Hap en Tap logo zonder streep

Gebakken ananas, vanillecrème en passievrucht espuma

22 nov 2019 | Dessert, Zoet

Jullie gaan me niet geloven en toch is het waar. (Ik zou écht nooit liegen tegen jullie, hoogstens iets verzwijgen, maar liegen, nooit!). Dit recept voor gebakken ananas, vanillecrème en passievrucht espuma maakte ik op 29 december 2018 en het bleef tot nu in mijn concepten zitten. Zot he? Ik had altijd wel iets dringender te posten. En nochtans is het écht de moeite waard. Zeg nu zelf, zo’n fancy dessert op basis van ananas in blik zag je nog nooit.

Zoals je op de foto kan zien, liep mijn espuma weg. Een espuma vastleggen op foto is sowieso niet eenvoudig, maar deze zakte wel heel snel in. Dus moest ik het recept nogmaals maken, dan zou ik er wat Proespuma bijdoen.

 

Gebakken ananas, vanillecrème en passievrucht espuma

 

Recept voor gebakken ananas, vanillecrème en passievrucht espuma

Voorbereiding: 45 min
Bereiding: 40 min
Moeilijkheid: Eenvoudig

Bereiding voor 4 personen:

Voor de ananasconfituur:
200 g ananas in stukjes (blik)
50 g siroop van het blik
100 g geleisuiker (verhouding 1 kg suiker/2 kg fruit)
30 g passievruchtensap
½ vanillestokje

Voor de biscuit:
3 volledige eieren
150 g griessuiker
150 g bloem

Voor de mascarponecrème met vanille:
150 g mascarpone
15 g bloemsuiker
3 g vloeibare room
½ vanilestokje

Voor de passievruchtenmousse:
200 g passievruchtensap
10 g bloemsuiker
3 g gelatineblaadjes

Voor de sigaret:
1 vel brickdeeg
25 g griessuiker
10 g vloeibare boter

 

Werkwijze

Maak de ananasconfituur:
Breng in een kookpot de ananas met de siroop en de suiker aan de kook en laat enkele minuten doorkoken. Voeg het passievruchtensap en het merg van een 1/2 vanillestokje toe. Houd apart.

Maak de biscuit:
Klop au bain-marie de 3 eieren met de suiker tot een temperatuur van om en bij de 45 tot 50° C. Blijf de mengeling kloppen tot ze volledig koud is. Spatel er voorzichtig de bloem onder. Strijk het beslag in een dunne laag uit op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak de biscuit in de voorverwarmde oven bij 180° C gedurende 7 à 8 min.

Voor de sigaret van brickdeeg:
Strijk het vel brickdeeg in met de boter. Snijd 4 rechthoeken uit het deeg, rol ze rond een inox buis en rol ze vervolgens in de suiker. Bak de sigaretten bij 180° C tot ze gekleurd zijn.

Voor de passievruchtenmousse:
Warm het sap op met de suiker. Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe. Giet in de espumafles.

Maak de mascarponecrème met vanille: meng alle ingrediënten in een slakom en zet apart.

Snijd de biscuit in rechthoeken van 4 cm op 2. 5 cm. Smeer de confituur op de rechthoeken. Stapel de plakken biscuit tot je een hoogte krijgt van 8 cm.

 

Afwerking

Bak 4 tot 5 ananasringen in een pan met boter, snij ze in stukken en schik ze op het dessert.

Werk af met een knapperige sigaret die je vult met passievruchten espuma.

Schik er een quenelle mascarponecrème naast en serveer meteen.

 

Bron: recept vertaald van de website Journal des Femmes.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

4 Reacties

  1. mieke

    klinkt weer goed. Ik eet graag ananas. ga het bewaren jou gerecht.

    Antwoord
  2. Veerle

    Ga ik uittesten ?. zou dit recept ook gaan met banaan als basis? Ben al aan brainstormen voor de feestdagen?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Met banaan gaat dat volgens mij inderdaad ook lukken, al zal het wel veel zwaarder zijn dan met ananas. Misschien niet ideaal na een copieus feestmaal?
      Groetjes
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Gebakken ananas, vanillecrème en passievrucht espuma

by Myriam Minne time to read: 2 min
4