Hap en Tap logo zonder streep
Rijstpapier kussentjes met zalm, yuzugel, wakame en groene appel

Rijstpapier kussentjes met zalm, yuzugel, wakame en groene appel

4 sep 2024 | Hapjes

Wanneer ik 1 keer in de maand kook samen met de vriendinnen, overleggen we altijd wat we gaan maken. We kiezen een 4-tal recepten, waarvan ik denk dat die haalbaar zijn om op 1 (zon)dag te maken en fotograferen. Voor ons laatste kokenetentje had ik al een voorgerecht (de mosselen die ik vorige week deelde), een hoofdgerecht (tongfilets met mosselijs, dat recept hebben jullie nog van me tegoed) en een dessert (een roos, ook nog op de “to blog lijst”), maar ik miste nog een hapje. Toen stuurde Ann me een reel van een rijstpapier kussentjes door. Dat was het!

Alleen moest ik wel nog even op zoek. In de reel werd het rijstpapier in een AirFryer klaargemaakt, maar die heb ik niet en nog in de reel werden de rijstpapier kussentjes gevuld, maar dat vond ik niet zo mooi. Gronda to the rescue in dat geval! Ik vond er rijstpapier kussentjes afgewerkt met gerookte zalm. Yes!

Ik schikte de hapjes op een handgemaakte schaal van Hilde Vandewege. Ik leerde deze tante van een van mijn vroegere bazen kennen via Facebook en kocht ondertussen al meerdere leuke dingen van haar. Ze heeft zelfs al borden speciaal op verzoek voor mij gedraaid. Ik ben fan!

Rijstpapier kussentjes met zalm, yuzugel, wakame en groene appel

Rijstpapier kussentjes met zalm, yuzugel, wakame en groene appel

Rijstpapier kussentjes met zalm, yuzugel, wakame en groene appel

4 van 1 stem
Gang Borrelhapje

Equipment

  • 1 Precisieweegschaal

Ingrediënten
  

Voor de rijstpapier kussentjes:

  • Vellen rijstpapier (vierkante zijn handig, maar geen must!)

Voor de yuzugel:

  • 75 g yuzu
  • 25 g water
  • 25 g suiker
  • Zout
  • 1,25 g agar
  • 1,25 g gellan

Voor de groene appel:

  • 1 Granny Smith
  • Kerriepoeder
  • Kurkuma
  • 100 g water
  • 80 g suiker
  • 20 g sushiazijn
  • Zout

Voor de topping:

  • Gerookt zalmhaasje, in blokjes
  • Wakame
  • Witte & zwarte sesamzaadjes
  • Atsina cress©

Instructies
 

Voor de rijstpapier kussentjes:

  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Week 2 vellen rijstpapier afzonderlijk kort (!) in water. Leg ze op elkaar en snijd ze met een pizzaroller in vierkantjes of rechthoekjes.
  • Leg die op een bakplaat bekleed met bakpapier of een bakmatje en zet ze gedurende 2 à 3 min in de voorverwarmde oven. (Houd ze goed in het oog en haal ze indien nodig vroeger uit). Ze zullen opblazen tot krokante kussentjes.
  • Haal uit en bedek ze met de topping.

Voor de yuzugel:

  • Kook alles goed door, giet uit op een bord, laat geleren in de koelkast en mix glad.
  • Doe de gel in een spuitflesje.

Voor de groene appel:

  • Kook het water met de suiker, kerrie, kurkuma, zout en azijn.
  • Laat afkoelen.
  • Snijd de appel met een mandoline in dunne plakjes, steek er rondjes uit en leg ze in het koude suikerwater tot gebruik.

Afwerking:

  • Schik wat wakame op de rijstpapier kussentjes.
  • Leg hierop een blokje gerookt zalmhaasje.
  • Werk af met dotjes yuzugel en een plakje groene appel.
  • Strooi er wat sesamzaadjes over.
  • Werk af met een takje Atsina cress©.
Trefwoord gerookt zalmhaasje, groene appel, kussentje, kussentjes, rijstpapier, wakame, yuzu, yuzugel, zalm, zalmhaasje

Bron: idee gevonden op Instagram, maar gewerkt volgens een recept gevonden op Gronda.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

17 Reacties

  1. martine

    Weer een zeer mooi hapje voor onze collectie. Kan ik yuzu eventueel vervangen door limoen of citroen om nu al eens te proberen. Al de andere ingrediënten vind ik in mijn supermarkt maar yuzu hebben ze niet.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Jazeker, Martine! En de Gellan kan je eventueel weglaten.

      Antwoord
  2. christiaan

    4 sterren
    dag myriam, hoelang blijven die kussentjes kussentjes, maw kunnen die één dag op voorhand gemaakt worden ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Hierop moet ik je het antwoord helaas schuldig blijven. Ik heb ze gemaakt, gedresseerd en opgegeten…

      Antwoord
    • Jo

      Ik had ze al eens gemaakt en ze bleven knapperig tot de dag badien

      Antwoord
  3. Miran

    Wat is de extra functie van Gellan?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Die zorgt voor een betere textuur van de gel, maar kan ook weggelaten worden. In dat geval iets meer agar agar gebruiken.

      Antwoord
  4. jo

    benieuwd waarmee de rijstpapier kussentjes in die reel gevuld waren 😉

    Antwoord
  5. Schools

    Goedemiddag,
    Ik heb al enkele keren de kussentjes gemaakt en hermaakt. Maar ik denk dat het rijstpapier te dik is. Na het opblazen in de oven is het resultaat een soort plastic wat niet eetbaar is. Zou u mij kunnen vertellen welk rijstpapier u gebruikt heeft.
    Hopende dat uw antwoordt een oplossing mag brengen.

    Vriendelijke groeten,
    Rik Schools

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Wat zonde! Zoals je kan zien in de reel, moet het kussentje echt kraken wanneer je erop drukt: https://www.instagram.com/p/CyLPplmIpO1/
      Ik gebruikte vierkante rijstpapier vellen van 16 cm van het merk Bành Tràng Viêt Nam.
      Geen idee meer waar ik ze kocht, ik vermoed bij Rob.
      Succes!

      Antwoord
  6. bs

    Hallo, hoeveel personen is dit recept?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik heb bewust geen hoeveelheden vermeld. Uit 2 vellen rijstpapier haal je makkelijk 6 à 8 kussentjes.

      Antwoord
  7. charlotte de lange

    Het rijstpapier zwelt niet op in mijn oven. Ik heb ook geen AirFryer. Welke oven, stand gebruiken jullie?

    Antwoord
  8. Liesbeth Vaes

    In welke vorm gebruik je de Yuzu? sap of poeder?

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Rijstpapier kussentjes met zalm, yuzugel, wakame en groene appel

by Myriam Minne time to read: 2 min
17