Er zijn zo van die uitnodigingen die iemand als ik moeilijk kan afslaan. Neem nu een invitatie met volgende woorden: chocolade, chocolatiers, beste, praline, jury, jouw blog,… De rest had ik niet gelezen. De woorden dansten op mijn scherm en mijn ogen vlogen van de ene zin naar de andere. Het enige wat ik onthield, was “ik was uitgenodigd om te zetelen in de speciaal samengestelde bloggersjury n.a.v. de vijfde uitreiking van de ‘Chocolaterie Awards‘, een wedstrijd voor professionele chocolatiers en chocolatiers in opleiding, waarin op zoek wordt gegaan naar de ‘Beste Praline’.
Joehoe! Hiervoor had ik met alle plezier een halve dag verlof veil! Twintig pralines zou ik moeten proeven. Jaja, twintig! Er waren 44 inzendingen binnengekomen: 24 pralines van professionele chocolatiers en 20 van mensen in opleiding. Een eerste selectie zou gebeuren door de vakjury samengesteld door Joost Arijs, Jacky Vergote, Raphael Giot, Dominique Persoone, David Maenhout, Julie Vanborm, Dimitri Salmon, Bruno Van Vaerenbergh, Guido Devillé en Erik Goossens. Zij zouden de 44 pralines herleiden tot 20 stuks. Al een geluk. Echt. Ik verzeker het jullie, hoewel ik zwaar chocoladeverslaafd ben, dacht ik dat ik na het proeven van de 20 pralines voorgoed van mijn chocolate addiction zou af zijn. Gelukkig heeft het maar 1 dag geduurd. 😉
Céline van Cuisine Céline, Elise van Les Filles de Madeleine en ikzelf kweten ons van onze taak, als waren we Dominique of Joost himself. We keurden de pralines eerst op uitzicht en dan op smaak. We noteerden de punten niet onmiddellijk op het definitieve blad, maar namen er een kladblaadje bij. En ook al hebben wij niet de technische bagage zoals die grote mannen, toch lieten onze smaakpapillen ons niet in de steek, want de praline die door de vakjury tot de beste verkozen werd, bleek ook onze favoriet te zijn: de Citrus Special van Luuk Schapers (een kerel van amper 17 jaar!) van De Berekuil werd uitgeroepen tot Beste Praline 2016 in de categorie van de professionele chocolatiers! In de klasse van de opleidingen gingen 3 jonge snaken van het VTI De Spijker met de hoofdvogel aan de haal met hun Sweet Orange praline.
De prijswinnaars op een rijtje:
3de prijs professionals: Nihon
Deze praline is een combinatie van een gelei van kweepeer en een ganache van yuzu met gember, gemouleerd met donkere chocolade en afgewerkt met een spray van gele cacaoboter, verwijzend naar de zon, terwijl de kleur van beide vruchten verwerkt is in de praline. Nihon is dan ook Japans voor ‘oorsprong van de zon’. Kweepeer was vroeger algemeen bekend en stond bij veel boerderijen en nu vooral in de zuidelijke landen van Europa en in Japan. De pure smaak van de kweepeer brengt heel wat nostalgie met zich mee en dit in combinatie met de exclusieve citrusvrucht yuzu uit Japan. Deze creatie is van Geert Ryckaert. Ontdek ze hier.
2de prijs professionals: Fuji Sunrise
Het chocolaterieteam van Patisserie Manus bracht Japanse aroma’s en smaken samen in Fuji Sunrise. Deze praline bestaat uit een sesampraliné en een vruchtendeeg op basis van mandarijn, yuzu en rijstazijn. De praline is overtrokken met pure chocolade 71% en gedecoreerd in een oranje kleur, verwijzend naar het land van de rijzende zon en naar de Fujivulkaan. Ontdek ze hier.
1e prijs professionals: Citrus Special
Citrus Special bestaat uit een citrusgelei en een zelfgemaakte hazelnoot- praliné met nougat en gekonfijte sinaasappelzeste. Voor de afwerking is de vorm met glitter bestrooid en met geel en oranje gekleurd en gemou- leerd met melkchocolade. Deze praline werd bedacht door Luuk Schaper van Choco-Kado De Berenkuil. Ontdek ze hier.
3de prijs opleidingen: Scandinavian Summer Vibes
Jelle Marckx (PIVA) neemt ons mee op een reis doorheen Scandinavië. Hij gebruikte een gelei van rabarber uit eigen tuin, gecombineerd met vlierbloesemsiroop van eigen makelij. Dit alles wordt omhuld met de frisheid van Skyr yoghurt, een product dat bereid wordt volgens IJslandse methodes en al eeuwen geleden door de Vikings vanuit Noorwegen geëxporteerd werd. De yoghurt wordt in een ganache gecombineerd met framboos. De praline is ten slotte gemouleerd met Saint-Domingue originechocolade. Ontdek ze hier.
2de prijs opleidingen: Tatin
Tatin is een ronde praline, verwijzend naar de vorm van een appel. Van onderen naar boven bevat de praline een gelei van appel en balsamico en een gezouten karamel met kaneel. Het geheel is met donkere chocolade gemouleerd en bovenaan afgewerkt met een crunchy van karamel. Een creatie van Raf Peeters (PIVA). Ontdek ze hier.
1ste prijs opleidingen: Sweet Orange
Drie leerlingen van VTI Spijker maakten samen deze Sweet Orange: Roy Decraene, Niels Van De Steen en Nathan Johri. Hun praline bestaat uit een laag zelfgemaakte karamel van nootmuskaat, een gelei van sinaasappel en een praliné van gekaramelliseerde hazelnoten. Ontdek ze hier.
Céline, Elise en ik riepen de Citrus Special dus ook uit tot winnaar bij de professionals. In de categorie opleidingen schoot voor ons de Tatin de hoofdvogel af.
De Chocolaterie Awards zijn een organisatie van het vakblad Chocolaterie, een uitgave van de PMG-groep.
0 reacties