Hap en Tap logo zonder streep
Venkelsoep met langoustines en vanille

Venkelsoep met langoustines en vanille

13 sep 2024 | Soep

Vorig jaar deze tijd was ik constant aan het koken uit mijn 3 “nieuwe” boekjes van Librije’s Atelier. Ik maakte maar liefst 8 recepten eruit klaar. Correctie: 8 recepten uit het eerste boekje. Boekje 2 en 3 bleven onaangeroerd liggen. Tot Tom – mijn Nederlandse fan met chambres d’hôtes in Frankrijk – me er attent op maakte dat er ook in deel 2 en 3 heel mooie recepten stonden. Dus verdwenen de boekjes in mijn handbagage en zat ik bij 30° C in Bulgarije post-its te plakken. Maar kijk, ondertussen is het hier maar 10° C meer en kijkt iedereen uit naar verwarmende recepten. En dan komt deze venkelsoep als geroepen. Wil je er een feestelijke toets aan geven (Christmas is coming!), doe er dan langoustines in. Volgens het recept worden die gegaard in de oven. Ik bakte ze op mijn Ofyr, maar gewoon in de pan lukt ook prima.

Net zoals in het mosselrecept dat ik onlangs bereidde met venkel en vanille, zo gaat er ook vanille in deze venkelsoep. Wat een topcombo is dat! Echt iets om eens te proberen, als je dat nog niet deed.

Ik serveerde de venkelsoep in een handgemaakt bord van Hilde Vanwege. Dit recept kwam tot stand dankzij mijn samenwerking met Rob The Gourmet’s Market, de Brusselse delicatessenzaak waarvan ik al sinds jaar en dag ambassadrice ben… en waar ik vandaag ook weer naartoe trek. Want, jawel, het wordt weer een weekendje vol kookplezier!

Venkelsoep met langoustines en vanille

Venkelsoep met langoustines en vanille

Venkelsoep met langoustines en vanille

Gang Soep
Porties 4 personen

Equipment

  • 1 Blender of staafmixer
  • 1 Mandoline of snijmachine

Ingrediënten
  

Voor de langoustines:

  • 12 langoustines
  • 1 vanillestok
  • 1 dl zonnebloemolie

Voor de venkelsoep:

  • 1/2 sjalot
  • 400 g venkel
  • Zonnebloemolie
  • 1 tak tijm
  • Pernod
  • 1/4 vanillestok
  • 3 dl kippenbouillon
  • 1 steranijs
  • 1 dl melk
  • 1 dl room
  • Zout en peper

Overige ingrediënten:

  • 1 plak casinobrood
  • 1 dl kerrieolie*
  • 3 jonge venkelknollen
  • Olie
  • Zout

Instructies
 

Voor de langoustines:

  • Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal. Snijd de vanille open en schraap het merg eruit.
  • Laat de vanille trekken in de zonnebloemolie gedurende 1 uur.
  • Bestrijk de langoustines ruim met de olie en laat ze marineren.
  • Gaar de langoustines vervolgens in een oven van 100° C gedurende 5-6 min.

Voor de venkelsoep:

  • Pel de sjalot en snipper deze fijn. Snijd ook de venkel klein.
  • Verhit in een pan een beetje zonnebloemolie en fruit hierin de sjalot, venkel en tijm aan. Blus dit af met een scheutje Pernod en laat dit iets indampen.
  • Schraap het stukje vanille uit en voeg zowel merg als het stokje toe.
  • Voeg vervolgens de bouillon, steranijs, melk en room toe.
  • Laat dit gedurende 20 min zachtjes trekken. Verwijder de steranijs, vanille en tijm uit het mengsel.
  • Blender de crème fijn en passeer deze door een fijne zeef. Breng op smaak met zout en peper.

Voor de kerriecroutons:

  • Rol de plak brood dun uit en snijd hier heel kleine brunoise (blokjes) van.
  • Bak deze broodblokjes in de kerrieolie krokant. Laat goed uitlekken.

Voor de afwerking:

  • Snijd de jonge venkelknollen heel dun op een mandoline of snijmachine.
  • Leg dit op ijswater zodat het lekker knapperig wordt.
  • Maak vlak voor het serveren aan met olie en zout.

Serveren:

  • Leg de venkel in het bord. Strooi de kerriecroutons over de langoustine en leg deze op de venkelsalade. Verwarm de crème en giet die eromheen.

Notities

De kerrieolie maak je als volgt:
Pel 1 sjalot en 1/2 teen knoflook en snijd ze fijn. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in een pan en fruit de sjalot en knoflook hierin aan. Voeg 1 el curry madras toe en laat deze op een zacht vuurtje 1 min trekken.
Voeg dan 4 dl zonnebloemolie toe en laat de curry nog eens 15 min op een zacht vuur trekken.
Laat het mengsel hierna bij voorkeur een dag staan.
Passeer de olie door een fijne zeef.
Trefwoord croutons, kerrieolie, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2024, langoustine, langoustines, Rob, venkel, venkelsoep

Bron: deze venkelsoep komt uit Ongehutste Pot 3, het derde kookschrift van Librije’s Atelier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.683 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Venkelsoep met langoustines en vanille

by Myriam Minne time to read: 2 min
0