I see it and I like it. Zo ben ik. Geen poespas. Of zoals mijn man zou zeggen: “geen paté van draaien”. Dat was ook zo toen ik hem leerde kennen. Na minder dan 6 maand hadden we ons huis gekocht, na minder dan een jaar waren we getrouwd en nog een jaar later hadden we onze zoon. Daarna zijn we wel gestopt met “impulsieve” dingen te doen. 😅 Dan is een recept zien, het leuk vinden en het maken, wel minder life changing. Dusss, ik zag deze mousse van sint-jakobsschelpen, was gecharmeerd door de eenvoud en schoonheid ervan en zette hem op mijn TO DO-lijstje.
Een goed recept met sint-jakobsschelpen vraagt om goed gerief. Doe zoals ik en kies voor verse, Franse coquilles. OK, ze zijn duurder dan de Canadese diepvries versie, maar elles valent le coût supplémentaire ! Ik kocht die van mij bij mijn vaste “leverancier”, Rob.
Dit is dus écht een must-make! Ik maakte zo’n mousse van sint-jakobsvrucht al 1 keer eerder en was toen ook al heel enthousiast. Zo ben ik dus ook: ik heb altijd een vrij uitgesproken mening. I love it or I hate it. Zwart of wit, zelden grijs. 🤷♀️
Mousse van sint-jakobsschelpen
Equipment
- 1 keukenmachine of blender
Ingrediënten
Voor de mousse van sint-jakobsschelpen:
- 150 g sint-jakobsschelpen
- 150 ml volle room
- 1 eiwit
- 3 g zout
Voor de witte wijnsaus:
- 250 ml visbouillon
- 330 ml volle room
- 50 ml witte wijn
- Zout
Voor de afwerking:
- 6 sint-jakobsschelpen
- Olijfolie
- 1 handvol dille
Instructies
Voor de mousse van sint-jakobsschelpen:
- Om de mousse te maken, doe je de sint-jakobsschelpen in een keukenmachine of blender en pulseer je tot een gladde massa. Voeg het eiwit en zout toe en mix kort. Voeg dan de room toe en mix tot een gladde en zijdezachte massa. Dit duurt ca. 20 sec.
- Verwarm de oven voor op 150° C. Bekleed de bodem van roestvrijstalen ringen* met huishoudfolie. Doe de mousse over in een spuitzak en spuit de mousse in de ringen. Verdeel de mousse gelijkmatig over de ringen – ca. 50 g per portie. Strijk het oppervlak glad met een bolle lepel.
- Plaats de mousses in een braadslede en vul deze voor de helft met heet water uit de waterkoker. Bak 15 min en haal ze dan uit de oven.
Voor de witte wijnsaus:
- Maak ondertussen de saus. Doe de visbouillon en wijn in een steelpan en breng het geheel snel aan de kook. Laat de vloeistof tot 1/3 inkoken, tot het op glazuur lijkt. Voeg de room en zout naar smaak toe en breng het geheel weer aan de kook tot het de achterkant van een lepel bedekt. Houd warm tot nodig.
Voor de afwerking:
- Snijd elke sint-jakobsschelp in 3 schijven. Verhit een koekenpan op hoog vuur, voeg een beetje olie toe en bak de sint-jakobsschelpen 30 sec aan elke kant.
- Verwijder de huishoudfolie van de mousses. Ga met een scherp mes rond de binnenkant van de ringen en haal ze er voorzichtig af. Leg de mousses op serveerborden, bedek ze met saus en schik er 3 sint-jakobsschelpen op. Voeg wat dille toe en serveer.
Notities
Bron: recept van chef Marcello Tully voor de website Great British Chefs.
0 reacties