Wat een sterk staaltje van food pairing: de combinatie van biet, sinaasappel, zure room en gerookte paling is een absolute voltreffer. En niet alleen de smaken zitten helemaal goed, ook qua kleur kan dit hapje tellen op je buffet/aperitiefbord!
PS Er volgen deze week nog 2 hapjes: rijstcracker, avocado, zalm met whisky topped met Royal Belgian Caviar en een tarte tatin van witlof met gelakt Breydelspek en opgelegd mosterdzaad. Wacht dus nog even om je boodschappenlijstje te maken. ?
Tips/notities:
Je kan de gerookte paling vervangen door gerookte eendenborst.
Je kan het rode biet wafeltje de dag ervoor al bakken. Je bewaart het afgedekt en warmt het kort voor je het serveert even terug op (5 min in een oven op 130° C) en het is weer ‘levende vers’.
Recept voor rode biet wafeltje, sinaasappel, gerookte paling
Voorbereidingstijd: 20 min
Baktijd: 10 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
Voor de wafeltjes:
270 g bietensap
55 g boter
168 g zelfrijzende bloem
7 g verse gist
1 ei, dooier en eiwit apart
1 snufje zout
Voor de bietjes:
1 chioggiabiet
50 g suiker
100 g azijn
100 g water
1 snufje zout
1 gele biet
Voor de afwerking:
1 sinaasappel
Zure room
1 pakje gerookte paling
Werkwijze
Voor de wafeltjes:
Los de gist op in het lauwe bietensap. Meng er de dooier onder. Zeef de bloem en meng ook die eronder.
Voeg de gesmolten boter en het zout toe.
Klop het eiwit op en voeg het toe aan het beslag.
Bak de wafeltjes in een warm wafelijzer.
Voor de bietjes:
Snijd de chioggiabiet in dunne schijfjes. Steek er rondjes uit.
Kook de suiker kort op met de azijn en het water tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.
Marineer de bietplakjes gedurende ca. 15 min in deze jus.
Snijd de gele biet in kleine frietjes.
Kook de bietfrietjes kort op in gezouten water.
Voor de sinaasappel:
Pel de sinaasappel à vif. Dit betekent dat je de citrusvrucht schilt tot op het vruchtvlees. Er mag geen (bitter) wit velletje meer te zien zijn.
Snijd de partjes in 2.
Voor de afwerking:
Schep de zure room in een spuitzak.
Snijd de gerookte paling in schuine, hapklare stukken.
Steek met een uitsteekring een rondje uit het rode biet wafeltje. Spuit er toefjes zure room op. Werk af met de frietjes van gele biet, het rondje gemarineerde chioggiabiet, de stukjes sinaasappel en de stukjes gerookte paling. Schik er tot slot een takje groen op (ik gebruikte rucola).
Bron: recept van Dhr. Tim Cornille voor Peggy’s Cooking Club.
Wat een leuke en unieke combinatie! Zal ik zeker eens uitproberen. Bedankt om te delen Myriam!
Heel graag gedaan, Michelle!
Kan je die bietjes ook de dag op voorhand marineren/opkoken?
Dag Mieke
Je kan de bietjes op voorhand marineren, maar laat ze zeker niet langer dan een kwartiertje in de marinade liggen.
Bewaar ze daarna op een bord onder plasticfolie in de koelkast tot gebruik.
Succes en smakelijk!
Myriam