Wat een gedoe toch he? Wat een jaar. Ik geef toe dat ik het ook soms lastig heb: het thuiswerken, het gemis van gezelschap om dingen mee te doen, geen voetbal,… Allez wel voetbal, maar we mogen er niet naartoe. En dan komen de donkere dagen er ook nog aan. Maar anderzijds prijs ik me gelukkig: ik ben gezond, ik kan koken en bakken, ik kan gaan lopen en de matchen van Club bekijk ik wel op tv. Zolang ik op bezoek kan blijven gaan bij mijn moeder – ook al is dat maar een half uurtje meer per week – red ik me wel. Ik beklaag de mensen die nu single zijn. Soit. Tijd voor iets waar we met z’n allen blij van worden, mijn gedacht. Wat dacht je van deze kokos panna cotta taart met ananas bloemen?
Je hebt veel taarten die seizoensgebonden zijn: pompoen- en notentaarten in de herfst, aardbeientaarten in de lente en kersentaarten in de zomer. Maar een kokos panna cotta taart kan heel het jaar door, denk ik zo. Ben ik in mijn opzet geslaagd, word jij hier vrolijk van?
Kokos panna cotta taart met ananas bloemen
Equipment
- Mandoline of snijmachine
Ingrediënten
Voor de kokos panna cotta taart:
- 175 g gemberkoekjes
- 75 g ongezouten boter
- 350 ml kokosroom
- 250 ml volle room (ik gebruikte die met 40% vet van Campina)
- 1 vanillestokje, opengesneden
- 3 el ahornsiroop
- 2 blaadjes gelatine
Voor de ananas bloemen:
- 1/2 ananas
Voor de ananasslagroom:
- 1/2 ananas
- Suiker
- 250 ml volle room (ik gebruikte die met 40% vet van Campina)
Instructies
- Maak eerst de bloemen: verwarm de oven voor op 110° C en bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier. Snijd de 1⁄2 ananas in zeer dunne plakjes, dep die droog met keukenpapier en leg de plakjes op de voorbereide bakplaten. Bak gedurende 30 min, draai om en bak nog eens 30 min of tot de plakjes licht goudbruin zijn.
- Blijf bakken en draai de plakjes heel regelmatig om tot ze echt behoorlijk droog zijn. Haal uit de oven, laat gedurende 5 min afkoelen en duw de plakjes dan voorzichtig in een muffinvorm of eierdoos om zo een bloem te vormen. Laat volledig afkoelen.
Voor de kokos panna cotta taart:
- Plet de koekjes in een keukenmachine. Smelt de boter en roer goed door de kruimels. Druk het mengsel in een gekartelde taartvorm met losse bodem. Zet 30 min in de koelkast.
- Doe de kokosroom en room, het vanillestokje en de ahornsiroop in een pan en breng aan de kook. Haal van het vuur en laat 15 min trekken. Schraap de zaadjes door de room en gooi de peul weg. Week de gelatineblaadjes een paar min in koud water om ze zacht te maken. Knijp het overtollige water eruit en roer de gelatine door de kokoscrème tot die is opgelost. Zet apart en laat volledig afkoelen en dikker worden. Giet de vulling in de taartvorm en zet in de koelkast.
Voor de ananasslagroom:
- Snijd voor de slagroom de overgebleven 1/2 ananas in blokjes (verwijder de centrale kern) en weeg het vruchtvlees af. Voeg een gelijke hoeveelheid suiker toe aan de ananas en laat 1 uur macereren.
- Pureer het mengsel in een keukenmachine en giet het sap door een fijne zeef.
- Verhit het gezeefde sap in een kleine steelpan tot de suiker is opgelost. Laat volledig afkoelen.
- Klop de room tot hij dik is en klop er dan geleidelijk 4 el ananassiroop door tot hij dikker is. Bewaar het resterende sap.
- Schep de slagroom op de taart en serveer met de ananasbloemen. Besprenkel met extra siroop.
Notities
Bron: recept vertaald van de website Food and Travel.
Oh!! Ziet er weer heerlijk uit! En ik weet bij welk gerecht dat een lekker toetje is!! 🙂
Haha, Hennie, en ik heb zo het vermoeden dat ik weet over welk gerecht jij het hebt!
Wow wow wow Myriam, zo mooi!!
Past perfect in deze tijd van het jaar!!
Mij deed het direct denken aan een stilleven maar wat de smaak betreft die zal niemand onberoerd laten denk ik.
Fijne zondag verder, dank je voor jouw fantastische Food Blog, je maakt veel mensen blij daar ben ik wel zeker van, groetjes,
Stefan
Dankjewel, Stefan. Heel fijn dat je de tijd nam om even te reageren. Dat doet me altijd veel plezier.
Fijne zondag en stay safe!
Myriam
Prachtig met die ananasbloemen
Dankjewel!
Hallo. Lijkt me heerlijk en ook super mooi! Ik wil de panna cotta maken voor in een glaasje, half met de kokos panna cotta en half met aarbeien panna cotta, maar eigenlijk nog wat witte chocolade toevoegen. Hoeveel zal ik toevoegen? Mag gewoon in verhouding tot jouw recept hoor pas ik het wel aan met de hoeveelheid die ik nodig heb.
Alvast supre bedankt!