Hap en Tap logo zonder streep
Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

12 apr 2023 | Hapjes

Ik kom écht soms op de gekste manieren aan mijn recepten. Neem nu dit glaasje met tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom, dat vond ik in een stokoude map met recepten die ik in 2012 (!) doorgestuurd kreeg van Lena. Het beeldscherm van mijn vorige laptop overleefde mijn trip naar Tokio niet en dus moest ik een nieuwe aanschaffen. Tijdens het overzetten van al mijn files (voornamelijk recepten, wat dacht je nu?) herontdekte ik dus die map en begon erin rond te neuzen.

Dit recept voor tomatengelei sprak me meteen aan. Deze verrine moest wel een voltreffer zijn: mooie kleurtjes, zomerse smaken en verfrissend. En helemaal niet veel werk om te maken met ingrediënten die je overal vindt… ook niet onbelangrijk toch? Ik zag het al voor me en kon het bijna proeven. Wel, ik kreeg gelijk! Dit glaasje is met de lente voor de deur (ja, ze komt, echt waar!) een echte must-make. Genieten geblazen op je terras van een glaasje met een glaasje!

En waarom niet kiezen voor een glaasjesbuffet? De glaasjes met geitenkaas, Gandaham en abrikozen zijn hier vaak vaste kost wanneer ik gasten ontvang (en het snel moet gaan). De vanilleglaasjes met gerookte paling zijn nog zo’n hapje waarmee je gaat scoren. Twee oude recepten, oud maar niet versleten. Niet oud, maar ook een succesrecept vorig jaar was de jarcuterie. Laat je gaan! Een tafel vol met kleurrijke glaasjes. Aanvallen!

Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

5 van 1 stem
Gang Borrelhapje
Porties 8 stuks

Ingrediënten
  

Voor de tomatengelei:

  • 250 ml tomatensap
  • Kruidenzout
  • Tabasco
  • 1 g agaragar

Voor de gele paprikaroom:

  • 1 gele paprika
  • 1/2 el room
  • Peper en zout

Voor de pastei van sardines:

  • 1 blikje sardines in olie, uitgelekt
  • 1/2 el scherpe mosterd
  • 1/2 el room
  • Peper

Voor de afwerking:

  • Rozemarijn
  • Eetbare viooltjes (facultatief)

Instructies
 

Voor de tomatengelei:

  • Breng het tomatensap op smaak met het kruidenzout.
  • Voeg de agaragar toe en roer goed door elkaar.
  • Giet het mengsel in een steelpannetje, breng al roerend aan de kook gedurende ca. 30 sec.
  • Houd de glaasjes schuin en vul ze met een maatbeker, zet ze schuin in een karton. Dit lukt het makkelijkst in een eierkarton.
  • Plaats de glaasjes minstens 2 uur in de koelkast.

Voor de gele paprikaroom:

  • Was de paprika en snijd hem in de lengte doormidden.
  • Leg de paprika onder de gril van de oven tot de schil zwart ziet.
  • Laat afkoelen in een plastic zak en haal de pel eraf.
  • Pureer met 1/2 el room.
  • Kruid naar smaak en plaats koel weg.

Voor de pastei van sardines:

  • Laat de sardines goed uitlekken.
  • Verwijder het vel en de graten.
  • Pureer de vis daarna enkele minuten met de mosterd en 1/2 el room. (Dit lukt gewoon met een vork: goed prakken).
  • Kruid met peper en zet koel weg.

Afwerking:

  • Schep een beetje paprikaroom op de tomatengelei, daarop een quenelle van sardinepastei, eindig met enkele takjes (bloeiende) rozemarijn en een eetbaar viooltje.
  • Serveer goed gekoeld.
Trefwoord gele paprika, paprikaroom, sardines, tomatengelei, verrine

Bron: recept van de les Feestmenu’s herfst-winter 2012-2013 van Centrum voor Volwassenenonderwijs IVO Brugge, mij vriendelijk doorgestuurd door Lena (een onbekende fan).

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

7 Reacties

  1. Tommeke Raes

    5 sterren
    Speciaal, maar interessant.

    Antwoord
  2. lena hallaert

    Ja Myriam, dat is er eentje uit lang vervlogen tijden!

    Antwoord
  3. Tessa

    Dag Myriam, ik ben al jaren een (stille) bewonderaarster van jouw website met fantastische recepten! Mijn eerste go-to plek bij etentjes, waarvoor oprechte dank 🙂 bij dit recept vroeg ik mij af of het klopt dat je 1 paprika moet mixen met maar een halve eetlepel room? Heb je dan niet wat te weinig volume om 8 glaasjes te kunnen vullen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Nee hoor, Tessa, ik deed er zelfs geen room bij, want na het mixen was mijn paprika al vloeibaar genoeg, ik vreesde dat mijn quenelle sardines niet ging blijven liggen anders.
      Het zijn maar kleine glaasjes die ik gebruikte (da’s misschien moeilijk in te schatten op de foto).
      Succes!

      Antwoord
  4. Roos De Bock

    Kan je ook gelatineblaadjes gebruiken in de plaats van agar agar?
    1 gram is zo moeilijk af te wegen …
    Zo ja, hoeveel gram gelatine?
    Bedankt.
    Troywens voor de vele heerlijke recepten met ons te delen

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Roos,
      Ik kon dit voor je vinden:
      Agar agar is 4 keer sterker dan gelatine. Het stijft sneller op, maar verliest ook sneller zijn bindkracht. Agar agar is verkrijgbaar in poedervorm en de verhouding is voor 10 blaadjes gelatine ongeveer 4 gram agar agar op een liter vloeistof.
      PS Ik weeg mijn agar agar af op zo’n klein precisieweegschaaltje.
      Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Tomatengelei, pastei van sardines en gele paprikaroom

by Myriam Minne time to read: 2 min
7