Veel tonijn zal je niet tegenkomen op mijn blog. Ik probeer dit ‘visje’ zoveel mogelijk te vermijden, aangezien het met uitsterven bedreigd is. Maar soms, heel soms, dan kan ik er toch niet aan weerstaan. En soms wordt het me gewoon voorgeschoteld tijdens een kookles. Tjah, dan MOET ik het wel opeten, he? En dat heb ik gedaan, met bijzonder veel smaak. Dit is een topgerechtje: weinig werk en superlekker. Een feestje voor je smaakpapillen!
Nodig voor 4 personen
4 mooie stukken tonijnsteak
Gelijke delen sesamolie en olijfolie
250 g eiernoedels (we gebruikten die van Suzi Wan)
Witte sojasaus
Sesamolie
Woksaus (David gebruikte die van Go-Tan Thai Koriander)
2 rode paprika’s
Een flinke scheut witte wijn (of rosé champagne)
Snuifje Xantana
1 rode ui, fijngesnipperd
1 broccoli, in roosjes
Een mengeling van pitten en granen voor de afwerking (pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten, sesamzaadjes,…)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180° C. Leg de paprika’s erin gedurende 30 minuten. Haal de paprika’s uit de oven en laat ze afkoelen in een afgesloten plastic zak. Verwijder de schil (gaat nu heel gemakkelijk) en pitjes.
Zet de fijngesnipperde rode ui aan in boter, doe er de paprika in stukken bij en giet er een scheut witte wijn (of rosé champagne) bij. Doe er een snuifje Xantana bij en mix alles in de blender tot een gladde coulis. Kruid met peper en zout naar smaak.
Kook de broccoli kort in kokend gezouten water. Laat uitlekken. Mix de broccoli met een snuifje Xantana in de blender tot een gladde zalf. Kruid met peper en zout naar smaak.
Meng gelijke delen sesamolie en olijfolie. Wentel de tonijnsteaks erin en schroei ze langs beide zijden kort dicht in een hete grillpan.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng de noedels op smaak met een scheut witte sojasaus, sesamolie en woksaus.
Afwerking
Trek een dikke streep broccolizalf op het bord. Schik er de tonijn op. Lepel er wat paprikacoulis naast. Werk af met wat pitten- en zadenmengeling en een takje erwtenscheuten.
Serveer de op smaak gebrachte noedels apart in een kommetje.
Bron: recept van David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.
Ziet er een overheerlijk en gezond receptje uit! In het geheel niet voor de hand liggend, dus heel goed voor de afwisseling.
Inderdaad, Sunny Mama (wat een leuke naam trouwens!). Gezond en lekker. Meer moet dat niet zijn op een doordeweekse woensdag in juni. 😉
Mooi recept! Serveer je de paprika en broccoli koud of warm?
Dag Stefan
Zowel de paprikacoulis als de broccoli worden warm geserveerd.
Smakelijk! 😉
Myriam
Bedankt!
Kan de Xantana later weer opgewarmd worden?
Met andere woorden: kun je de paprika en de broccoli van tevoren maken en deze vlak voor serveren opnieuw opwarmen?
Jazeker, Stefan. No problem! 🙂
Heb deze vandaag gemaakt, maar de broccoli wordt niet zo mooi glad als op de foto. Hebben toch een goede blender. Wat kan er fout gegaan zijn?
De broccoli zeker voldoende koken (mag eigenlijk ‘platgekookt’ worden) en dan blenden in een kleine blender, zodat de roosjes niet “in het rond” zwieren, maar echt fijngemalen worden.