wat ik zocht, maar kocht een setje van 4 spuitmondjes waarvan er wel eentje min of meer in de buurt kwam van wat ik zocht.

Ik ging ervoor en kijk: het resultaat mag gezien worden. Anders dan het origineel, maar ook mooi. Ik werkte de strawberry cheesecake af met kruiden en eetbare bloemen uit mijn eigen kruidentuintje. Voor wie het interesseert, ik maakte een highlight op mijn Instagram account zodat jullie kunnen zien wat ik allemaal in mijn tuinbakken heb staan: huis-, tuin- & keukenkruiden of course, maar ook veel eetbare bloemen en speciale aardbeienrassen.

Voor wie zich afvraagt, hoe het komt dat de hoeveelheden in dit recept zo bizar zijn (17 g melk, 33 g poedersuiker,…), het oorspronkelijke recept is voor 3 cheesecakes en dus heb ik de hoeveelheden gedeeld door 3.

Strawberry cheesecake

Strawberry cheesecake

Strawberry cheesecake

Gang Nagerecht
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

Voor de génoisebiscuit:

  • 105 g ei
  • 17 g melk
  • 53 g invertsuiker
  • 1 g zout
  • 3 g citroenzestes
  • 95 g bloem
  • 47 g poedersuiker
  • 4 g bakpoeder
  • 81 g roomboter

Voor de roomkaasvulling met witte chocolade:

  • 333 g Debic Cream Cheese
  • 125 g suiker
  • 67 g eigeel (gepasteuriseerd)
  • 36 g gelatinemassa*
  • 292 g witte chocolade

Voor de aardbeienpunch:

  • 50 g aardbeienpuree
  • 33 g siroop

Voor de decoratieroom:

  • 333 g room 35%
  • 33 g poedersuiker
  • 50 g Debic Cream Cheese

Voor de afwerking:

  • 1 bakje aardbeien
  • Rode gelei
  • Eetbare bloemen
  • Takjes groen kruiden zoals citroenmelisse, munt,…

Instructies
 

Voor de génoisebiscuit:

  • Meng het ei, de melk, de invertsuiker, het zout en de zestes in een foodprocessor tot een gladde emulsie.
  • Zeef de bloem, de bloemsuiker en het bakpoeder en spatel onder het mengsel.
  • Voeg de gesmolten roomboter toe.
  • Verdeel over een bakplaat en bak 8 à 10 min op 180° C.

Voor de roomkaasvulling met witte chocolade:

  • Draai de Cream Cheese zacht in de staande mixer met klopper en voeg beetje bij beetje de suiker toe.
  • Voeg nadien het eigeel toe en meng glad.
  • Klop het geheel luchtig gedurende 2 min, op middelmatige snelheid.
  • Voeg de gesmolten gelatinemassa toe en nadien de gesmolten witte chocolade.
  • Verwerk onmiddellijk.

Voor de aardbeienpunch:

  • Meng de ingrediënten goed.

Voor de decoratieroom:

  • Maak de Cream Cheese mals, samen met de suiker.
  • Voeg de room 35% toe en meng zorgvuldig.
  • Klop het geheel op tot spuitdikte.

Opbouw:

  • Steek 3 cirkels uit de biscuit: 1 met een diameter van 16 cm, 1 met een diameter van 14 cm en ten slotte 1 met een diameter van 12 cm.
  • Bekleed de binnenkant van een ring met een plastic band.
  • Plaats de grootste plak biscuit onderaan de ring.
  • Schik halve aardbeien tegen de binnenkant.
  • Spuit een deel van de roomkaasvulling in de vorm en chemiseer tot boven om de aardbeien goed te laten aansluiten.
  • Bedek met een plak biscuit van 12 cm.
  • Bevochtig deze laag met de aarbeienpunch.
  • Vul met de resterende roomkaasvulling en sluit af met de derde laag biscuit van 14 cm diameter.
  • Strijk af met een dun laagje en laat opstijven in de koeling.

Afwerking:

  • Verwijder de ring en de plastic band wanneer de cheesecake voldoende is opgesteven. (Reken hiervoor voldoende tijd).
  • Werk af met de decoratieroom, met behulp van een plat spuitmondje.
  • Decoreer met enkele druppels rode gelei, eetbare bloemblaadjes en plukjes groene kruiden.

Notities

*36 g gelatinemassa maak je met 6 gram gelatinepoeder en 30 gram water. 
Zo ga je tewerk: 
Hydrateer de gelatine: doe 6 gram gelatinepoeder in een kom en voeg 30 gram koud water toe. Laat dit ca. 5-10 min staan om de gelatine te laten hydrateren (blooming).
Verwarm het mengsel: verhit het gehydrateerde gelatine- en watermengsel au bain-marie of in de magnetron tot het volledig is opgelost. Het moet helder zijn en geen korrels meer bevatten. Pas op dat je het niet laat koken, want dan kan de gelatine zijn bindingskracht verliezen.
Laat afkoelen: laat het mengsel afkoelen tot het op kamertemperatuur is of plaats het in de koelkast om sneller te laten stollen, afhankelijk van je toepassing.
Trefwoord aardbeien, biscuit, cheesecake, cream cheese, génoisebiscuit, roomkaas

Bron: recept van Debic.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.680 andere abonnees

ARCHIEF

6 Reacties

  1. Katrien

    Waarom altijd gelatine? Ik ben vegetarisch

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Omdat ze zonder gelatine niet opgesteven blijft. Je zou de gelatine kunnen vervangen door agar agar, maar agar agar moet doorkoken voor het werkt en dat gaat niet met dit kaasmengsel met eigeel in. Dus deze cheesecake lukt alleen met gelatine.

      Antwoord
  2. Jozephina

    Hoi Myriam,

    Het water loopt me uit de mond, en wat een lust voor het oog om te zien!
    Binnenkort ga ik zeker de taart een keer maken!!

    Fijne zondag met gelukkig mooi weer!

    Groet,

    Jozephina

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Jozephina,
      Hiervan ga je GENIETEN!
      Fijne zondag.
      Groetjes,
      Myriam

      Antwoord
  3. rika Vynckier

    dag Myriam,

    Wat is gelatinemassa ,dat kan toch geen 36 gr gelatine zijn.
    kan je de hoeveelheid gr.geven a.u.b .

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag staat onderaan in de notities uitgelegd, Rika:
      36 g gelatinemassa maak je met 6 gram gelatinepoeder en 30 gram water. Zo ga je tewerk:
      Hydrateer de gelatine: doe 6 gram gelatinepoeder in een kom en voeg 30 gram koud water toe. Laat dit ca. 5-10 min staan om de gelatine te laten hydrateren (blooming).
      Verwarm het mengsel: verhit het gehydrateerde gelatine- en watermengsel au bain-marie of in de magnetron tot het volledig is opgelost. Het moet helder zijn en geen korrels meer bevatten. Pas op dat je het niet laat koken, want dan kan de gelatine zijn bindingskracht verliezen.
      Laat afkoelen: laat het mengsel afkoelen tot het op kamertemperatuur is of plaats het in de koelkast om sneller te laten stollen, afhankelijk van je toepassing.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Strawberry cheesecake

by Myriam Minne time to read: 3 min
6