Ik heb een abonnement op tientallen websites en apps, maar er zijn er 2 die er mijlenver bovenuit steken en die ik voor geen goud zou willen missen: dat is enerzijds mijn lidmaatschap van Gastronomixs en anderzijds mijn abo op de Gronda app. Als je daarop geen inspiratie vindt, dan vind je het nergens. Beide zijn heel verschillend en vullen mekaar perfect aan: daar waar Gastronomixs voornamelijk componenten aanbiedt, vind je op Gronda vooral video’s van chefs. Een ding hebben ze gemeen: ze zijn eigenlijk beiden bestemd voor de professionele kok. En dus ook voor Hap & Tap. Want ik richt me (meestal) tot hobbykoks die thuis willen koken als een chef. Deze hazelnootboter en uien sandwich is zo’n recept waarmee je thuis gaat scoren!
Is het moeilijk? Neen. Wat je nodig hebt, is zo’n Waffle Sandwich Mold. De wafel sandwich maak je van uien en tapiocameel. Ook de hazelnootboter vulling wordt gemaakt van ingrediënten die je overal vindt (wat niet altijd het geval is bij mij, ik pleit schuldig!): boter, melk, room, suiker, eidooier en gelatine. De hazelnootboter en uien sandwich werk je af met toefjes limoengel en eetbare bloemetjes. Easy! Enig minpuntje (want ik ben altijd eerlijk): ik had het wafelpatroon wat uitgesprokener gewild. Bij Jules Cooking bij wie ik de amuse voor het eerst zag passeren, zie je duidelijk ruitjes. Bij mij niet. En daar heeft deze perfectionist het dus moeilijk mee… Dan zit er maar 1 ding op: binnenkort nog eens een receptje proberen met die mal. Ik heb al een versnapering voor bij de koffie op mijn to do-lijstje staan. Aan inspiratie geen gebrek, aan tijd daarentegen…
Oh ja, voor wie me niet volgt op Instagram, ik heb groot nieuws: ik ben vorige week donderdag voor de 2de keer oma geworden. Twaalf dagen vroeger dan gepland, kwam Guust piepen (na een bevalling van 30 uur. Een sterrenkijkertje met sterallures… Maar 2875 g en 51 cm aan pure liefde!
Hazelnootboter en uien sandwich
Equipment
- 1 Blender
Ingrediënten
Voor het uien wafeltje:
- 300 g uien, schoongemaakt
- 75 g tapiocameel
- 5 g zout
Voor de hazelnootboter crémeux:
- 150 g boter
- 2 blaadjes gelatine (2 blaadjes = 3,3 g)
- 150 g melk
- 50 g room
- 10 g suiker
- 50 g eidooier
- 5 g zout
Voor de limoengel:
- 75 g limoensap
- 30 g suiker
- 7 g gembersiroop
- 30 g water
- 2 g agar
- 1,5 g gellan
Voor de afwerking:
- Eetbare bloemetjes (bij mij salie honing-meloen)
Instructies
Voor het uien wafeltje:
- Snijd eerst de uien fijn. Glaceer ze vervolgens ongeveer 40 minuten op laag vuur met het zout. Je wilt ze langzaam laten karamelliseren tot ze licht goudbruin zijn.
- Zodra de uien goudkleurig zijn, doe je ze in een blender en mix je ze tot een gladde massa. Doe ze dan over in een kom.
- Voeg nu het tapiocameel en zout toe en spatel tot een gladde massa.
- Verdeel het vervolgens over een siliconenvorm en bak het op 150 graden in ca. 30 min goudbruin.
Voor de hazelnootboter crémeux:
- Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
- Karamelliseer eerst de boter op een middelhoog vuur. Roer de gesmolten boter om de paar minuten even door om aanbranden te voorkomen. Zodra de boter goudkleurig is (en de geur heeft van hazelnoten), haal je hazelnootboter door een fijne zeef met keukenpapier om die te klaren.
- Zodra de beurre noisette geklaard is, meet je 100 g af in een steelpan en voeg je ook de melk, de room, de suiker, het eigeel en het zout toe.
- Meng goed door elkaar en verwarm dan al roerend tot 85° C om de dooiers te laten garen en in te dikken.
- Los er dan direct de uitgeknepen gelatine in op en roer nogmaals. Vul daarna de gewenste vorm en laat de crémeux 30 min opstijven in de koelkast.
- Doe ze dan over in de vriezer en vries ze in tot ze helemaal hard geworden zijn.
Voor de limoengel:
- Giet het limoensap in een steelpan en voeg ook de suiker, de gembersiroop, het water, de agar en gellan toe. Meng goed en breng dan 1 min aan de kook.
- Zodra het mengsel gekookt heeft, giet je het in een kom en laat je het afkoelen in je koelkast.
- Doe de gel daarna over in een blender en mix tot een gladde gel.
Afwerking:
- Laat de crémeux eerst ontdooien. Breng het nu aan tussen twee uien wafeltjes. Spuit dan kleine stipjes limoengel rondom. Versier het geheel met minuscule bloemetjes en de amuse is klaar om geserveerd te worden!
Bron: recept van Jules Cooking voor Gronda.
Beste Myriam,
Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je kleinzoon!
Een vraagje over de wafel; zou het mogelijk zijn om die te bakken in een wafelijzer? Dat zou dan weer een mal kunnen schelen?
Graag hoor ik van je,
Groet,
Jozephina
Dag Jozephina,
Je gaat sowieso fijne platen voor je wafelijzer nodig hebben (zoals voor nieuwjaarswafeltjes) en gaat ze direct moeten uitsteken na het bakken, want je gaat ze anders nooit zo mooi rond krijgen.
Succes!
En merci voor de gelukswensen!
Om recepturen van Gastronomixs te publiceren op je website of blog heb je wel schriftelijke
toestemming nodig !!
Dag José,
Ik heb al verschillende recepten van Gastronomixs gepubliceerd en heb nog nooit klachten gehad. Wat zijn die 3 recepten op de duizenden recepten die zij aanbieden? Ik denk dat het vooral heel mooie publiciteit is voor hen. Dankzij mij zijn al verschillende volgers lid geworden. (Voor alle duidelijkheid: ik betaal mijn lidmaatschap zelf).
Met vriendelijke groeten,
Myriam
Lijkt mij (weer) geweldig! Maar gellan is een duur product als ik het Google. Is dat ook te vervangen door iets anders?
Dank alvast.
Hallo Myriam,
Het mengsel van gekaramelliseerde ui en tapioca meel wordt bij mij geenszins een gladde massa maar een droge deegbal. Er valt dan ook niets te spatelen. Wanneer ik dit dun uitstrijk is het resultaat na 30 minuten op 150 graden niet bros krokant maar wordt het koekje heel hard.
Wat zou er verkeerd kunnen gaan?
Ik hoop dat ik van je mag horen.
Vriendelijke groet, Wim.