Vorige week kreeg ik een mailtje van een kookvriendin met de vraag of ik al van demerarasuiker gehoord had. Ja, dat had ik. Maar eerlijk, geen flauw idee waar je die kan vinden. Dus raadde ik haar aan om die gewoon te vervangen door ruwe rietsuiker. Terloops wierp ik een blik op het recept dat ze voor ogen had en… ik was meteen verkocht. Het kwam op mijn steeds langer wordende MUST DO-lijst te staan en mag er dus nu al weer af. Ik liet er geen gras over groeien, want: 1. Rabarber is nu volop verkrijgbaar en veel werk is dit niet. 2. Een meeting die vroeger afgelopen was dan voorzien hielp een handje. 3. Vandaag is ’t World Baking Day. 3 goeie redenen dus om meteen aan het bakken te slaan. Enneuh, wat die beoordeling van drie sterren betreft op het oorspronkelijke recept, da’s toch wel een zware onderschatting. Ik vond dit njam en trust me, als ’t op taarten, desserten en zoets aankomt, ben ik een kenner! Bake brave, not only today! Crumble geserveerd in een bord van Jars by Timeless Interiors.
Ingrediënten voor 4
800 g rabarber
Geraspte schil van 1 sinaasappel
Geraspte schil van 1 citroen
3 el suiker
125 g koude boter
125 g bloem
125 g rietsuiker
125 g gemalen amandelen
Zaadjes van 1 vanillestok
Voor de kaneelcrème:
1 dl melk
1 dl room
2 kaneelstokken
2 eierdooiers
50 g suiker
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160° C.
Snij de rabarber in stukken van 5 cm. Voeg de sinaasappel- en citroenschil en suiker toe aan de rabarber. Doe in een grote braadslee en zet 15 à 20 min. in de oven. Zet nadien de oven hoger tot 190°- 200°C.
Wrijf de boter onder de bloem tot een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg de suiker, amandelen en vanille toe.
Strooi over de rabarber en bak nog 30 min.
Breng de melk en room aan de kook met de kaneelstokken. Dek af en laat 20 min. infuseren.
Klop de eierdooiers op met de suiker. Zeef de melk en giet op de eieren.
Roer tot de crème anglaise indikt en laat afkoelen.
Serveer met de rabarbercrumble.
Bron: website van Weekend Knack.
0 reacties