Hap en Tap logo zonder streep

Goddelijke laagjestaart met aardbeien

31 jul 2015 | Gebak en koekjes, Zoet

Aan koken uit pakjes en zakjes, daar doe ik niet aan mee. Allez, of toch bijna niet. Alleen als het uit een pakje écht van prima kwaliteit is én sneller gaat én even lekker is als vers, dan zou ik het durven overwegen. Maar ik ben ook beïnvloedbaar, blijkbaar. Vorige week vertelde een vriendin mij dat zij altijd een pakje kocht om biscuit te maken. Die was volgens haar keilekker en luchtig en hij mislukte nooit…

En dus liet ik mij in het warenhuis verleiden, want ik had een pracht van een taart gezien op Pinterest, zo een hoge American style, maar daar stond geen recept bij en dus moest ik zelf een recept verzinnen. Dat zakje zou de klus wel even klaren. Dacht ik. Maar… jullie voelen mij al aankomen… ondanks het feit dat mijn vriendin mij verteld had dat het nooit mislukte én dat ook nog eens zwart op wit zo op de verpakking vermeld stond… slaagde ik er toch in om de taart in de soep te draaien. Hoezo? Ik hoefde nochtans maar 3 ingrediënten samen te voegen: 4 eieren, hét zakje en 50 ml melk. In al mijn haast – en ik ben geen rekenwonder, dat geef ik grif toe – kapte ik er een halve liter melk bij.

Tjah, mis poes! 50 ml is niet gelijk aan een halve liter! En dus startte ik helemaal opnieuw in the good oldfashioned way, want ik geef niet snel op. Wel, deze keer ging het wel goed! Voor de vulling verkoos ik mascarpone-slagroom boven klassieke slagroom: meer smaak en dikker. Makkelijker om de taart te ‘plamuren’. 😉 Maar aangezien ik op het einde nog plamuursel tekort kwam, maakte ik ook nog een beetje botercrème om de taart rondom mooi af te werken. En zo werd het een B-O-M! Een goddelijke bom, dat wel.

Zo, nu weten jullie dat het zelfs bij een geoefende bakker ook al eens fout kan gaan. Wat was jullie grootste blunder in de keuken?

Nodig voor 1 taart

Voor de biscuit:
6 eieren op kamertemperatuur
200 g suiker
200 g zelfrijzende bloem + extra lepeltje bloem (bepoederen bakblik)
1 kl bakpoeder
Enkele druppels vanille-extract
Een snuifje zout
Bakspray

Voor de vulling en afwerking:
750 g aardbeien
200 ml slagroom
250 g mascarpone
3 zakjes vanillesuiker
1 zakje slagroomversteviger
Een snufje zout

Bereiding

Voor de biscuit:
Verwarm de oven voor tot 180°C.

Bestuif een springvorm met bakspray en bepoeder nadien met een dun laagje bloem.

Breek de eieren in de mengkom van de keukenmachine. Laat de machine draaien en voeg de suiker toe zodra de eieren geklutst zijn. Laat de machine tot 10 minuten draaien, tot ze veranderd zijn in een schuimig wit mengsel, waarin de suikerkorrels zijn opgelost.

Voeg druppels vanille-extract toe, een snuifje zout, wat bakpoeder en spatel alles door elkaar.

Weeg de bloem en zeef ze bij het beslag. Meng alles zorgvuldig en voorzichtig zodat je geen klontertjes overhoudt. (Het volume zal een beetje verkleinen door de ‘zware’ bloem.)

Spatel het beslag in de bakvorm en schuif het in de oven van 180°C. Bak het gedurende ongeveer 40 minuten tot een luchtig biscuit. Ontvorm het gebak en laat het afkoelen. Bereid intussen de mascarpone-slagroom met aardbeien.

Voor de mascarpone-slagroom:
Doe de mascarpone in een kom met ± 2 el. van de slagroom.

Klop de rest van de slagroom stijf met de vanillesuiker, slagroomversteviger en zout.

Klop in de andere kom de mascarpone los en voeg de stijve slagroom toe. Klop het geheel nog kort door tot alles gemengd is.

Spoel de aardbeien schoon, laat ze uitlekken en verwijder dan pas de groene kroontjes. Snijd een deel van de aardbeien in plakjes van enkele millimeters dik en de rest in brunoise. Meng deze laatste onder de mascarpone-slagroom.

Afwerking

Snij de afgekoelde biscuit in drie (of vier) gelijke schijven. Ik gebruikte hiervoor een handige taartsnijder.

Leg de twee (of drie) bovenste schijven biscuit opzij. Laat de onderste op je werkvlak liggen of leg die meteen op je taartstaander. Dan hoef je de taart niet meer te verplaatsen. Da’s nog zo handig met zo’n hoge taart! 😉

Lepel een laag slagroom op de bodem en strijk de room glad. Schik hier plakjes aardbei op. Leg de volgende schijf biscuit er bovenop. Druk ze heel voorzichtig aan.

Herhaal het beleg: slagroom en plakjes aardbei.

Draai de ‘hoed’ van biscuit om en leg de schijf koek op de taart, met de kruimzijde naar boven.

Schep er een flinke laag slagroom bovenop en strijk de zoetigheid gelijkmatig over de taart. Gebruik kleinere porties room om de randen van de taart ook te voorzien van een egaal slagroomlaagje (of zoals in mijn geval nog extra boterroom). Werk hiervoor bij voorkeur met een kleine spatel.

Werk de taart af met hele aardbeien en takjes munt of citroenmelisse.

Bron: recept van Jeroen Meus voor de biscuit (maar dan zonder de boter) en recept van Smulweb voor de mascarpone-slagroom.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

4 Reacties

  1. luuk

    he wat is die lekker mmmm
    ik raad hem zo aan

    Antwoord
    • Myriam Minne

      He wat fijn, Luuk, dat je deze geprobeerd hebt!
      Het is altijd leuk om feedback te krijgen en positieve feedback is het allerleukst.
      Dankjewel.
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  2. Anne

    Hi Myriam,

    Ziet er super lekker uit. Welke maat springvorm heb je gebruikt?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Anne
      Dit is al heel lang geleden, natuurlijk, maar ik vermoed dat mijn springvorm een diameter had van 20 cm. Dat is nl. de springvormmaat die ik het vaakst gebruik.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Goddelijke laagjestaart met aardbeien

by Myriam time to read: 3 min
4