Mannekes, ik ga roepen. Zeg niet dat ik jullie niet gewaarschuwd heb. IK HEB HET BESTE DESSERT VAN HET JAAR GEGETEN! Deze fried bun met karamel en tonka roomijs was zoooooooooo lekker dat ik al na 2 happen besliste om het dessert te proberen namaken.
In augustus vierden den Eddy en ik onze 28e huwelijksverjaardag en als verrassing nodigde hij een 10-tal van mijn favoriete collega’s uit voor een dineetje. Om hem/ons te bedanken, kregen we een cadeaubon om te gaan eten bij Less Eatery in Brugge. Mijn collega’s know me well. 😆 Ik kende het restaurant niet, maar wat een aangename kennismaking met als kers op de taart dus een fried bun met karamel, tonka roomijs en helemaal onderaan een harde koek.
Wie mij volgt op Instagram kon er niet naast kijken, ik ga terug naar school. Ik volg op donderdagavond Patisserie 3 aan het CVO Miras in Oostkamp, een afdeling van Spermalie. (Ik krijg er les van Jo Nelissen en maakte een highlight met alles wat we bakken). In een van die lessen maakten we een gemberkoek met pruimen(confituur) en vanille ganache. Die gemberkoek is een harde koek (een beetje zoals speculoos, maar dan meer met gembersmaak dan kaneel)… Mijn overijverige hersencel waarover ik vrijdag sprak, vinkte 1 vakje af.
Tonka roomijs had ik gewoon nog in mijn diepvries zitten van mijn vorig dessertbord. En het recept voor karamel vond ik gewoon op mijn eigen blog. Handig, hoor! Moest ik enkel nog op zoek naar een recept voor een fried bun. Mijn hersenkronkel indachtig dat ik vaker op YouTube moest kijken, ging ik op zoek. Met succes. Ik vond een recept voor fried bun naar mijn goesting en ging aan de slag. Toen ik een paar uur later den Eddy mijn dessert voorschotelde, kreeg ik het mooiste compliment: “net zo lekker als op restaurant!”
Ik serveerde de fried bun met karamel en tonka roomijs op een handgemaakt bord van mijn buurvrouw Viviane.
Fried bun, karamel en tonka roomijs
Ingrediënten
Voor de fried buns:
- 160 ml melk
- 45 g suiker
- 2 tl droge gist
- 240 g bloem
- 1 tl zout
- 2 el olie
- Frituurolie
Voor de gemberkoek:
- 75 g boter
- 60 g bruine suiker
- 180 g witte suiker
- 8 g gemberpoeder
- 1 g zout
- 3 g kaneel
- 15 g eidooier
- 37 g water
- 9 g honing
- 281 g bloem
- 2 g bakpoeder
- Losgeklopt ei
Voor het tonka roomijs en de karamel zie onderaan.
Voor de afwerking:
- Poedersuiker
Instructies
Voor de fried buns:
- Doe de warme melk in een kom met de suiker en de gist.
- Voeg hieraan de bloem, het zout en de olie toe.
- Kneed tot een zacht deeg.
- Dek af met plasticfolie en laat het 1 à 2 uur rusten tot het verdubbeld is in omvang.
- Kneed opnieuw, verdeel het deeg in kleine porties en rol hier mooie balletjes van. Plaats ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Dek af met een vochtige keukendoek en laat nog 1 uur rusten.
- Doe frituurolie in een pan en frituur de buns op een middelhoog vuur. Doe niet teveel buns tegelijk in de olie, want dit doet de temperatuur dalen.
- Keer de buns halverwege om en bak ze mooi goudbruin.
- Haal ze nu uit de olie en laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Voor de gemberkoek:
- Meng boter, kaneel, gemberpoeder, suiker, bruine suiker en zout met elkaar en voeg er de eidooier en het water bij.
- Voeg nu de honing toe en als laatste de bloem en het bakpoeder.
- Laat het deeg 4 uur rusten in de koelkast onder plasticfolie.
- Rol bolletjes van het deeg van ca. 50 g per stuk.
- Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrijk met losgeklopt ei.
- Bak de koekjes af op 185° C gedurende 18 à 20 min.
- Haal de koekjes uit de oven en steek ze uit met een ronde uitsteekvorm (de koekjes vloeien uit) voor ze hard worden.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Afwerking:
- Lepel karamel op het bord.
- Schik hierop een gemberkoek.
- Op de koek komt een quenelle tonka roomijs.
- Werk af met een doormidden gesneden fried bun.
- Strooi er wat poedersuiker over.
Bron: recept geïnspireerd op een dessert geproefd bij Less Eatery.
Mmm lecker 😋. da hast du ja wieder etwas ganz feines gezaubert.
Du bist einfach eine Profi Köchin und Bäckerin! 🎖
Liebe Grüße,
Gabriel
Ich weiß nicht, wie du mich gefunden hast, Gabriel, aber ich freue mich, dass du meine Rezepte auf Niederländisch entziffern konntest. Vielen Dank für Ihre netten Kommentare!
Liebe Grüße,
Myriam
Dag Myriam, je verwijst voor het roomijs naar een ander recept, maar hier zit bananenpuree in. Kan deze gewoon weggelaten worden of kloppen de verhoudingen dan niet meer?
Alvast dank, Aline
Je kan gewoon een recept voor vanilleroomijs (zoals dit: https://www.hap-en-tap.be/dessertbord-symfonie-van-bloedsinaasappel/) gebruiken waarin je de vanillepeul vervangt door een tonkaboon!
Succes en smakelijk!