Ingrediënten voor 4 personen (als voorgerecht) of voor 8 personen (als hapje)
2 mooie witloofstronken
1 klontje boter
1/2 gele ui
1 teentje look
1 takje tijm of 1 kruidentuiltje
1 el sojasaus (facultatief)
75 g foie gras cuit of mi-cuit (of faux gras)
15 g pistachenoten
2 sneetjes peperkoek
Werkwijze
Maak eerst de compote van witloof. Snijd de witloofstronken in twee en verwijder het harde deel aan de voet van het witloof.
Snijd het witloof heel fijn en doe dat ook met de ui en de look.
Sueer de ui met de look en het takje tijm in een beetje boter.
Voeg het fijngesneden witloof toe en kruid met peper en zout (als je geen sojasaus gebruikt).
Meng, zet het deksel op de kookpot en laat garen op een heel zacht vuurtje.
Voeg de sojasaus toe.
Laat op het einde van de gaartijd het deksel van de pot zodat het resterende vocht van het witloof kan verdampen.
Mix de pistache in de blender.
Droog de peperkoek in de oven of in de toaster gedurende enkele minuten en mix hem grof.
Meng de pistaches en peperkoek tot een chapelure.
Schep onderaan de glaasjes de warme witloofcompote.
Schik de foie gras (of faux gras) in stukken op het witloof.
Strooi er de chapelure van peperkoek en pistaches over.
Zet de glaasjes in de oven onder de voorverwarmde grill gedurende 2 à 3 min. Let op: de chapelure kleurt snel.
Serveer de witloofcrumble met foie gras meteen.
Bron: recept van de website Chef Simon.
0 reacties