En dus maakte ik de tartaar van makreel opnieuw en serveerde hem in een wit bord. Nu ja, een straf was dat niet. Het gerecht is héérlijk én helemaal niet moeilijk te maken. En door de kleuren ook al een beetje lente op het bord. Een schilderijtje! En? Had ik gelijk om het opnieuw te maken of overdrijf ik nu? Hieronder de foto uit mijn keuken. ?
Tableware: laag bord van Studio Piet Boon uit de Base collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.
Recept voor tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer
(Voor)bereidingstijd: 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 2 personen:
3 verse makrelen, gefileerd
1 Granny Smith
1/2 komkommer
1 limoen, sap en zeste
Voor de zure room:
250 g zure room
30 g gewone room
3/4 van een gelatineblaadje (1 blaadje weegt 3,2 g)
Wat fijngehakte dille
Peper en zout
Voor de dille-olie:
1 pakje dille (15 g)
200 ml neutrale olie (ik gebruikte zonnebloemolie)
Werkwijze
Haal het vel van de makreel en verwijder de graat. Snijd het visvlees in blokjes.
Snijd de helft van de (ongeschilde) Granny Smith in staafjes en de rest van de appel in blokjes. Leg de appelstaafjes en -blokjes in water met wat citroensap tegen het verkleuren.
Schil de komkommer en snijd hem in dunne plakjes. Steek met een uitsteekring kleine rondjes uit het midden. Kruid die rondjes met mirin en peper en zout.
Snijd de rest van de komkommer in blokjes.
Meng de blokjes makreel met de helft van de komkommer- en appelblokjes. Bewaar de andere helft van de komkommer- en appelblokjes.
Kruid de tartaar van makreel met peper en zout.
Doe er een scheutje olijfolie bij en verfris met wat limoensap en -zeste. Zet apart en koel weg.
Voor de zure room:
Week het gelatineblaadje in een ruime hoeveelheid koud water.
Warm de gewone room op in een pannetje op het vuur of in een kommetje in de microgolf. Los de uitgeknepen gelatine op in de warme room.
Klop deze room samen met de zure room op. Kruid met peper en zout en meng er de fijngehakte dille onder. Schep de room in een spuitzak.
Voor de dille-olie:
Blancheer de dille (met stengels en al) in kokend gezouten water gedurende ca. 3 min.
Giet de dille af en verfris meteen. Knijp de dille goed uit en doe ze samen met de olie in de RVS-kom van de Magimix CookExpert. Stel in: EXPERT / 70° C / 7 min. Verhoog de snelheid daarna en blend op maximale kracht.
Passeer alles door een doek.
Afwerking
Schep 2 quenelles van de tartaar van makreel op het bord.
Schik er komkommerrondjes en Granny Smith tegenaan.
Spuit enkele toefjes van de zure room op het bord.
Werk af met kleine schepjes appel- en komkommerblokjes.
Giet er wat dille-olie bij en schik er tot slot een takje dille op.
Bron: recept van Xander Verzelen, souschef bij L’Improviste by David.
Hé dat vind ik nu gek, Myriam, dat je het ‘minste’ deel van de komkommer gebruikt. Het oogt niet zo mooi en de zaadlijst is toch het meest smaakloze, waterachtige deel, niet?! Vond jij dit een meerwaarde hebben?
En inderdaad, dit frisgroene gerechtje heeft enkel een neutrale ondergrond nodig. Goed gedaan!
Dag Katrien
Alles van de komkommer (behalve de schil) wordt gebruikt en de zaadlijst krijgt een ‘boost’ door de mirin.
En het ziet er wel mooi uit, toch? ?
waw, mooier op een wit bordje vind ik ook! ziet er super lekker uit! proficiat
Dankjewel, Ingrid, om mij te steunen in mijn “Piet-Precies-zijn”! 😉
Beste Myriam, toevallig jouw fantastische blog ontdekt. Er wacht mij veel probeerwerk. Er staat zoveel lekkers op. Deze geprobeerd en lekker bevonden. Als ijsjesfreak zou ik de rondjes komkommer vervangen door (koffielepel)quenelles van komkommer ….
Wat een leuke reactie, Koen. Top dat je mijn blog ontdekt heb!
Je zou er ook een granité van komkommer kunnen bij serveren, zoals in dit recept: https://www.hap-en-tap.be/zalmtartaar-soepje-en-granite-van-komkommer-st-moret-espuma/
Laat je maar inspireren en laat je gaan! 😉
Liefs
Myriam
Dag Myriam,
Kan ik de dilleolie ook met de thermomix bereiden ?
Natuurlijk!!
Ik heb geen van beiden, kan ik geen zonnebloemolie impregneren met dille? als ik een flesje maak en een week laat staan mss?
Oei nee hoor. Dan ga je een bruin sopje krijgen, vrees ik. Door de zuurstof gaat je olie verkleuren. In jouw geval, zou ik de dille heel kort blancheren, laten afkoelen op ijswater zodat de groene kleur behouden blijft en dan op volle toeren mixen in je blender en door een neteldoek of koffiefilter laten uitlekken. Dit best niet lang op voorhand doen, want hoe langer de olie blijft staan, hoe maar ze haar mooie frisgroene kleur gaat verliezen.
Succes en smakelijk!
Beste Myriam, ik heb al veel gerechtjes gemaakt van jouw blog en steeds een groot succes! Vandaag stond deze op het programma: de smaken zijn superlekker, maar ik had wel problemen om de makreel mooi te snijden. Heb je tips om dat vel van de makreel mooi te verwijderen of zou je dat laten doen door de vishandel? Dit liep niet zo vlot bij mij en daardoor ‘brak’ de makreel wat en kon ik hem niet mooi in blokjes snijden. De smaak was perfect. Aangezien ik dit receptje binnenkort graag zou maken als voorgerecht voor een gezelschap van 12, wil ik natuurlijk ook een mooie presentatie. Alvast bedankt voor je tips!
P.S.: ik ga ook voor een wit bordje kiezen 🙂
Dag Mireille
Ik heb dit inderdaad door mijn visboer laten doen. Ik heb zoiets van ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Koken en bloggen is mijn leest, vis fileren is die van de visboer. ?
Ik doe dat ook met wild: filets nodig? De poelier vragen. Ik probeerde dat ooit zelf allemaal te doen, maar dat liep niet goed af.
Succes met je maaltijd! En vooral smakelijk!
Liefs
Myriam
Eerlijk gezegd, ….. ik vind die op het bord met motief ook wel mooi.
Maar, wat een prachtige recepten staan er op je blog. Word er helemaal blij van. Kwam toevallig hier terecht via pinterest, op zoek naar inspiratie voor 21diner van zoonlief. Nu maar hopen dat ik het enigszins na kan produceren.
Dag Sjak
Wat een fijne reactie! Zo tof dat je mijn blog ontdekt hebt. Neus maar gezellig rond. Er staan ondertussen meer dan 1200 recepten op. 😉
Er zit zeker en vast iets tussen voor dat diner van jou. En zo moeilijk is het allemaal niet. Soms ziet het er heel fancy uit (zoals mijn kastanjesoep van afgelopen vrijdag), maar zit het effect hem in de presentatie. Dat is trouwens ook zo met deze tartaar. Ziet er ‘restaurantwaardig’ uit maar is écht eenvoudig om na te maken.
Succes en smakelijk!
Myriam