Smaken veranderen en blijven proeven is dus de boodschap. Ik herinner me nog mijn eerste reis naar Marokko. Wat viel die tegen zeg! Tajines, couscous, muntthee… Ik vond het allemaal maar niks. Toen ik op de koop toe ook nog la turista kreeg – in de ergste vorm, ah ja, want als ik iets doe, doe ik het goe 😉 – was het snel beslist: nooit zagen ze me nog terug in dit *****land. Maar kijk, onlangs was ik er opnieuw te gast en nu lustte ik wel alles. Meer zelfs, ik genoot van elke hap en slok! Bizar, toch? Dus toen David Selen mij voorstelde om een Marokkaanse wortelsalade te maken tijdens onze laatste kookworkshop, was ik helemaal happy: kleurrijk, lekker, gezond, snel klaar én met mijn favoriete ingrediënt, sint-jakobsnootjes! Ideaal voor jullie paasbuffet, als je ’t mij vraagt.
Nodig voor 4 personen
8 sint-jakobsnootjes
Olijfolie
Sushi-azijn
Peper en gerookte zeezout
Scheutje sesamolie
Voor de Marokkaanse wortelsalade:
2 oranje wortels
2 gele wortels
Een handje platte peterselie
Een handje munt
Een flinke el honing
Een snuifje raz el hanout
Een handje rozijnen
Peper en zout
Een scheut olijfolie
Zeste van citroen
Voor de kikkererwten:
Een 40-tal kikkererwten
Kippenbouillon
1 citroen
Een teentje look
Een snuifje komijn
Een snuifje kerriepoeder
Een snuifje paprikapoeder
Een scheutje olijfolie
Peper en zout
Voor de afwerking 1 van de volgende ingrediënten naar keuze:
Fijngehakte pindanoten
Pompoenpitten, gekaramelliseerd in bruine suiker
Boekweitzaadjes
Gefrituurd, gedroogd brood
Bereiding
Start met de kikkererwten, want dit duurt het langst. Voeg alle specerijen, kruiden en smaakmakers bij de kippenbouillon, doe er een middendoor gesneden citroen bij en laat de kikkererwten gedurende 2 uur sudderen tegen het kookpunt tot ze zacht zijn. Giet ze af en houd apart.
Voor de gemarineerde sint-jakobsnootjes:
Snijd de sint-jakobsnootjes in dunne plakjes. Maak een marinade van 2 delen olijfolie en 1 deel sushi-azijn en sprenkel die over de sint-jakobsnootjes. Sprenkel er ook nog wat sesamolie over. Kruid met peper en gerookt zeezout. Zet koel tot het moment dat je wil serveren.
Voor de Marokkaanse wortelsalade:
Hak de peterselie en munt fijn, evenals de rozijnen. Snijd de wortelen in fijne julienne met de mandoline.
Doe de worteljulienne in een grote mengkom en doe er de raz el hanout, de honing, fijngesnipperde peterselie en munt en de fijngehakte rozijnen bij. Besprenkel met een scheut olijfolie, kruid met peper en zout en rasp er wat citroenzeste over voor de fraîcheur.
Afwerking
Verdeel de wortelsalade over diepe borden. Schik er de plakjes gemarineerde sint-jakobsnootjes op. Strooi er enkele kikkererwten over. En werk af met pindanoten of boekweitzaadjes of zonnebloempitten of gefrituurde korstjes voor de crunch.
Nota: dit is ook lekker met zalm, langoustines, pata negra,… je kan alle kanten uit met deze salade!
Bron: recept van Dhr. David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.
0 reacties