Hap en Tap logo zonder streep
Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

24 nov 2021 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Dat het ook bij mij wel eens fout gaat, bewees ik afgelopen weekend met dit pompoentaartje. En ja, zo’n miskleun deel ik dan ook in mijn Instagram stories. Zo ben ik wel. Een behind the scenes van het leven zoals het is. Ik stond zaterdagavond om 22 uur nog de taartjes te bakken en de pompoencrème te maken. (Foodblogger zijn vraagt veel planning en dedication). Ik vulde het pompoentaartje en liet het op mijn aanrecht staan. Toen ik zondagmorgen opstond, waren de tartelettes én de vulling gebarsten. Hoe kan dat nu? Ik snap er nog steeds niets van. Maar er zat dus niets anders op dan opnieuw te beginnen. Gelukkig had ik nog een restje van het deeg in mijn diepvries bewaard.

En om nog even op dat deegje terug te komen. Dit is écht een fijn recept. (Voor alle duidelijkheid, ik gebruikte mijn staande mixer i.p.v. het met de hand te doen). Het deeg is echt heel handelbaar en scheurt niet. Allez, tenzij je het de avond voordien vult met nog lauwe pompoencrème. Conclusie: je kan alles op voorhand maken, maar het afwerken doe je pas op het laatste moment. Gouden tip. You can thank me later!

Ik maakte het recept in #samenwerking met Rob.

Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

Eenvoudig recept.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 12 coquilles

Voor de bodem:

  • 250 g bloem
  • 5 g zout
  • 10 g suiker
  • 125 g boter
  • 1 ei
  • 35 g water op kamertemperatuur

Voor de pompoencrème:

  • 1 pompoen
  • 300 g room
  • 3 blaadjes gelatine (3 g/stuk)
  • 1 snufje Piment d'Espelette
  • Peper en zout

Voor de truffelvinaigrette:

  • 6 g honing
  • 30 g balsamico
  • 120 g zonnebloemolie
  • 2 g zout
  • 1 zwarte truffel, fijngehakt

Voor de afwerking:

  • Jonge scheutjes en eetbare bloemetjes (ik gebruikte de pikante Sunny Springtime Mix van bij Rob)

Instructies
 

Voor de bodem:

  • Meng de bloem met de suiker en het zout. Verwerk er met de toppen van je vingers de in blokjes gesneden boter onder tot je een kruimelig deegje bekomt. Zodra de boter is opgenomen, maak je een kuiltje voor het water en het ei. Begin met het topje van je vinger de binnenranden te mengen en vorm dan een homogene bal. Laat 2 u rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg 3 mm dik uit. Beboter 4 individuele vormen en bekleed ze met het deeg. Bak de bodems blind: leg bakpapier met rijstkorrels of peulvruchten in de vormen en bak ze gedurende 15 min. op 180° C. Het deeg moet goudbruin zijn. Bewaar.

Voor de pompoencrème:

  • Snijd en schil de pompoen. Kook het vruchtvlees en pureer het. Week de gelatine in koud water. Verwarm de room en voeg deze toe aan de puree. Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan de puree. Klop de crème los en breng op smaak. Vul de tartelettes en strijk de randen glad.

Voor de carpaccio van coquilles:

  • Open de coquilles en verwijder het koraal. Spoel ze af. Snijd ze in dunne plakjes en leg ze op de taartjes.
  • Kruid met peper en zout.

Voor de truffelvinaigrette:

  • Meng alle ingrediënten.

Afwerking

  • Leg het pompoentaartje in het midden van het bord. Schik er een paar jonge scheutjes en eetbare bloemetjes omheen. Verdeel de truffelvinaigette over het taartje met een grote lepel. Serveer.

Notities

Tip: Wanneer de taartvormpjes klaar zijn, laat je ze 30 min in de vriezer rusten voor je ze bakt. Dit voorkomt dat ze gaan inzakken.
Trefwoord carpaccio, coquille, coquilles, kerst, kerstmenu, kerstmenu 2021, pompoen, pompoentaartje, tartelette, truffel, truffelvinaigrette

Bron: recept van de Franse website Arts & Gastronomie.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

12 Reacties

  1. Vandekerckhove Linda

    Hallo
    Mag ik weten welke pompoen en hoeveel je hiervan gebruikt aub?

    Antwoord
  2. Francine

    Myriam, heb je een idee hoeveel gram pompoen, je gebruikte?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik kocht 1/4 pompoen zo voorverpakt in mijn Carrefour Hypermarkt, Francine. Geen idee van het gewicht.

      Antwoord
  3. Lotte

    Super lekker recept.
    een vraagje vul je de taartjes valk voor het serveren of moeten ze opstijven?

    Antwoord
  4. Martijn van Grol

    In aanvulling o pde vraag an Lotte

    Is de pompoencreme, koud, lauw of warm als je deze serveert
    en hoe lang stijft dit op ….

    Dank Grollo

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Je serveert dit taartje best op kamertemperatuur. Ik heb de pompoencrème gedurende 1 nacht laten opstijven, maar hij wordt niet echt megavast.
      Succes!

      Antwoord
  5. Martijn van Grol

    5 sterren
    Dag Myriam,

    Ze staan voor zaterdag op het menu.
    Heb ik daadwerkelijk voor 8 man twee maal zoveel vinaigrette nodig.
    Het lijkt me zoveel?

    Welke maatvoeringen ringen gebruik je en forceer je een opstaand randje…
    Blind bakken kan toch ook door er gaatje in te prikken met een vork?

    Tot zover

    Grollo

    Martijn

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Martijn,
      Nee hoor, je hoeft niet te vermenigvuldigen, met de vinaigrette in dit recept kan je zeker 8 man bedienen.
      Mijn ringen hebben een diameter van 9 cm. En ja, je hebt een opstaande rand nodig, anders loopt je pompoenpuree weg.
      Je kan proberen om gaatjes te prikken. Ik bak altijd met een bakpapiertje en bakbonen. Die neem ik dan 5 min voor tijd weg zodat het deeg ook kan kleuren.
      Succes!
      Myriam

      Antwoord
  6. martijn

    je aal me wel een zeur vinden ……5 gram zout ?

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Pompoentaartje met carpaccio van coquilles met truffelvinaigrette

by Myriam Minne time to read: 2 min
12