Ik ben geen kaaseter… toch niet als dessert. Nooit ofte nimmer zal ik kaas boven een zoete afsluiter verkiezen en dit in tegenstelling tot mijn man. Maar aangezien ik niet (alleen) voor mezelf blog en er heel wat (hoogstwaarschijnlijk mannelijke) volgers wél de voorkeur geven aan kaas boven zoet, besliste ik om dit recept voor gefrituurde camembert toch te bloggen. Want, jawel, dit is lekker. En veel origineler dan het traditionele kaasplankje met noten en druiven. Waar zitten de kaasliefhebbers hier? Laat jullie eens horen in commentaar. 😉
Och ja, je zou deze gefrituurde camembert, als je ’t mij vraagt, ook perfect als voorgerecht(je) kunnen serveren. Of, als je de porties wat kleiner maakt, zelfs als hapje.
Nodig voor 4 personen
1 camembert, niet te rijp!
50 g panko (Japans broodkruim) of toko (Chinees broodkruim)
2 eieren
2 rode bieten
2 el dennenhoning en olijfolie
Een handje krulandijvie en veldsla
Nodig voor de pesto:
50 g pijnboompitten
50 g gemalen Parmezaanse kaas
25 g basilicumblaadjes
1 dl olijfolie
25 g geplette knoflook
Bereiding
Versnijd de rode bieten in fijne julienne en kook ze beetgaar in niet gezouten water. Vang het kookvocht op en laat het inkoken tot het stroperig wordt. Voeg er de dennenhoning (of suiker) aan toe en breng het sausje op dikte en smaak met olijfolie en peper en zout.
Gebruik als slaatje het binnenste van een krulandijvie gemengd met veldsla.
Snijd rondom de korst van de camembert. Boven- en onderaan laat je de korst eraan. Snijd de camembert in 8 punten en wentel deze eerst in losgeklopt eiwit, vervolgens in het speciale broodkruim, nogmaals in het eiwit en eindig met broodkruim. De camembert punten worden dus dubbel gepaneerd.
Frituur de camembert punten in hete frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Voor de pesto:
Doe de pijnboompitten, look en Parmezaanse kaas in de blender en maal alles zeer fijn.
Voeg de basilicum, olijfolie en peper en zout toe en blend tot pesto.
Presentatie
Maak een mooie garnituur met de sla en plaats hierop de camembert punten.
Lepel de pesto en het rode bietensausje errond.
Werk het geheel af met de rode biet julienne.
Bron: recept van Dhr. Marc Peeters, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
ik ben een echte kaaseter dus hier zal ik wel verzot op zijn!
het ziet er echt wel heerlijk uit!
liefs
Dat verbaast me toch wel, hoor, Annelies. Een dame met een bakblog die houdt van kaas! 😉