Ik ben dol op cilinders. Met een cilinder maak je meteen indruk, mijn gedacht. Ik maakte al een cilinder van kletskop die ik vulde met krabsalade en yuzuschuim en een bietencilinder met geitenkaasvulling. Dat laatste recept is van Chef Majk, een Tsjechische chef die veel video’s deelt op zijn You Tube-kanaal. Wel deze maiscilinders met feta espuma zijn ook afkomstig van de sympathieke chef met het schattigste accent. Je kan de video van de maiscilinders terugvinden op You Tube. Hij serveerde er een rodewijngel bij. Maar op Gronda vond ik een vrij gelijkaardig recept. Martin koos voor een afwerking met popcorn en met bieslookgel. Ik vond die afwerking iets meer lente ademen (lente, welke lente?) en dus iets toepasselijker voor de tijd van het jaar. (Voor Kerst zou je dus perfect de versie van Majk kunnen maken).
En dan nu even terug naar afgelopen zondag. Ja, we werden kampioen, al heeft dat bloed, zweet en tranen gekost. Tien minuten voor het einde van de match was er een VAR-fase die 6 (!) minuten duurde. Die 6 minuten voelden als de langste van mijn leven (met een lichte vorm van overdrijving) en ik stierf duizend doden. De ontlading toen de ref besliste dat het doelpunt van Cercle buitenspel was (volledig terechte beslissing trouwens) is met geen woorden te beschrijven. Soit. Onze 19de titel is binnen. Op naar nummer 20. Dan prijken er 2 sterren boven het logo op onze shirts.
Maar eerst even wat rustiger aan: geen voetbal, geen maandelijkse kooklessen,… Die tijd ga ik opvullen met lopen. In september ga ik voor de 2de keer de marathon van de Médoc lopen en ik moet dus dringend meer kilometers malen. Een zittend gat heb ik niet. Maar dat wisten jullie al, toch?
Maiscilinders met feta espuma
Equipment
- 1 Espumafles
- 1 Blender of staafmixer
Ingrediënten
Voor de maispuree:
- 200 g mais
- 130 g melk
- Zout naar smaak
Voor de maiscilinders:
- 200 g maispuree
- 35 g maizena (of tapiocabloem)
- 60 g isomalt*
Voor de feta espuma:
- 150 g melk
- 150 g room
- 80 g feta
Voor de bieslookgel:
- 200 g water
- 50 g bieslook
- 3,5 g agar
- 1 g zout
Voor de afwerking:
- Popcorn
- Bieslookbloemetjes
Instructies
Voor de maispuree:
- Kook alle ingrediënten samen en mix tot een gladde puree. Passeer door een fijne zeef.
Voor de maiscilinders:
- Voeg de isomalt toe aan de maïspuree en verwarm het mengsel tot de isomalt is opgelost.
- Laat een beetje afkoelen en roer de maizena (of het tapiocazetmeel) erdoor.
- Smeer het mengsel uit op een silicone bakmatje (met behulp van een sjabloon). Bak gedurende 15 min op 125° à 130° C.
- Snijd rechthoeken uit de gedroogde mais. Die mag nog niet krokant zijn.
- Rol wanneer het mengsel nog warm is rond een metalen cilinder en bak nog 10 min verder tot het knapperig is.
Voor de feta espuma:
- Doe alle ingrediënten in een blender (of gebruik een staafmixer) en mix tot een gladde massa. Vul in een sifon en laad op met 1 gaspatroon. Laat afkoelen in de koelkast.
Voor de bieslookgel:
- Doe het water, de bieslook en de agar agar in een kookpot en laat kort goed doorkoken.
- Mix alles, zeef door een fijne zeef en laat afkoelen.
- Als de gel hard is geworden, mix je de gel met een staafmixer tot een gladde puree. Doe in een spuitflesje.
Afwerking:
- Spuit de cilinders vol met feta espuma.
- Spuit een streep bieslookgel op de cilinders.
- Strooi er wat grofgehakte popcorn over.
- Werk af met bieslookbloemetjes.
Notities
Bron: recept te vinden op You Tube bij Chef Majk of op Gronda bij Martin Culinair.
Proficiat met je club
Dankjewel, Henri! <3