Ik was vorige week in de Bourgogne, meer bepaald in Pommard, onze vaste uitvalsbasis wanneer we naar de Bourgogne reizen. We logeren er dan in de chambres d’hôtes van Estelle en Thierry, Domaine Violot-Guillemard, wijnboer met héél lekkere wijn! In het dorpje met amper 450 inwoners kan je ’s avonds met je blote kont over straat lopen, maarrrrrrrr… er is ook een fantastisch restaurant: Auprès du Chlocher. Na onze loop (voor mij “maar” 10 km, voor mijn vrienden de halve marathon) op en af door de wijngaarden, hadden we een tafel geboekt. We lopen niet omdat we graag zweten, we lopen omdat we graag eten. Soit, de chef maakte indruk al bij de start. We kregen 3 amuses: eentje met vlees, een variant op de jambon persillé, een lokale specialiteit, eentje vegetarisch op basis van mais en eentje met vis, een tarteletje met gerookte forelmousse, komkommer en foreleitjes. Dit dus.
Natuurlijk is dit tarteletje met gerookte forelmousse niet het hapje dat we kregen bij Auprès du Clocher. Ik lijk een assertief persoon (ik heb een vlotte pen en een franke teut wanneer ik op mijn gemak ben), maar ben dat totaal niet. Ik zou nooit op de chef durven afstappen om zijn recept te vragen. En dus ging ik op zoek hoe ik dat resultaat zou kunnen benaderen.
Voor het flinterdunne tarteletje koos ik voor filodeeg. Twee laagjes instrijken met water, op elkaar plakken en afbakken tussen 2 tartelettevormpjes (die je voor alle zekerheid eerst even inspuit met bakspray). Easy! Voor de forelmousse gebruikte ik plattekaas, een recept van Sofie Dumont voor VTM. Easy! Enige moeilijkheid aan dit recept is dat het tarteletje snel zacht wordt. Dus de samenstelling ervan moet je echt à la minute doen, wanneer je gasten er al zijn. Met andere woorden, dit is geen hapje om te maken als je 30 gasten inviteert. Maar moeilijk is het alles behalve. En lekker is het ook. Ah jaaaaaaa. En mooi ook! Vooral als je ze serveert op een blauw bordje op een zwarte ondergrond. 💙🖤
Tarteletje met gerookte forelmousse, komkommer, foreleitjes
Ingrediënten
- 1 pakje filodeeg
- 125 g gerookte forel
- 100 g plattekaas
- Peper en zout
- 1 komkommer
- 1 bokaaltje foreleitjes
- Takjes cress, naar keuze
Instructies
- Doe de forel in een cutter en mix fijn.
- Voeg plattekaas toe. Kruid met peper en zout. Cutter of mix tot een gladde massa.
- Schep in een spuitzak en bewaar in de koelkast.
- Bestrijk een vel filodeeg met water, leg er een 2de vel op zodat het goed aansluit op het 1ste vel en snijd cirkels uit met een koekjessnijder. De cirkels moeten groter zijn dan de buitendiameter van je tartelettevormpjes.
- Doe het filodeeg tussen 2 de tartelettevormpjes en bak ze in de oven op 170 °C in ca. 15-20 min goudbruin.
- Snijd de komkommer in dunne plakken (ik gebruikte hiervoor mijn mandoline). Snij in halve rondjes (zorg ervoor dat je geen pitjes hebt).
- Leg de plakjes komkommer dakpansgewijs op elkaar en steek ze uit met een koekjessnijder met dezelfde diameter als je tartelettevormpjes.
- A la minute: spuit de gerookte forelmousse in de tarteletjes.
- Schik er de komkommer op.
- Werk af met foreleitjes en een takje cress. Serveer en degusteer meteen!
Bron: recept geïnspireerd door een amuse geproefd bij restaurant Auprès du Chlocher
Dat is wat ik mis. Recepten van echte amuses. Heel kleine hapjes die je in 1 keer in je mond stopt. Misschien een idee?
Dit is er zo eentje. En er volgt binnenkort nog eentje: het vegetarische hapje op basis van mais. 🙂
Top receptje: simpel smaakvol en ziet er mooi uit
Dankjewel. Alle credits voor de chef, hoor!
Ik ben een fan uit NL. Wat bedoel je precies met plattekaas😊?
Bij jullie heet dat kwark, denk ik. 😉
Oké bedankt