Nadat het met de chocoladecake ’tatin’ fout ging, ging het ook met deze kerstboom cupcakes faliekant mis. Waarom? Geen flauw idee eigenlijk. Ik deed er baking soda in en ik vermoed dat die over datum was, met als gevolg: cupcakes die compleet inzakten. I.p.v. stoere bergen, zagen ze eruit als diepe kraters. Dan maar een nieuw recept uitgezocht en deze keer ging het wel goed. Alleen had ik wel veel beslag over. Volgens het recept ging ik 4 à 6 cupcakes halen uit het beslag. Ik haalde er 12 uit én had nog over om een kerstboomvorm te vullen die ik in Dortmund gekocht had (die zie je vaag op de achtergrond). De kerstmarkt in Dortmund is trouwens een absolute aanrader met niet minder dan 300 leuke kraampjes (niet alleen met eten en drinken zoals bij ons vaak het geval is) én de hoogste (45 meter) kerstboom ter wereld!
Recept voor kerstboom cupcakes met chocolade en kersen
(Voor)bereidingstijd: 45 min
Baktijd: 20 min
Opstijven: 2 u 30 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Voor 12 kerstboom cupcakes:
240 g bloem
1 tl bakpoeder
200 g ongezouten boter
200 g kristalsuiker
200 g lichte basterdsuiker
4 eieren
170 g pure chocolade
230 ml volle melk
1 tl vanille-extract
Voor de topping:
50 g kristalsuiker
60 ml water
3 eiwitten van biologische eieren
¼ tl wijnsteenbakpoeder (ik gebruikte gewoon bakpoeder)
1 tl vanille-extract
½ tl amandelextract
280 g pure chocolade (70% vaste cacaobestanddelen)
3 el neutrale olie
12 (gekonfijte) kersen
Extra:
Een bakvorm voor 12 muffins
12 papieren cupcakevormpjes
Vuurvaste kom van ca. 2 l
Keukenthermometer
1 spuitzak met een glad spuitmondje van ca. 2 cm
Werkwijze
Smelt de chocolade au bain-marie en laat 5 min afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180° C.
Vul de bakvormen met muffinvormpjes of papiertjes, op deze manier kan je ze er straks makkelijk uithalen.
Zeef nu de bloem en het bakpoeder en mix in een aparte kom de boter tot hij zacht is. Gebruik hier een handmixer voor, dit is het makkelijkste.
Voeg nu de kristalsuiker en de lichte basterdsuiker bij de boter en mix dit voor ongeveer nog 3 min.
Mix er 1 voor 1 de eieren door. Je kan dit via een apart kommetje doen zodat je geen eischil in je beslag krijgt.
Als de chocolade een beetje is afgekoeld voeg je die ook aan het beslag toe. Als de chocolade nog te heet is, zit de kans erin dat de eieren gaan stollen.
Voeg nu de bloem (met bakpoeder) toe en mix goed, doe er ook de melk en het vanille-extract bij.
Vul de muffinvormpjes voor ongeveer 3/4: ze zullen nog wat omhoog komen in de oven. Daarom is het belangrijk ze niet helemaal tot de rand te vullen.
Zet ze in de oven voor 20-25 min of tot een prikkertje er schoon uitkomt als je hem er in prikt. Vergeet ze niet eerst nog af te laten koelen.
Doe voor de topping suiker, water, eiwitten en (wijnsteenbak)poeder in de vuurvaste kom.
Klop 1 min tot het wit en schuimig is.
Hang de kom au bain-marie boven een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt. Klop met een handmixer op hoge snelheid de eiwittopping stijf en gaar tot er stijve pieken blijven staan als je de garde eruit haalt, dat duurt ongeveer 12 min! Het eiwit moet ongeveer 70 °C zijn (meet dit met een keukenthermometer).
Haal de kom van het vuur en voeg het vanille- en amandelextract toe.
Blijf 2 min op hoge snelheid kloppen zodat de fluff verder kan opstijven.
Schep de topping in de spuitzak en spuit een spiraal van 5 cm hoog op de cupcakes. Zet ze op een bord in de koelkast om op te stijven terwijl je de chocolade smelt.
Hak de chocolade in stukjes en doe die met de olie in een vuurvaste kom.
Smelt de chocolade au bain-marie. Hang hiervoor de kom boven een pan met een laagje zacht kokend water. Zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Smelt de chocolade tot deze glad en vloeibaar is. Schenk over in een smal, hoog kommetje en laat wat afkoelen.
Pak de cupcakes aan de onderkant vast en doop de topping in de chocolade tot het cakeje net de chocolade raakt en laat overtollige chocolade eraf lopen.
Leg er direct een kers op en laat de cupcakes 15 min op kamertemperatuur stevig worden tot de chocolade gestold is. Zet ze dan in de koelkast en laat de chocolade hard worden. Dek de kerstboom cupcakes na 30 minuten voorzichtig af en laat ze nog minimaal 2 uur opstijven.
Bron: recept voor de cupcakes afkomstig van Kookse.tv, recept voor de topping afkomstig van de website Food and Friends.
0 reacties