0% inspanning en 100% wow-effect, dat is iets dat helemaal opgaat voor deze panna cotta van vlierbloesem met een fruitig aardbeienlaagje, ook al ziet dat er helemaal zo niet uit. Het is de vorm die het ‘m doet. Die Mini Raggio vorm is zoooooooo dankbaar om mee te werken. Ik gebruikte hem al 2 keer eerder – 1 keer voor een aardbeienmousse en 1 keer voor een aardbeienbavarois – en dat was telkens een groot succes hier op de blog. En ik denk (hoop) dat dat voor deze panna cotta niet anders gaat zijn. Je hebt er écht geen werk aan. De vorm en de diepvries doen het werk, terwijl jij geniet van het mooie weer… of van het mooie voetbal! ?
Panna cotta van vlierbloesem met een fruitig aardbeienlaagje
Ingrediënten
Voor de panna cotta:
- 600 g slagroom (bv. de volle room 40% van Campina)
- 1/2 vanillestok
- 50 g suiker
- 1 snufje zout
- 5 blaadjes gelatine (2 g/blaadje)
- 3 el vlierbloesemsiroop
Voor de fruitlaag:
- 300 g frambozen of aardbeien
- 1 el poedersuiker
- 2 blaadjes gelatine (2 g/blaadje)
Voor de afwerking:
- Vers fruit (ik koos voor ananasaardbeien)
- 2 el gehakte pistachenoten
- Vlierbloesemschermen (facultatief)
Instructies
Voor de panna cotta:
- Breng de room met een 1/2 vanillestokje, de suiker en het zout al roerend aan de kook. Laat op laag vuur sudderen gedurende 15 min.
- Week de gelatine gedurende 5 min in koud water.
- Knijp de gelatine uit en voeg van het vuur toe aan de room, onder voortdurend roeren. Voeg de vlierbloesemsiroop toe, roer erdoor en laat het mengsel afkoelen. Schep de panna cotta in silicone vormen of glazen en zet minimaal 2 uur in de koelkast of diepvries als je siliconevormen gebruikt. Pas als de massa stevig is, leg je de fruitlaag erop.
Voor de fruitlaag:
- Pureer voor de fruitlaag het fruit en passeer door een fijne zeef. Meng met 1 el poedersuiker.
- Week de gelatine in koud water.
- Warm een deeltje van de fruitpuree op in een pannetje en los er van het vuur de gelatine in op.
- Schep het fruitmengsel op de room in de vormpjes of glazen en zet minimaal 2 uur, bij voorkeur een nacht, in de koelkast of diepvries als je siliconevormen gebruik.
- Garneer voor het serveren met gehakte pistachenoten en vers fruit.
Notities
- Als je met de silicone vormen werkt, dan zet je die bij voorkeur 1 nacht in de diepvries. Laat ze in 4 uur ontdooien in de koelkast voor je ze serveert.
- Vul de silicone vormen niet helemaal tot aan de rand. Zo kan je er nog een mooi fruitlaagje over verdelen. Ik had die van mij iets te vol gedaan.
- Ik hield na het vullen van de vormen nog panna cotta over. Die verdeelde ik gewoon over 2 glazen en zette die in de koelkast. Ideaal om al voor te proeven.
Bron: recept vertaald uit het Duits van de blog Monsieur Muffin.
Echt weer een wauw effect… opgeslagen, ga ik zeker proberen!
Bedankt om het te delen!
Succes en smakelijk! ?
Dag Myriam, gekke vraag. Hoe komt het dat de aardbeien er roos uitzien? Is dat een bepaalde variëteit? Ligt het aan de foto? Ligt het aan mij? Groetjes, Stef
Dat zijn ananasaardbeitjes, Stefan. Gekocht in ‘t ISPC.
Wow wow wow Myriam, wat heb ik reeds heel wat geleerd van je!! Sorry voor de late reactie. Groetjes, Stefan
Dag Myriam, ik heb het dessertje gemaakt en was goed gelukt maar tijdens het ontdooien liep er wat vocht uit het dessertje op het afgewerkte bord wat ik dan spijtig vond.
Heb jij misschien hiervoor een trucje of doe ik iets verkeerd?
Ik had hetzelfde voor met het receptje van de aardbeienbavarois met de amandelschilfers.
Alvast dank voor uw tips.
Laat je ze ontdooien in de koelkast? Best pas op het laatste moment op de bordjes dresseren waarop je ze wil serveren.
Ok, dank je wel zal het zeker zo doen.
Heb het dessertje gemaakt met frambozen ipv aardbeien. Super lekker! Dankjewel om het recept te willen delen. Wat ik me altijd afvraag…hoe krijg je het dessert zo mooi uit de vormen. Ik had aparte vormen en dat gaat goed, maar als het zo één siliconen vorm is met 6 kleine vormpjes erin, hoe kan je deze er mooi uit krijgen. Zo heb ik ook al het dessert gemaakt van Finger lime mousse met witte chocolade ganache. Deze kreeg ik helemaal niet mooi uit de vorm. Was niet te presenteren.
Mvg,
Christel
Dag Christel,
Hoe bizar is dat? Gewoon ervoor zorgen dat je dessertjes wanneer je ze ontvormt, nog heel goed diepgevroren zijn.
Die mini raggio vormen zijn 6 kleine vormen in 1 grote en die komen er altijd perfect uit bij mij. Ik doe nochtans niets speciaals: vorm niet invetten of zo. Gewoon keihard laten bevriezen.
Groetjes,
Myriam
Dankjewel voor de info!
De panna cotta is perfect uit de vorm gegaan. Stond ook 24 uur in de diepvriezer. De Finger lime mousse was inderdaad niet zo hard zoals de panna cotta. Ga ik zeker nog eens opnieuw maken en deze keer ook langer in de diepvriezer zetten.
Groeten,
Christel
Beste Myriam,
Het wow- effect was vanavond echt te horen, iedereen zat te smikkelen.
Sinds vorig jaar ben ik aan het bakken geslagen, maar wat is dit een leuke en ontspannen hobby!
Bedankt ook weer voor dit recept.
Groet,
Jozephina
Hallo, Dit gerechtje ziet er echt super uit. Ik vermoed echter dat de siliconevorm zelf al heel wat doet. Waar heb je zulke vorm gevonden? Groetjes, Inge
De link naar de vorm en waar ik die gekocht heb, staat in de tekst boven het recept, Inge.
Hier dus: https://alatarte.be/product/siliconenvorm-mini-raggio-silikomart/
Hallo Myriam,
Enige tijd kijk ik graag rond op je site met de heerlijk, maar prachtige gerechten! Zo ook deze, een plaatje. Hiervoor heb ik deze mal aanschaft en geen spijt van!
Heb het nu een paar keer gemaakt en het enige waar ik niet uit kom is de ‘waterigheid’. Als ik het restant in een glaasje doe (wat ik voorheen altijd deed) is die smaak perfect. Als ik het na een nacht of 24u uit de vriezer haal en dan in de koelkast laat ontdooien is de smaak heel waterig en niet vol. Terwijl de vorm zelf mooi stevig is.
Is daar een tip voor?
Dag Martijn,
Nu je het zegt, dat probleem had ik destijds ook wel. Dat kan je trouwens ook zien op de foto. Er vormt zich een ‘klein plasje water’ onder het dessert.
Geen idee hoe dat op te lossen is. Ik zal eens mijn oor te luisteren leggen bij echte chefs.
Wanneer ik hierop een antwoord heb, dan kom ik hierop terug!
Groetjes,
Myriam