Hap en Tap logo zonder streep
Hartige paasstol met Looye honingtomaten en pesto

Hartige paasstol met Looye Honingtomaten en pesto

27 mrt 2024 | Brood

Een kersttol ken ik. Meer zelfs, ik deelde hiervoor al een recept in 2016. Maar van een paasstol, laat staan van een hartige paasstol, had ik nog niet gehoord. Tot ik dus een mailtje kreeg van Ann van OSerieux met de vraag of ik het zag zitten om, samen met andere bloggers, de paasstol op de kaart te zetten. Want het blijkt dat deze niet gekend is in België. Nog niet dus. Daar gaan Bart, Charlot, Nanja en ik verandering in brengen. Want ja, ik zei ja.

Pasen loert om de hoek en dus vond ik het wel leuk om jullie te verrassen met dit originele recept: de hartige paasstol met de verrassende en verrukkelijke toevoeging van Looye Honingtomaten en pesto. Dit paasbrood combineert de heerlijk zoete smaak van Honingtomaten met de hartige, aromatische tonen van pesto, verpakt in een zacht en luchtig brood dat perfect past bij elke paasbrunch of -lunch. En het goede nieuws is: ze is veel makkelijker te maken dan je denkt! Het enige dat je nodig hebt, is een beetje tijd en geduld om het brood te laten rijzen. Maar da’s ideaal, zo kan je ondertussen de chocolade verstoppen in de tuin. 😉

Tot slot nog een tip: lees het recept eerst even volledig door. Dan weet je dat je niet alle boter ineens moet toevoegen, maar een deeltje moet bewaren om het brood voor het bakken in te strijken. Just sayin’. Been there, done that… 🙄

Hartige paasstol met Looye honingtomaten en pesto

Hartige paasstol met Looye honingtomaten en pesto

Hartige paasstol met Looye Honingtomaten en pesto

Makkelijk én lekker, deze paasstol mag niet ontbreken op je paasbrunch!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijzen 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Brood

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

  • 90 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 280 g tarwebloem (ik gebruikte bloem voor wit brood)
  • 7 g droge gist
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 75 ml volle room
  • 100 ml water
  • 1/2 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 45 g verse groene pesto
  • 10-tal Looye Honingtomaten
  • 2 el amandelschaafsel

Instructies
 

  • Roer de gist en suiker door de bloem in de mengkom van een standmixer.

  • Maak een kuiltje in de bloem en doe het halve ei erin.

  • Verwarm de slagroom en 3⁄4 van het water in een steelpan tot lauwwarm en giet mee in het kuiltje. Mix 1 à 2 min met de deeghaak op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe.

  • Verhoog de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg 5 min, of tot het soepel en zacht aanvoelt.

  • Voeg het zout toe aan het deeg en doe er vervolgens beetje voor beetje al mixend 2/3 van de boter bij. Voeg de volgende hoeveelheid boter pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit duurt 5 à 6 min.
  • Vet een kom in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf er een beetje olie over.

  • Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.

  • Druk het gerezen deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een ovaal met 1,5 cm dikte.

  • Smeer de pesto over het deeg.

  • Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten. Leg de helften in een horizontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor 3⁄4 deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat.

  • Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op kamertemperatuur nog 1 uur rijzen.

  • Verwarm de oven voor op 180° C. Smelt de rest van de boter en bestrijk de paasstol ermee. Bestrooi hem tot slot met het amandelschaafsel.

  • Bak het brood in het midden van de oven in 25 à 35 min goudbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster.
Trefwoord amandelschilfers, honingtomaten, Looye, paasstol, Pasen, pesto, stol

Bron: dit recept is een paid partnership met Looye. Lees mijn disclaimer hier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Gerda Vanden Bergh

    Dag Myriam, ga ik zeker proberen. Maar een half ei in het deeg???
    Fijne dag!
    Gerda

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Gerda,
      Ja, dat staat zo in het recept en dat heb ik zelf ook zo gedaan. 1 medium ei weegt 50 g. Je voegt dus 25 g ei toe.
      (Ik werk altijd met gepasteuriseerde eieren uit brickpack).
      Succes!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Hartige paasstol met Looye Honingtomaten en pesto

by Myriam Minne time to read: 2 min
2