Zoals jullie weten (of niet) heb ik dit jaar een samenwerking met Looye kwekers. Met Pasen maakte ik een hartige paasstol, deze zomer een tomaat-garnaal 2.0 en tussendoor ook nog een fantastische risotto en een heel leuk en lekker hapje. Voor mijn kerstmenu (ja, ja, nog maar 85 dagen!) wilde ik een tomatensoep. Uiteraard niet zomaar een soep maar een soep next level. Wel, ik denk dat deze tomatensoep met mozzarella daaraan beantwoordt.
De soep wordt gemaakt met de Joyn tomaten, wordt warm geserveerd en krijgt extra pit dankzij de toevoeging van rode chili. De mozzarella wordt uiteraard koud geserveerd en komt op een tartaar van honingtomaatjes met olijven. Die bestaat deels uit geroosterde honingtomaatjes en deels honingtomaatjes puur natuur.
Om zo’n mooie spiraal te maken van de mozzarella, volstaat het om die te mixen met olijfolie en melk en die in te vriezen in Tourbillon mallen.
Idee: doe de tomatensoep in een kannetje en schenk ze aan tafel voor je gasten uit. Zo maak je vast nog meer indruk!
Tomatensoep met mozzarella (warm en koud)
Equipment
- 1 Staafmixer of blender
Ingrediënten
Voor de tomatensoep:
- 1 kg Joyn tomaten
- 100 g ui
- 80 g wortel
- 50 g selder
- 40 g prei
- 50 g rode chili
- 2 teentjes look
- 10 g basilicumblaadjes
- 40 g parmezaan
- 200 g room
- 50 g boter
- 1 1/2 liter groentebouillon
Voor de mozzarella:
- 150 g mozzarella
- 50 g melk
- 50 g olijfolie
- Witte peper en zout
Voor de tartaar:
- 2 doosjes honingtomaatjes
- Olijfolie
- 1 teentje look
- 3 takjes tijm
- 1 handje basilicumblaadjes
- 1 handje zwarte olijven, ontpit
- Peper en zout
- Oregano
Voor de afwerking:
- Basilicumolie*
- Basilicumblaadjes
Instructies
Voor de tomatensoep:
- Snijd alle groenten en fruit ze met olijfolie op middelhoog vuur (ui, selderij, wortel, prei, chilipeper, knoflook, basilicum, tomaten) gedurende 3 min.
- Voeg bouillon toe met een snufje tomatenpoeder en 40 g Parmezaanse kaas.
- Breng aan de kook en laat sudderen tot alles zacht is.
- Mix de soep met een staafmixer of in de blender. Voeg dan de room toe en breng op smaak met zout en peper.
- Mix er tot slot nog 50 g boter onder.
Voor de mozzarella:
- Mix de mozzarella met de melk en olie tot een romige textuur en giet het mengsel in een siliconenmal. Kruid met witte peper en zout. Vries in.
Voor de tartaar:
- Rooster eerst 1 doosje honingtomaatjes: leg de tomaatjes (aan de takjes) in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie. Leg er takjes tijm, basilicumblaadjes, plakjes look bij en schuif ze gedurende 1 uur in de voorverwarmde oven op 150° C.
- Snijd de geroosterde tomaatjes, de rauwe tomaatjes en de olijven in kleine stukjes en kruid ze met peper, zout en oregano.
Serveren:
- Schik de tomatentartaar in een dresseerring in het midden van een diep bord en druk goed aan.
- Ontvorm de mozzarella en leg die op de tartaar. Laat ontdooien. Dit gaat heel snel. En al helemaal wanneer je de warme soep in het bord schenkt.
- Schenk de warme soep voorzichtig in het bord (of doe dit aan tafel).
- Werk af met kleine basilicumblaadjes en basilicumolie.
Notities
Bron: recept van chef Mustafa Gomaa op Gronda.
Dag Myriam
Ik kan uw recepten niet meer op Pinterest opslaan. Ik krijg de vermelding url fout.
Mvg
Annie
Dag Annie,
Je bent al de tweede die me dit laat weten. Ik heb het doorgegeven aan mijn webdeveloper. We volgen het op.
Je kan natuurlijk sowieso altijd mijn recepten ook Pinnen vanaf mijn Pinterest bord:
https://www.pinterest.com/HapenTap/
Wordt vervolgd!