Eigenlijk is deze rolcake in zwarte woud stijl oorspronkelijk een kerstbuche. Maar om hiermee te wachten tot kerst (ook al begin ik in augustus aan mijn kerstrecepten) was me een brug te ver. Ik ben nl. dol op àlles in zwarte woud stijl en dus gaf ik het kind een andere, aanvaardbare naam zodat ik het nu al kon maken. Ik nam de (rest van de) rolcake mee naar het werk (kwestie van te vermijden dat mijn lieve echtgenoot alles in z’n eentje zou opeten) en geen enkele collega maakte de opmerking dat ik een kerstbuche meehad. Integendeel, de kerstbuche aka rolcake in zwarte woud stijl verdween als sneeuw voor de zon.
Recept voor rolcake in zwarte woud stijl
(Voor)bereidingstijd: 30 min
Baktijd: 12 min
Rusttijd: 4 u tot 1 nacht
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voor de biscuit:
5 eieren
180 g suiker
130 g bloem
50 g amandelpoeder
3 el cacaopoeder
Voor de vulling:
20 cl volle room
200 g mascarpone
60 g suiker
Extra:
1 bokaal taartvulling kersen (bij Aveve)
Chocoladeschilfers
Werkwijze
Verwarm de oven voor bij 180° C.
Klop met een mixer de eieren en de suiker luchtig. Klop het liefst een 10-tal min. Het is de bedoeling dat het een romige lichtgele massa wordt.
Passeer de bloem, het amandelpoeder en cacaopoeder door de fijne zeef.
Spatel het bloemmengsel voorzichtig onder de opgeklopte eieren. Ga hiervoor rustig tewerk, het beslag moet heel luchtig blijven.
Giet het beslag uit op een bakplaat bekleed met bakpapier en strijk het mooi glad en egaal uit.
Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven voor 12 min.
Haal de bakplaat na de baktijd uit en keer ze voorzichtig om op een keukenhanddoek.
Draai de rolcake in de handdoek en laat de biscuit afkoelen. Door de rolcake in de handdoek te draaien, zal hij later mooi de vorm van een rolcake behouden.
Maak nu de vulling:
Klop de room met de suiker op tot slagroom.
Voeg de mascarpone toe en blijf kloppen tot je een stevige crème bekomt.
Afwerking
Rol de biscuit terug open en verwijder de keukenhanddoek.
Strijk de biscuit in met een laag mascarponecrème en verdeel er de taartvulling kersen over.
Rol de cake terug op en strijk hem in met de resterende mascarponecrème.
Strooi er chocoladeschilfers over.
Zet de rolcake nog enkele uren (of bij voorkeur zelfs 1 nacht) in de koelkast voor je hem aansnijdt.
Smakelijk! 😉
Bron: recept vertaald en aangepast van de blog Recettes by Hanane.
ik wou dat ik bij dezelfde werkgever werkte als jij
je zou elke dat met iets mogen langs komen
deze ziet er fantastisch lekker uit dus ja….komt op mijn lijstje te staan
Haha, Annelies.
Een ex-collega reageerde inderdaad met “Oh boy… alleen daarom heb ik spijt om niet meer met jou te werken! ?”
Tjah, we zoeken nog personeel!
Liefs
Myriam