Ik kwam dit recept voor flan Parisien vorige week tegen in een van de vele (Franstalige) Facebook groepen waarin Thermomix recepten gedeeld worden en ik moest mij inhouden of ik maakte het meteen dezelfde avond nog. Ik had alle ingrediënten in huis en bovendien was het maar 5 min werk. Het zijn de Thermomix en de oven die moeten draaien. Jij hoeft alleen met je vingers te draaien ondertussen. 😉 Wat me tegenhield? De ondergaande zon… Heu? Ja, de zon gaat te vroeg onder en komt te laat op om nog foto’s te kunnen maken bij daglicht. En dus moest ik noodgedwongen wachten tot in het weekend. Pech voor mijn ventje, want die is met Gella op een koninklijke missie naar Japan vertrokken. Chance voor mijn collega’s, want die kregen de restjes. Ik zal deze flan Parisien wel nog eens maken, wanneer mijn scheetje terug is… àls hij servies van Tokyo Design voor me meegebracht heeft tenminste. 😉
Deze flan Parisien in de Thermomix is een recept dat aangepast werd naar een recept van Christophe Michalak. In zijn recept gebruikt de chef geen vanille, vandaar dat de vanillesuiker aangeduid staat als facultatief.
Wisten jullie trouwens dat ik maandelijks een Thermomix recept creëer voor Jan Van Wassenhove? Indien interesse hierin, meld je dan aan voor zijn nieuwsbrief. ’t is gratis en engageert je tot niks!
Nodig voor 1 flan Parisien
120 g fijne suiker
1 zakje vanillesuiker (facultatief)
50 g Maïzena
5 eieren
500 g melk
250 g volle room
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180° C.
Doe de fijne suiker, vanillesuiker (facultatief), Maïzena, eieren (enkel de dooiers!), de melk en de room in de mengbeker van de Thermomix. Programmeer: 7 min 30 sec / 90° C / snelheid 4.
Giet het beslag in een ingeboterde springvorm en zet de vorm in de oven gedurende 40 min op 180° C.
De flan Parisien is gebakken wanneer hij goudkleurig is aan de oppervlakte met hier en daar grote bruine vlekken.
En nu komt het belangrijkste: laat de flan Parisien volledig afkoelen. Zet hem bij voorkeur een paar uur in de koelkast voor je hem aansnijdt. Lastig, I know. Maar alleen ijskoud wordt hij perfect snijdbaar.
Tip: om een behoorlijke dikte te krijgen, neem je best een vorm met een maximum diameter van 20 cm. Indien je vorm groter is, dan moet je de hoeveelheden verhogen!
Bron: recept van de website Cookomix.
Myriam dit moet toch ook lukken met mijn cuisine compagnon?
Ja hoor, Lena, moet lukken! Succes en smakelijk!
Hallo, laat je hem afkoelen in de vorm? Wat met grote vorm en dubbele hoeveelheid, tijd thermomix en tijd oven verlengen? Alvast bedankt voor je antwoord, Line
Dag Line,
Ja laten afkoelen in de vorm in de koelkast. En dus lang genoeg. Gewoon best vandaag maken voor morgen.
Op je andere vragen kan ik geen antwoord geven, helaas.
Onmiddellijk geprobeerd en super goed gelukt. Erg gesmaakt door iedereen en zeker door de kleinkinderen.
Dat doet me plezier, Andrea! Ik heb ‘m zelf sedertdien ook al terug gemaakt. Snel én lekker, zalig receptje. Al zeg ik het zelf. 😉
Lukt dat ook zonder de thermomix??
Misschien in een pannetje op het vuur? Mag het koken?
Of gaat dat niet lukken zo?
Alles lukt zonder Thermomix, Els! 😉 Alleen is het wel lastiger. Je moet constant roeren in de pot en ervoor zorgen dat de mengeling niet kookt…
Tip: zoek eens op Google “flantaart zonder korst” dan vind je vast wel recepten die haalbaar zijn zonder TM.
Succes en smakelijk!
Myriam
Els,
Ondertussen ontdekte ik dit recept voor flan zonder TM. Ik heb het wel zelf (nog) niet getest…
1 koffiekop suiker, 1 koffiekop zelfrijzende bloem, 2 koffiekoppen melk, het merg van een vanillestok of een zakje vanillesuiker, 3 eieren alleen de dooiers, alles samen mixen. Hieronder het stijf geklopte eiwit mengen en in een springvorm bakken op 175 graden ongeveer 50 minuten. Het proberen waard! 😉
Succes!
Mmm, dit probeer ik dit weekend eens uit.
Laat het je smaken, Maaike!
Het heeft inderdaad gesmaakt. Een blijvertje.
Dank je wel voor dit receptje. Goed gelukt EN lekker, een blijvertje dus.
Dat doet me plezier! 🙂
Myriam
Bedankt voor de lekkere recepten.
De flan Parisien is super gelukt. Net van pas in een taartvorm van 20 cm.
Ik vraag me af of die ook lukt als je eerst een taartdeeg in de vorm doet zodat de taart wat steviger is?
Met vriendelijke groet
Ik denk het wel. Ik zie geen reden waarom dit niet zou lukken. Misschien best wel je deeg instrijken met gesmolten chocolade zodat het niet week wordt…
Bedankt. ik laat je weten of het lukt.
Zonet flan parisien gemaakt,super simpel met de thermomix.Bedankt voor het recept
heel blij met recepten desserts thermomix,daar kan ik nog veel bijleren.
M V G
monique
Ben blij om dat te lezen!
Fijn dat het je gesmaakt heeft. 🙂
Liefs
Myriam
Mijn thermomix staat al te draaien!
Smakelijk! 🙂
Mijn kindjes vonden hem superlekker! Bedankt voor het recept, we zullen dit zeker nog herhalen!!!
Ik heb hem al veel gemaakt en ik vind hem SUPER lekker!!
Ik zelf ook, Nicole. Zo eenvoudig en zo lekker. Geen werk! Ik ga hem dit weekend trouwens nog eens maken. 🙂
Super simpel en mega lekker ! Heb deze blog recentelijk ontdekt. Ik vind hem zalig. Je vindt er niet enkel geweldige recepten maar ook zoveel mooie foto’s en dan die leuke teksten erbij ! Myriam, je mag terecht fier zijn. Bedankt om je passie zo met ons te delen !
Oh wat een leuke reactie, Ilse. Blij dat je mijn blog ontdekt hebt!
Liefs
Myriam
Bedankt voor het recept: mijn springvorm is 24cm diameter – ik heb de hoeveelheden met 1/5e verhoogd. Dit wordt een dessert dat voor herhaling vatbaar is !
Graag gedaan, Els! 🙂
dag Myriam,
heb deze vandaag nog eens gemaakt voor de -tigste keer :-). Snel klaar en telkens weer een succes!
bedankt!
Het doet me plezier dat te lezen, Mireille. Daarvoor doe ik het en blijf ik het doen. ?
Beste Myriam,
Zaterdag mijn Thermomix gekocht bij Jan en meteen bij het thuis komen jouw Flan Parisien gemaakt. Hij was heerlijk. Zoals alles wat we proberen van jouw website trouwens. 🙂
Nog een vraagje : de eiwitten werden niet gebruikt ?
Groetjes, en nogmaals dank voor jouw overheerlijke recepten.
Inderdaad, Katrien, je gebruikt de eiwitten niet. Maar eiwitten kan je heel makkelijk in de diepvries bewaren voor later om er bv. meringue van te maken.
Smakelijk!
Bedankt Myriam.
Ik heb er meteen kokosmakaronen mee gemaakt, was ook lekker.
En de Flan Parisien was superlekker ! 🙂
Groetjes, en nog een fijne dag.
Hallo, ik gebruik de resterende eiwitten altijd voor financiers.
https://www.hap-en-tap.be/financiers-met-framboos-mango-of-ganache/
https://www.hap-en-tap.be/financiers-met-chocolade/: maar in dit recept staat bij de ingrediënten niet precies vermeld hoeveel eiwit je nodig hebt
Je hebt 100% gelijk, Mireille. Ik heb er snel het bakboek even bijgehaald en heb het recept aangepast. Het gaat om 5 eiwitten.
Sorry hoor!
Succes!
Variante staat te dampen op keukenaanrecht. Namelijk met végé melk. Ben lactosevrij.
Ben heel hard benieuwd, het resultaat is tot hiertoe zoals op de foto.
hartelijk dank.
Succes en smakelijk!
Hallo, dit is met de setting links draaien gok ik? Toch ff checken, geen vlinder ofzo? 🙂
Nee hoor, de gewone stand, geen vlinder.