Deze rollen maak je in 1 uur en ze barsten van die heerlijke hazelnoot smaak waar we allemaal zo dol op zijn!
Ik ben een lucky bastard. Ik ben dol op Nutella én ik zit bij het PR-bureau dat Nutella in zijn portefeuille heeft in de bovenste schuif. Dat betekent dat ik telkens wanneer er een limited edition van de pot met heerlijkheid uitkomt, ik die als een van de eersten mag ontvangen. Zo kreeg in in het verleden al een bunny pot, een pinguïn pot en onlangs niet 1, maar 2 schattige Snoopy potten.
De sneeuwvlokken op de potten dompelden me meteen onder in een kerstsfeertje en lang duurde het dan ook niet voor ik wist wat ik ging maken: Nutella cinnamon rolls! Die rollen zie je vooral in de States opduiken en voor mij rijmt Kerst nu eenmaal heel erg met de USA. Zal wel door films als de Sound of Music en White Christmas komen zeker die in mijn jeugd steevast met kerst op TV vertoond werden?
Anyway, deze rollen zijn dus het ideale kerstontbijt! Denk ik. Want ik at deze uiteraard niet op 26 december, maar op een gewone zondagmorgen in november. Maar OMG, wat zijn ze lekker. De geur alleen al maakt je vrolijk. I promise!
Nodig voor 1 ronde vorm met 12 rollen
Voor het deeg:
240 ml melk
60 g boter
450 g bloem
50 g griessuiker
1/2 kl zout
1 zakje droge gist
1 ei
Voor de Nutella-kaneel vulling:
200 ml Nutella
2 el. kaneelpoeder
Voor de roomkaasfrosting:
120 g zachte boter
60 g zachte roomkaas (bv. Philadelphia)
170 g bloemsuiker
1-2 el. melk (indien nodig)
Voor de Nutella frosting (facultatief):
80 ml Nutella
Werkwijze
Doe de melk samen met de boter in een microgolfbestendige kom. Verwarm op high gedurende 1 minuut, haal de kom uit en roer. Blijf de melk verhitten telkens gedurende 20 seconden, waarbij je ondertussen roert, tot de boter volledig gesmolten is in de melk. De melk moet warm zijn, maar niet heet. Laat de melk, indien nodig, gedurende enkele minuten staan tot hij nog wel warm is, maar niet meer heet.
Meng in een aparte kom 400 g bloem, de suiker en het zout.
Doe in de mengkom van een staande mixer met kneedhaak de gist en de lauwe melk en meng. Voeg de bloemmengeling en het ei toe en klop op medium snelheid tot alles goed gemengd is. Als het deeg nog kleeft aan de randen van de kom, voeg dan de resterende bloem beetje bij beetje toe tot het deeg een bal vormt en loskomt van de wand van de kom. Blijf nu nog 5 minuten kloppen op medium stand. Verwijder de kneedbaar en dek het deeg af met een vochtige doek. Laat rusten gedurende 10 minuten.
Wanneer het deeg klaar is, stort het uit op een bebloemd werkvlak. Gebruik een bebloemde deegrol om het deeg uit te rollen tot een rechthoek van 23 x 35 cm. (Als je alle kanten gelijk wil hebben, dan kan je een pizzasnijder gebruiken om het deeg tot een perfecte rechthoek te versnijden.) Gebruik een mes of een lepel om de Nutella gelijkmatig over het oppervlak te verdelen, waarbij je een rand van een centimeter onderaan de lange zijde laat (zodat de Nutella er niet uitfloept). Sprenkel de kaneel in een gelijke laag op de Nutella. (Indien de Nutella te dik is, dan kan je ‘m een paar seconden in de microgolfoven opwarmen zodat hij makkelijker smeerbaar wordt.)
Rol het deeg strak op waarbij je begint met de bovenste lange zijde (de zijde waar de Nutella tot de rand komt). Knijp de laatste zoom een beetje vast. Gebruik een stuk tandflosdraad om de twee uiteinden van de rol af te snijden (een 2-tal cm aan beide uiteinden, gooi dit deeg weg) zodat je een mooie rol krijgt. Snijd dan nu het deeg in 11 of 12 gelijke stukken. (11 rollen gaan in een ronde vorm, 12 rollen gaan in een rechthoekige.)
Schik elke kaneelrol in een ingevette bakvorm. Dek terug af met een vochtige doek en zet de schaal op een warme plek gedurende 25 minuten.
Maak de frosting terwijl het deeg aan het rijzen is (zie lager).
Wanneer de rollen gerezen zijn, haal je het doek van de schaal. Plaats de schaal op het middenste rek in de oven en bak bij 180° C gedurende 15 à 20 minuten of tot de rollen goudbruin en gaar zijn. Haal de schaal uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster gedurende minstens 5 minuten. Sprenkel er de frosting en Nutella over en serveer.
Voor de roomkaasfrosting:
Gebruik hiervoor een staande mixer (bv. Kitchen Aid of Kenwood) of een staafmixer. Klop de zachte boter samen met de roomkaas tot een homogeen mengsel. Klop er dan de bloemsuiker onder tot die volledig is opgenomen. Voeg indien de frosting te dik is nog een of 2 eetlepels melk toe.
Voor de extra streepjes Nutella:
Warm de Nutella in de microgolfoven gedurende enkele seconden om ‘m smeerbaarder te maken. Gebruik dan een spuitzak om op de kaneelrollen te spuiten of gebruik een vork om erover te druppelen.
Bron: recept van de blog Gimme some Oven (waar je ook stap-voor-stap foto’s vindt).
super, die komen dus zondag bij ons op de ontbijttafel.
Smakelijk en fijne zondag, Christine! 🙂