De kers op de taart… ahum, op het hapje. Deze hartige panna cotta van Kriek’et kaas op filodeegbodem is volledig in mijn geest ontstaan. Ik maakte verschillende versies: 1 hap-slik-weg finger food versie en 1 hapjesversie en kan jullie dus niet zeggen hoeveel hapjes je uit de hoeveelheden haalt. Voor de finger food versie gebruikte ik de Tourné Mold Small en voor de hapjesversie de Tourné Mold Large. Die laatste gebruikte ik al 1 keer eerder in een prachtig dessert.
Dit is al mijn 2de recept met de Kriek’et kaas, een hoevekaas met een vleugje kriekbier van Little Cheese Farm. Eerder maakte ik er al kipfilet gevuld met Kriek’et kaas gewikkeld in pancetta met een aardappelcroissant, een espuma van bloemkool mee. Kan je niet aan de Kriek’et kaas geraken, gebruik dan gerust andere kaas die je lekker vindt: parmezaan bvb. of blauwe kaas (die je afwerkt met peer ipv krieken). Wees creatief! Geen mal of geen zin om die te kopen? Dan kan je deze hartige panna cotta ook perfect in glaasjes serveren. Steek stukken krokant filodeeg naar eigen fantasie in de panna cotta. Wees creatief! 😉
Ik serveerde beide versies van deze hartige panna cotta op borden van Fine 2 Dine.
Hartige panna cotta van Kriek’et kaas op filodeegbodem
Ingrediënten
Voor de hartige panna cotta van Kriek'et kaas:
- 500 ml room
- 150 g Kriek'et kaas
- 2 gelatineblaadjes (3 g / blaadje)
- Peper
- 1 bokaaltje kriekenconfituur
Voor de filodeegbodem:
- 1 pakje filodeeg
- Boter
Voor de afwerking:
- 1 bokaaltje krieken op sap
- Xantana
- Eetbaar bladgoud
Instructies
Voor de hartige panna cotta van Kriek'et kaas:
- Doe de room in een pan en zet op het vuur. Snij de Kriek'et kaas in stukken en doe ze bij de room. Breng alles op smaak met peper. Wees voorzichtig met zout, want de kaas is al zout van smaak.
- Los 2 gelatineblaadjes op in koud water. Haal vervolgens de pan van het vuur en doe de gelatine bij de room. Meng goed. Verdeel het mengsel over mallen en laat alles een uurtje opstijven in de diepvries.
- In de grotere mallen kan je ook nog een parel van kriekenconfituur toevoegen.
- Ontvorm de diepgevroren panna cotta's en laat ze in de koelkast ontdooien tot gebruik.
Voor de filodeegbodem:
- Verwarm de oven voor op 190° C.
- Snijd met een mes of knip met een schaar rondjes uit het filodeeg.
- Smelt de boter en vet het filodeeg in met de boter.
- Leg per hapje 4 rondjes op elkaar op de bakplaat met bakpapier. Bak het filodeeg in ca. 10 – 12 min krokant. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
Afwerking:
- Laat het kriekensap van de bokaal inkoken tot een stroperige massa. Je kan om dat proces te versnellen, wat Xantana toevoegen.
- Maak een splash op het bord met het ingekookte kriekensap.
- Serveer de hapjes zoals op de foto. Werk af met een kriek gepimpt met een stukje eetbaar bladgoud.
0 reacties