De directe aanleiding voor dit recept is mijn bezoek aan Maison & Objet, een beurs voor professionals in Parijs, een paar maanden geleden. Ik zag daar op de stand van Lekue hun nieuwe silicone vormen waarmee het in 1 stap mogelijk is om kleine gevulde (!) 1-persoons kerststronkjes te maken: je maakt een mousse waarmee je de grootste holte opvult, sluit die af waarna je nog een kleine holte hebt die je met een andere mousse opvult. Alles de diepvries in en een paar uur later heb je superschattige kerststronkjes!
Ik was zo weg van die vormpjes dat ik Peggy van Peggylicious erover aansprak. En zoals ze destijds voor mij lobbyde voor een Magimix Cook Expert, deed ze dat nu ook voor de Lekue vormpjes. Met succes! Merci, Peggy!
Bij de vormen zitten trouwens meerdere recepten. Ik maakte het mezelf gemakkelijk en ging aan de slag met een van die recepten, die met aardbei. Misschien maak ik later ook nog wel eens die met chocolade… Of waarom niet proberen om ze te vullen met foie gras en vijg bvb. Moet ook kunnen/lukken!
Recept voor kleine kerststronkjes met aardbei
(Voor)bereidingstijd: 40 min
Baktijd: 15 min
Diepvriezen: 4 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 6 kerststronkjes:
Voor de mousse:
40 g aardbeien
150 g room
1 eiwit
2 blaadjes gelatine
50 g suiker (ik verving de suiker door Zùsto, even zoet, slechts een fractie van de calorieën)
Voor de vulling:
90 g aardbeien
10 g water
10 g suiker (ik verving de suiker door Zùsto)
1 blaadje gelatine
Voor de biscuit:
130 g suiker (of Zùsto)
100 g gezeefde bloem
3 g zout
2 eieren
Voor de topping:
120 g water
50 g gecondenseerde melk
7 blaadjes gelatine
30 g aardbeien
Werkwijze
Voor de biscuit:
Verwarm de oven voor bij 180º C.
Klop de eieren en suiker (of in mijn geval Zùsto) tot de massa verdriedubbeld is. Spatel er dan voorzichtig beetje bij beetje de bloem en het zout onder. Strijk het deeg uit op een ovenplaat en schuif het in de voorverwarmde oven gedurende ca. 15 min.
Laat afkoelen en steek er dan met de meegeleverde uitsteekvorm 6 rechthoekjes uit. Zet apart.
Voor de mousse:
Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
Cutter de aardbeien in een blender en zet apart.
Meng de room, aardbeien en uitgeknepen gelatine in een sauspan en verwarm tot de gelatine helemaal is opgelost. Laat kort afkoelen in de koelkast. Let wel: niet te lang, want dan gaat het teveel opstijven!
Klop de room en de aardbeienmengeling met een elektrische klopper. Zet apart.
Klop het eiwit samen met de suiker/Zùsto, spatel de eiwitmassa dan beetje bij beetje onder de room- en aardbeienmengeling. Zet apart.
Voor de vulling:
Week de gelatine in koud water.
Prak de aardbeien.
Verwarm het water in een sauspan en mix er dan de gelatine goed onder. Voeg de aardbeien en suiker/Zùsto toe, zet apart en laat afkoelen.
Samenstelling:
Vul de grote holtes met de mousse tot aan het streepje. Sluit af.
Doe de vulling in de kleinere holtes.
Zet in de diepvries gedurende 4 uur.
Haal de mousse en de vulling uit de vormen en schik alles op de uitgestoken biscuit rechthoekjes.
Voor de topping:
Week de gelatine in koud water.
Prak de aardbeien en zet apart.
Meng de aardbeien, het water en de gecondenseerde melk samen, voeg de uitgeknepen gelatine toe en verwarm tot de gelatine goed is opgelost. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Haal de kleine kerststronkjes uit de diepvries, zet ze op een rooster en giet er de topping over.
Bron: recept van Lekue.
Hallo, ziet er lekker uit. Hoe lang op voorhand kan je dit maken zonder dat de deeg klef zou worden?
Heb je ook de chocoladeversie?
Dag Els
De mousse en de vulling kan je 1 week op voorhand maken en bewaren in de diepvries.
De biscuit en de topping maak je dan de dag zelf.
Zo ben je er zeker van dat je geen kleffe bodempjes krijgt.
Succes en smakelijk!
Myriam
Kan je enthousiaste lezers van je recept ook aan die vormpjes helpen?
Dag Truike
De vormpjes gaan o.a. verkocht worden bij Profilec > https://www.profilec.be
Maar zeker en vast ook nog bij andere goed geassorteerde kookwinkels.
Succes!
Myriam
Dag
Ik kocht de vormpjes ondertussen bij Multibazar:
https://www.multibazar.be/wonen/koken/bakbenodigdheden/lekue-kit-mini-ronde-buche.html
Vraagje: Moet je het room-aardbeien-gelatinemengsel opkloppen tot het stijf is? Ik kreeg dit niet stijfgeklopt; gebruikte room met 33%vetgehalte. Kan het daaraan liggen?
Dag Iris
Nee hoor, dat hoeft niet. Het gaat sowieso helemaal opstijven door de gelatine. Trouwens als het heel stijfgeklopt zou zijn, dan krijg je het niet makkelijk in de vormpjes.
Succes en smakelijk!
Myriam
Kan je de bodem niet in vriezen ?
Zag deze al een tijdje geleden voorbij komen
Wat een leuke vorm is dit
Dag Riny
Je zou de bodem ook kunnen invriezen, al vind ik vers toch nog altijd beter.
Maar als het niet anders kan, is dat natuurlijk een oplossing. Je kan niet alles op D-day zelf klaarmaken, niet? 😉
Succes en smakelijk!
Myriam
Hoeveel gram weegt 1 gelatine blaadje bij jou? Er zijn namelijk grote en kleine in de handel te koop. In dit recept met totaal 10 blaadjes kan het verschil namelijk groot zijn.
Dag Anita
Mijn blaadjes wegen om en bij de 3 g, maar volgens mij zou dit recept ook lukken met de kleine blaadjes die couranter zijn.
Succes en smakelijk!
Myriam
Dag Myriam,
Misschien een beetje een rare vraag maar ik veronderstel dat je dit niet rechtstreeks uit de vriezer serveert? Enig idee hoelang op voorhand dit uit de vriezer haalt voor het aan de gasten te serveren?
Dag Sophie
Dit zijn kleine stronkjes, dus die hebben niet zo heel lang nodig om te ontdooien: 1 u à 1 u 30 moet volstaan.
Als je plaats hebt in je koelkast, kan je ze ook daar laten ontdooien. Reken dan wel 4 u of zo.
Succes!
Myriam
Beste Myriam,
Ik vraag me af of je de eiwitten met stevige of zachte pieken moet opkloppen?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groet,
Jozephina
Dag Jozephina,
Dat mogen toch wel stevige pieken zijn. Je moet alleen zien dat je alles netjes gemengd krijgt.
Succes!
Myriam