Ik ben in mijn geld-moet-rollen periode. Ik zie iets, ik koop het. Corona makes me do it. ?♀️ Abonnement op Cheflix: kopen. Een vorm van Pavoni: kopen. Een abonnement op Thuries magazine: kopen. En ik ben bijzonder bedreven in het sussen van mijn geweten: al die kappersbeurten, bezoekjes aan de nagelstyliste, restaurants en cafés,… die niet kunnen doorgaan, dan kan/mag er wel een cadeautje voor mezelf van af, toch? Soit, long story short: ik ben dus gezwicht voor een abonnement op Thuries, een hoogstaand Frans magazine (le magazine de la gastronomie, zeggen ze zelf) en mijn eerste nummer zat vorige week donderdag in de brievenbus. Ik sla het open en baf, daar stonden deze gegrilde sint-jakobsmosselen met lardo di colonnata, gerookte champignons & parmezaan. Ideaal, weinig ingrediënten, weinig werk, want ik had voor het weekend een dessertje op het oog waarvoor ik mijn tenen moest uitkuisen. Figuurlijk he, mannekes! ? Dus een makkelijk en snel recept was welkom.
Nu moet ik toegeven dat dit recept me echt aan de herfst deed denken met die champignons en walnoten en dat vond ik een beetje bizar in een maartnummer, maar ik liet het niet aan mijn hart komen. Gelukkig maar, want dees is écht lekker!
Mijns inziens mogen de hoeveelheden voor de crème van champignons gehalveerd worden. En ik nam een short cut voor het krokante spek. Ik kocht gewoon crispy bacon in de supermarkt. En ik kocht voor de eerste keer Belgische sint-jakobsmosselen bij mijn visboer. Eigen mosselen eerst of zoiets! ?
Gegrilde sint-jakobsmosselen met lardo di colonnata, gerookte champignons & parmezaan
Equipment
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
Voor de gegrilde sint-jakobsmosselen:
- 12 sint-jakobsmosselen
Voor de crème van champignons met Lardo di Colonnata:
- 1 kg Parijse champignons (ik gebruikte witte)
- 4 sneetjes Lardo di Colonnata
- 1/2 l room
Voor de gegrilde champignons met gerookt spek:
- 500 g Parijse champignons (hier gebruikte ik de bruine variant)
- 1 l melk
Voor het krokante spek:
- 100 g gerookt spek
- 1 teentje look
- 1 takje tijm
Voor de afwerking:
- 4 walnoten
- 16 parmezaanschilfers
- 2 spruiten
Instructies
Voor de gegrilde sint-jakobsmosselen:
- Open de schelpen en haal er de sint-jakobsmosselen uit. Reinig ze goed om ze net voor het serveren te grillen in een grillpan.
Voor de crème van champignons met Lardo di Colonnata:
- Snijd de champignons in kwartjes en sauteer ze in een pot met olijfolie en de 4 sneetjes Lardo di Colonnata.
- Zet ze onder met de warme room, laat 10 min koken en mix tot slot alles fijn tot een crème. Breng op smaak met (witte) peper en zout.
Voor de gegrilde champignons met gerookt spek:
- Pocheer de champignons in de warme melk gedurende 10 min en laat ze uitlekken alvorens je ze grilt.
Voor het krokante spek:
- Snijd het spek in dunne plakjes met een snijmachine en hak het vlees dan in repen voor je die in een warme pan sauteert met een beetje olijfolie, een teentje look en het takje tijm.
- Laat uitlekken op een vel keukenrol om het vet te absorberen en hak vervolgens met een scherp mes tot poeder.
Voor de afwerking:
- Gril de sint-jakobsmosselen en schik ze op een bord.
- Rol de hoedjes van de champignons in het poeder van gerookt spek en zet ze ook op het bord.
- Werk het bord af met de parmezaanschilfers, walnoten en crème van champignons.
- Ik schikte er ook nog de buitenste blaadjes van spruitjes bij, kort geblancheerd in kokend gezouten water en verfrist in ijswater om de groene kleur te fixeren.
Bron: recept vertaald uit het maartnummer van Thuries.
Zeker weer een wauw recept… begrijp je helemaal kwa geweten sussen??
groetjes,
Marina
Hoe ouder, hoe bedrevener ik erin word! ?
Nog vergeten zeer mooie foto!
Top …respect !
Ik volg u als hobby kok iedere dag…ik ben begaan vooral met gezonde eerlijke voeding en het evenwicht tussen pure smaken, maar alles begint met het oog en eindigt met een heerlijk gevoel maw lekker eten en niet met een volle maag eindigen.
U scoort daar fantastisch in, het is een gave hoeveel inspiratie u hebt op culinair gebied…proficiat en vooral bedankt
Lucas
Goch, Lucas, aan inspiratie geen gebrek. Aan tijd daarentegen. ??♀️
Bedankt voor het fijne compliment!
Dank voor dit leuke recept! Net vorige week je skreirecept met 4 pastinaak bereidingen. Was groot succes! En zoooo herkenbaar die “Corona”-aankopen! ? zeker als het culinair gelinkt is, is het altijd een prima excuus toch? ??