Hap en Tap logo zonder streep
Gerookte schelpjes voor 2

Gerookte schelpjes voor 2

3 mei 2017 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Ik maakte dit recept van gerookte schelpjes vorige week tijdens een fotoshoot voor Elvea. Uiteraard wordt er na zo’n shoot uitgebreid geproefd van de gerechtjes en… dit was zo lekker dat ik het gewoon dit weekend terug op het menu zette. Ik at dus 2 keer schelpjes op 3 dagen tijd. De eerste keer waren het venusschelpen en de tweede keer kokkels, want ik kon geen venusschelpen vinden.

Dit recept heeft niets dan voordelen: het is supereenvoudig om te maken (een klein kind kan het!), het is heel snel klaar (en kan dus op een doordeweekse woensdag als vandaag perfect op het menu gezet worden) én het is superlekker. Oh ja, dat had ik al gezegd. Vergeef me, ik word een dagje ouder… ?

 

Gerookte schelpjes voor 2

 

Ingrediënten voor 2 personen

3 el olijfolie
150 g chorizo, in plakjes gesneden van 1 cm dik
1 stengel prei, dun gesneden
1 teentje look, geplet
8 takjes verse tijm
Peper en zout, naar smaak
1 1/4 tl gerookt paprikapoeder
1 laurierblad
1 bokaaltje Selezione del Maestro Rode gepelde Datterini tomaten 350g van Elvea
60 ml kippenbouillon
6 el witte wijn
1,5 kg schelpjes (venusschelpen, kokkels,…), schoongemaakt

 

Bereiding

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de plakjes worst tot ze doorbakken zijn. Dit duurt ca. 8 min. Haal de pan van het vuur en zet apart.

Zet het vuur zachter en verwijder de bruine stukjes. Voeg de prei, look en tijm toe en fruit tot alles zacht is. Dit duurt ca. 6 min. Kruid met peper en zout.

Voeg het paprikapoeder toe en het laurierblad en roer alles goed door zodat alle kruiden zich vermengen. Fruit verder gedurende 1 min.

Voeg de tomaten, de bouillon en de wijn toe en breng aan de kook. Zet het vuur zachter en laat 5 min sudderen.

Voeg de schelpjes toe, zet het vuur hoger en kook tot ze opengaan. Dit duurt ca. 8 à 10 min. Roer regelmatig.

Serveer warm met wat brood.

 

Gerookte schelpjes voor 2

 

Bron: Me, myself & I voor Elvea.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

5 Reacties

  1. Rob

    Hoi,
    dit gerecht ziet er top uit.
    Alleen woon ik niet in België.
    Is die pasata te vervangen voor gewone passata?

    groet,
    Rob

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Rob
      Ik besef nu ineens dat ik niet de passata gebruikt heb, maar de hele Datterini tomaatjes. Die barsten door het koken lekker open.
      Je zou die eventueel kunnen vervangen door tomatenblokjes met basilicum of look. Die zullen wel minder zoet smaken…
      Smakelijk!
      PS Ik heb het recept ondertussen aangepast.

      Antwoord
      • Mia

        Kan je hiervoor ook verse kerstomaatjes gebruiken ?

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Dat kan je zeker, Mia. Maar ik zou toch ook nog een klein brickje polpa of zo toevoegen in dat geval. Je gaat anders iets te weinig vocht hebben, vrees ik. Smakelijk!

          Antwoord
  2. Maaike

    Mmm, ziet er lekker uit. Ga ik toch eens moeten uittesten, ondanks dat mijn ventje niet van chorizo houdt (ja ik weet het, dat soort mensen bestaat dus ook 😉 ) Bedankt voor het receptje.

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Gerookte schelpjes voor 2

by Myriam Minne time to read: 1 min
5