Hap en Tap logo zonder streep
Friszure lentetaart met citroen en kiwi

Friszure lentetaart met citroen en kiwi

3 jun 2018 | Gebak en koekjes, Zoet

Eindelijk! Eindelijk eens een weekend met niets moet en alles mag! En dus ja, dan ga ik koken en bakken. Al moet ik eigenlijk dat bakken een beetje op een lager pitje zetten, want mijn man moet op z’n lijn letten… Hij laat regelmatig een bloedanalyse doen en de laatste keer kreeg hij serieus onder zijn voeten van de dokter. Hij moest dus onmiddellijk stoppen met suiker en koolhydraten. Weet je wat de leukerd zei tegen de dokter? “’t is allemaal de schuld van mijn vrouw!”. Tjah! Zijn straf? Hij kreeg geen stuk van deze lentetaart. Nah, ’t zal hem leren!

N.v.d.r. in plaats van het korstdeeg zoals beschreven in het recept, gebruikte ik voor deze lentetaart nog eens mijn perfecte taartbodem. Daar zit ook citroensap in.

 

Friszure lentetaart met citroen en kiwi

 

Recept voor friszure lentetaart met citroen en kiwi

(Voor)bereidingstijd: 1 uur
Rusttijd: 2 uur
Baktijd: 30 à 35 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor 8 personen:

Voor het korstdeeg:
250 g bloem
125 g boter
2 el griessuiker
1 snufje zout
1 bio citroen

Voor de vulling:
3 eieren
120 g griessuiker
12 cl citroensap
1 bio citroen
25 g zachte boter
3 rijpe kiwi’s

 

Werkwijze

Voor de taartbodem:
Doe de bloem, de boter in blokjes, de suiker en het zout in de kom van een staande mixer uitgerust met een kneedhaak. Zet het toestel aan om een zanderig deeg te bekomen.

Rasp de zeste van de citroen en voeg deze toe. Pers het sap van de citroen en voeg 3 à 4 el van het citroensap toe.

Zet het toestel terug aan tot je een bol homogeen deeg bekomt.

Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens 2 uur in de koelkast.

 

Voor de vulling:
Klop de eieren, samen met de suiker, het citroensap en de geraspte zeste van de bio citroen samen in een kookpot.

Voeg de boter in blokjes toe en warm op een zacht vuurtje op, terwijl je constant roert. De mengeling zal dikker worden en een crème vormen.

Haal de citroencrème van het vuur en passeer ze door een zeef.

 

Verwarm de oven voor op 180° C.

Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak en bekleed er een vorm mee van 22 cm diameter. Snijd de randen netjes bij. Prik de bodem in en bekleed hem met bakpapier en bakbonen. Bak de bonen blind gedurende 15 min. Haal de bakbonen weg en bak nog 5 min verder.

Giet de citroencrème op het deeg. Tik eens stevig tegen de rand zodat de vulling zich egaal verspreidt. Zet terug in de oven gedurende 10 à 15 min.

Laat de lentetaart volledig afkoelen voor je ze in de koelkast zet.

Schil de kiwi’s en snijd ze in plakjes van 5 mm. Steek de helft van de rondjes uit met een uitsteekvorm in de vorm van bloemen.

Schik de kiwi’s op het laatste moment op de taart en serveer ze meteen.

Tip: je kan ook nog enkele kleine basilicumblaadjes op de taart leggen voor nog een extra smaakje.

 

Friszure lentetaart met citroen en kiwi

 

Bron: recept vertaald uit My Cuisine n° 4.

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

2 Reacties

  1. geert de preester

    schoon fris taartje op een schoon tafeltje, en ja…, ik had gisteren dan toch beter dat vormpjesballetje gekocht

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Friszure lentetaart met citroen en kiwi

by Myriam Minne time to read: 2 min
2