Ik ben een Nutella fan. En dat zit ik hier heus niet te verkondigen omdat ik regelmatig potten Nutella thuisgestuurd krijg. Dat is al altijd zo geweest. Toen de dieren nog spraken en ik nog geen blog had, was dat ook al zo. Zo propte mijn moeder in mijn studententijd steevast een pot van de hazelnootpasta tussen mijn weekproviand.
Wat wél nieuw is, dat is dat ik nu vaker aan de slag ga met Nutella in recepten. Vroeger smeerde ik het goedje gewoon rijkelijk op mijn bokes of durfde al eens stiekem een lepel zo uit de pot te stelen. Het is nog maar recent dat ik Nutella verwerk in koekjes of gebak. Zonde dat ik dat niet eerder ontdekt heb, want elk experiment tot nu is bijzonder geslaagd. Dus ga ik nog even door op mijn elan.
Ingrediënten
115 g boter
80 g donkerbruine suiker
50 g griessuiker
2 eieren
1 el vanille-extract
275 g Nutella
235 g boekweitbloem
65 g rijstemeel (verkrijgbaar in de biowinkel)
65 g patisseriebloem
1 kl bakpoeder
1/4 kl zout
225 g pure chocolade
Een handje ongezouten pistachenoten, grofgehakt
Grof zeezout voor de afwerking
Werkwijze
Smelt de boter in een grote microgolfbestendige kom.
Voeg de verschillende soorten suiker toe en roer goed door tot alles goed gemengd is.
Voeg nu de eieren en de vanille toe en meng tot alles opgenomen is.
Smelt de Nutella in de microgolfoven gedurende ca. 20 seconden. Giet de vloeibare Nutella in de mengkom en meng krachtig.
Doe er de verschillende soorten bloem, het bakpoeder en zout bij en mix tot een homogeen, stevig beslag.
Zet het deeg in de koelkast gedurende 20 tot 30 minuten.
Verwarm de oven voor tot 180° C terwijl het deeg afkoelt.
Schep met een ijsschep een bolletje koekjesdeeg op een bakplaat met bakpapier. Maak elk bolletje plat met de palm van je hand. Ik gebruikte een uitsteekring van 5 cm om elk koekje even groot te maken.
Bak de koekjes gedurende 10 à 12 minuten of tot de randen beginnen op te stijven en het midden nog zacht is.
Laat de koekjes op het bakpapier gedurende 1 minuut afkoelen voor je ze op een rooster legt om volledig af te koelen.
Smelt de chocolade en laat lichtjes afkoelen.
Dompel de koekjes half in de chocolade, schraap de overtollige chocolade van de onderkant van de koekjes en leg ze op een vel bakpapier.
Doe onmiddellijk een snuifje grof zeezout op de chocolade helft, gevolgd door de pistaches.
Laat de chocolade afkoelen en volledig opstijven voor je de cookies serveert. De koekjes kunnen in de koelkast gezet worden om dit te versnellen.
Serveer en geniet.
Bij jou is het toch ook regelmatig anti dieet dag hé ;-). Deze zien er wel zeer lekker uit, die moet ik toch ook eens proberen (ook Nutella fan zijnde).
ik ben ook een echte Nutella fan en heb dan ook al 2 nutella kookboeken….
staan super fijne gerechtjes in maar deze zou er zeker bij kunnen!
zien er zeeeeeer lekker uit!
liefs
Terug eentje voor op mijn to-do lijstje. Morgen maak ik je ferrero cupcakjes klaar. kijk er al naar uit 🙂
Heerlijk koekje, heeft hier weer niet lang onder mijn mooie koekjesstolp gelegen. Ze verdwenen als sneeuw onder de zon. Kan ik dat rijstmeel nog in andere koekjes gebruiken ook ?
Heerlijk koekje, heeft hier weer niet lang onder mijn mooie koekjesstolp gelegen. Ze verdwenen als sneeuw onder de zon. Kan ik dat rijstmeel nog in andere koekjes gebruiken ook ?
Hey Christine,
Tof dat het jullie gesmaakt heeft: een beetje comfort food na de nederlaag van club kan geen kwaad he? 😉
Volgens mij kan je gerust ook in andere koekjes een deel van je patisseriebloem vervangen door dit rijstemeel. Eigenlijk is dit meel ideaal voor mensen met een glutenallergie!
Liefs
Myriam