Ik dacht dat ik meer tijd zou hebben om “rustig” te bakken, koken en blogggen, nu ik “maar”‘ 4/5 meer werk. Maar dat is dus compleet fout gedacht. Afgelopen vrijdag moest ik heel de dag bakken voor het magazine Kook van Spar en zondag stond er een belangrijke voetbalmatch op de agenda (de belangrijkste match van ’t jaar voor een clubfan, maar de spelers hadden er duidelijk geen zin in). Zaterdag naar de kapper en boodschappen doen en dus had ik maar heel weinig tijd. Dat werd dus improviseren. Ik had nog ongebakken eclairs in mijn diepvries en bedacht dat een hartige eclair met blauwe kaas, ham en appel wel een goed idee was.
Ik vond een recept op een Franse website. Valérie maakte de hartige eclair met uitsluitend Franse producten, maar ik vind dat we best wel wat chauvinistischer mogen zijn en dus gebruikte ik Belgische ingrediënten: Belgische Boskoop appels, Ardense ham,… Alleen voor de kaas hield ik het op Gorgonzola Dolce. Mijn man en ik zijn geen fan van blauwe kaas en dus koos ik voor een kaas met zachte smaak. Opzet gelukt! Zowel den Eddy als ik staken elk 2 eclairs achter de kiezen. Met peren in plaats van appels moet dit ook lekker zijn, trouwens!
Voor de eclairs gebruikte ik dus het recept dat ik hier onlangs deelde. Ik schreef toen dat de ongebakken eclairs tot 2 weken goed bewaard kunnen blijven in de diepvries. Fout! Mijn eclairs zitten reeds 1 1/2 maand in de diepvries en zijn nog even lekker!
Zo’n hartige eclair is trouwens een leuk en lekker idee voor de paasbrunch, lijkt me. Of je maakt mini-versies als hapje of grote zoals deze als voorgerecht met een frisse groene salade erbij.
Hartige eclair met blauwe kaas, ham en appel
Equipment
- 1 staande mixer
Ingrediënten
Voor het soezendeeg:
- 125 g water
- 125 g melk
- 4 g zeezout
- 4 g suiker
- 2 g invertsuiker
- 112 g boter
- 138 g bloem
- 250 g eieren
Voor de blauwe kaas slagroom (de dag voordien te maken):
- 100 g blauwe kaas
- 100 g volle room (om op te warmen)
- 200 g volle room (koud toe te voegen)
Voor de appelcompote (de dag voordien te maken):
- 3 Boskoop appels
- Enkele takjes verse tijm
- 20 g zachte boter
Voor de afwerking:
- 2 sneetjes Ardense ham
- 1 appel, in fijne staafjes
- Kleine blokjes blauwe kaas
- Kleine takjes verse tijm
- 1 handje walnoten
- Groene salade
Instructies
Voor het soezendeeg:
- Bereid de eieren en boter voor: mix de eieren op kamertemperatuur met een staafmixer tot een gladde massa en snijd de boter in kleine stukjes.
- Doe zout, suiker en invertsuiker in een steelpan. Invertsuiker voorkomt de vorming van ijskristallen in de soezendeeg en houdt de textuur langer mals en vochtig. Als je het soezendeeg niet gaat invriezen, kan je dit ingrediënt overslaan.
- Voeg de boter, het water en de melk toe aan de steelpan en verwarm alles op laag vuur, af en toe roerend met een garde.
- Wanneer de boter helemaal gesmolten is, zet je het vuur hoger en breng je het mengsel aan de kook.
- Haal het mengsel van het vuur, voeg de gezeefde bloem toe en roer stevig met de garde tot een gladde massa.
- Om er zeker van te zijn dat al de bloem is opgenomen, zet je het soezendeeg terug op het vuur en verwarm je het nog 2 min op laag vuur, terwijl je stevig roert met een spatel.
- Doe het soezendeeg nu in de mengkom van een staande mixer en begin te mixen met de K-klopper, terwijl je het deeg laat afkoelen tot 55-60° C.
- Wanneer het soezendeeg de gewenste temperatuur heeft bereikt, voeg dan geleidelijk, in kleine beetjes, de eieren toe, terwijl je het soezendeeg blijft mixen op lage snelheid.
- TIP: De textuur van het soezendeeg wordt visueel gecontroleerd, daarom heb je misschien iets minder eimengsel nodig dan in het recept staat. Het soezendeeg moet glad, homogeen en glanzend zijn en als een lint van de spatel vallen. Als je alle eieren hebt gebruikt en de juiste textuur is nog steeds niet bereikt, kan je een beetje warme melk toevoegen, maar dat komt uiterst zelden voor.
- Dek het afgewerkte soezendeeg af met huishoudfolie en laat het een uur rusten op 30° C.
- Vul een spuitzak met een open ster spuitmondje van 16 mm diameter voor 2/3 met het soezendeeg.
- Spuit de 12,5-13 cm lange éclairs (~35 g per stuk) op een afstand van 1-1,5 cm op een met teflon beklede bakplaat of een geperforeerde siliconenmat. Om perfect gelijkmatige eclairs te krijgen, beweeg je je handen niet tijdens het spuiten, maar zet je een stap achteruit.
- Bespuit de eclairs na het spuiten met een dun laagje bakolie en bestrooi ze dan lichtjes met poedersuiker door een zeef. Een dun korstje op het oppervlak beschermt ze tegen barsten.
- Zet de eclairs in de vriezer tot ze helemaal bevroren zijn. Je kunt de eclairs maximaal twee weken in de vriezer bewaren, maar zorg er wel voor dat je ze in een luchtdichte verpakking doet om te voorkomen dat ze uitdrogen.
- Verwarm de oven voor op 280° C en zet hem dan uit. (Mijn fornuis gaat maximum tot 240° C en dat lukte prima).
- Leg de bevroren eclairs over op een geperforeerde siliconenmat met ca. 6 cm afstand tussen elke eclair.
- Plaats de eclairs 20-25 min in de uitgeschakelde oven. Gedurende deze tijd moeten ze rijzen, het maximale volume krijgen en lichtjes bruin worden. Zet dan de verwarming aan op 155-160° C en bak de eclairs nog 15-20 min.
- De afgewerkte eclairs moeten een uniforme goudbruine kleur hebben en een voldoende hard oppervlak. Als je erop drukt, knispert het een beetje, maar de binnenkant van de eclair blijft zacht en vochtig. Leg de eclairs na het bakken op een rooster om sneller af te koelen. Dit kan ca. 20-30 min duren.
Voor de blauwe kaas slagroom (de dag voordien te maken):
- Smelt de blauwe kaas in de vloeibare room op een laag vuur en roer regelmatig. Zorg ervoor dat het mengsel niet aan de kook raakt, anders komt al het vet uit de kaas.
- Laat het gesmolten blauwe kaasmengsel afkoelen en voeg dan de koude room toe.
- Zet apart in de koelkast tot je de room opklopt.
Voor de appelcompote (de dag voordien te maken):
- Was en schil je appels en verwijder het klokhuis.
- Smelt de boter in een steelpan en voeg de appels in plakjes toe (hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze gaar zijn). Voeg de verse tijm toe.
- Dek af en laat op een laag vuur garen, roer regelmatig.
- Zodra de compote gaar is, kan je hem eventueel mixen (je kan er ook voor kiezen om wat beet te bewaren). Laat afkoelen.
Afwerking:
- Snijd de bovenkant van de eclairs in met een getand mes zodat je ze kunt vullen.
- Giet je blauwe kaasmengsel in de kom van je staande mixer en klop de room zachtjes op.
- Vul de bodem van de eclairs met de appel- en tijmcompote, bestrooi met dunne plakjes Ardense ham en spuit de slagroom erop (ik heb een St Honoré spuitmond gebruikt).
- Garneer met stukjes blauwe kaas, takjes tijm en dunne appelstaafjes.
- Serveer als voorgerecht met een frisse kruidensalade en geniet!
Bron: recept van I Love Cakes.fr
Heel leuk gerechtje, maar als je in de titel claimt dat het een vegetarisch gerecht is, moet je er natuurlijk geen ham bij serveren. Als vegetarisch alternatief voor die ham zou ik al snel kiezen voor een zogenaamde ‘suiker’ (zeer fijne brunoise) van aardappel, goudbruin gefrituurd en bestrooid met wat fijn zout.
Dag Jan,
Geen idee waarover je het hebt. In mijn titel zeg ik toch niet dat dit vegetarisch is? En in mijn intro ook niet.
Ik maakte de fout vorige week, maar toen zat er gelatine in het recept. Dat kon eventueel vervangen worden door agar.
Maar zeker een goed idee om de ham te vervangen door wat jij voorstel voor de vegetariërs!
Hey Myriam, ik heb al heel veel super leuke recepten van jou gezien en geprobeerd. Dit gerechtje is idd ideaal om als hapje te serveren. Voorgerecht lijkt voor mij iets te zwaar, omdat ik het nooit kan laten om maar enkele hapjes te maken. Of op een buffet, ook supercool. Ikzelf zou misschien wel een iets meer uitgesprokener blauwe kaas nemen. De 2 voor de wel en niet liefhebbers, waarom niet? Merci, ik zet het in mijn top 10 om zelf nog te proberen!
Hey Caroline,
Als je graag blauwe kaas lust, ga dan zeker voor een kaas met een uitgesproken smaak. Die wordt sowieso al serieus afgezwakt door de toevoeging van de room.
Dus, succes en smakelijk!
Groetjes,
Myriam
Nice
Thank you!