Zot zijn, het doet geen zeer. Af en toe jeukt of piekt het een beetje. Doordat ik al een paar weekends niet deftig kan koken, heb ik nog maar weinig recepten in de pipeline zitten. En dus heb ik dit receptje voor parmezaanhoorntjes met eekhoorntjesbrood op maandagavond gemaakt en ben ik op dinsdagmorgen vroeger opgestaan om het te kunnen fotograferen bij daglicht.
Tenslotte komt Kerst nu echt wel dichterbij. En ik moet jullie toch een vegetarisch hapje kunnen voorstellen in mijn kerstmenu. Wel, bij deze kan ik dat alvast afvinken van mijn to do-lijst.
Ik kon nog geen eekhoorntjesbrood in de groenteafdeling van mijn supermarkt vinden en loste dat op door gedroogd eekhoorntjesbrood te gebruiken. Dat komt ervan als je voorloopt op de seizoenen. ?
Recept voor parmezaanhoorntjes met eekhoorntjesbrood
Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 35 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de parmezaanhoorntjes:
3 eiwitten
75 g boter
75 g bloem
50 g parmezaan, geraspt
Peper
Voor de vulling:
100 g plattekaas (ik gebruikte de volle plattekaas van Campina)
1 eiwit
1 scheutje citroensap
4 forse stuks eekhoorntjesbrood
1/2 groene paprika
1 teentje roze knoflook
Olijfolie
Versgemalen witte peper en zout
Werkwijze
Maak eerst de parmezaanhoorntjes. Verwarm de oven voor op 180° C. Laat de boter smelten en laat ze een beetje afkoelen.
Klop de eiwitten schuimig. Voeg de gesmolten boter, de bloem en de parmezaan toe en kruid met peper. Meng tot een glad, homogeen deeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en beboter het.
Schep hoopjes deeg ruim uit elkaar op de bakplaat. Smeer ze met de bolle kant van een bevochtigde lepel uit tot cirkels van ongeveer 8 cm. Bak ze 10 min in de oven.
Haal de plaat uit de oven en maak de cirkels los met behulp van een spatel. Plooi ze meteen tot de vorm van hoorntjes en laat ze afkoelen.
Maak intussen de vulling. Klop de plattekaas los met het eiwit, het citroensap, peper en zout. Giet dit mengsel in de ijsmachine en laat 30 min draaien (bij mij duurde dit slechts 5 min). Schep het ijs in een plastic doos en zet in de diepvriezer.
Maak het eekhoorntjesbrood schoon en snij in dikke schijfjes. Pel en snipper de knoflook. Was de paprika en snij in heel kleine blokjes.
Verhit de olie in een braadpan en stoof de blokjes paprika 15 min op een laag vuur: schep geregeld om. Voeg vervolgens de paddenstoelen en de knoflook toe en laat meebakken tot al het vocht van de paddenstoelen verdampt is. Zet de pan van het vuur.
Schep een klein bolletje ijs met plattekaas in de hoorntjes en vul verder met schijfjes paddenstoel en blokjes paprika. Serveer meteen, op een bedje van ijsschilfers.
Bron: recept uit Knack Weekend 100 toprecepten Herfst groenten.
0 reacties