Dat jullie dol zijn op mosselen, dat weet ik nu wel! Mijn blogpost waarin ik 10 mosselrecepten voor jullie verzamelde is sinds woensdag maar liefst 4.824 (!) keer bekeken! En dus gooi ik er nog een (voorlopig) laatste recept achteraan: deze mosselen ‘nduja. Twee jaar geleden was ik op zoek naar sobrasada omdat ik een recept ontdekt had in het mosselboek van Sergio, Hommage. Twee jaar later deed datzelfde boek me op zoek gaan naar ‘nduja. (Eerlijk? Zoals ik nog nooit van sobrasada gehoord had, had ik tot nu ook nog nooit van ‘nduja gehoord). Wanneer ik iets zoek, dan is het internet het eerste waaraan ik denk. Zot hé voor iemand die opgegroeid is met de typmachine?
Soit. Long story short. Ik ontdekte de website Casabase.nl met allemaal Italiaanse delicatessen en specialiteiten, waaronder dus ook ‘nduja. Ter info: De ‘Nduja is een typische worst uit de Italiaanse keuken, erg pittig en gemaakt met varkensvlees en kruiden, waaronder zongerijpte rode pepers uit Calabrië. De Italiaanse smeerbare worst is heerlijk op een stokbroodje of bruschetta. Ook kun je het aan je favoriete (pasta)saus toevoegen of op je pizza en bij andere hapjes en gerechten. Je waant jezelf even heerlijk in Calabrië. Zeer vergelijkbaar met de sobrasada uit Mallorca. Ah kijk nou!
Dit recept is een voorgerecht voor 2 personen, maar maak gerust een grotere hoeveelheid. Ik durf er mijn geld op in te zetten dat je pot helemaal leeg zal zijn. En vergeet vooral niet om brood te voorzien om die heerlijke saus op te deppen!
Mosselen ‘nduja, vierge tomaat & basilicum parmigiano
Ingrediënten
- 30 mosselen
- 1 limoen, de zeste
- 1 el basilicumtopjes
- 2-3 el Parmezaanse kaas, versgeraspt
- 1 el ongezouten boter
- 100 ml witte wijn
- 1 tl tijmblaadjes
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 2 el 'nduja
- 1 Romatomaat, ontveld en in blokjes
- 1 tl versgemalen zwarte peper
- Fijn zeezout
- 2 basilicumblaadjes, fijngesneden
- 1/4 citroen, het sap
- 1/6 tl korianderzaad, kort geroosterd in een droge bakpan
- 2 tl rodewijnazijn
- 3 el olijfolie
- 1/2 sjalot, gesnipperd
Instructies
Voor de vierge tomaat:
- Meng 1 Romatomaat, 1/2 gesnipperde sjalot, 2 el olijfolie, 2 tl rodewijnazijn, 1/6 tl korianderzaad, 1/4 citroensap en 2 basilicumblaadjes in een kom, proef en kruid met zout en peper.
Voor de mosselen 'nduja:
- Verhit de olijfolie in een bakpan met antiaanbaklaag en zorg dat hij goed warm is. Voeg de mosselen, ’nduja, knoflook, 2 sjalotten, tijm en peper toe en blus af met de witte wijn.
- Doe direct het deksel 30 sec tot 1 min op de pan, tot alle mosselen open zijn.
- Haal de pan van het vuur en laat de boter tussen de mosselen smelten.
- Plaats de mosselen in een diep warm bord of schaal en overgiet met al het superlekkere bakvocht uit de pan.
- Lepel er 5 el tomatenvierge op, rasp er Parmezaanse kaas over en werk af met basilicumtopjes en limoenrasp.
Bron: recept uit het boek Hommage van Sergio Herman ontdekt op de website Culinaire Ambiance.
Hahaha, ik heb nog een pot Nduja in de kelder staan !!
IDEAAAAAAL!
Hallo
Ook te vinden bij Albert Heyn en Crisp😀
Merci, Nicole!
Thx voor de tip!
Hey Nduja vind je altijd bij albert heyn en tijdens italiaanse week zelfs bij Lidl
Sobrasada breng ik steevast mee uit spanje.
Xxx
Dankjewel voor de tip. (Ik ga nooit naar de Appie ;)).
Zal daar dus verandering in moeten brengen. 🙂