Heel regelmatig vallen er mailtjes in mijn bus met leuke voorstellen en uitnodigingen. Doordat ik voltijds aan de slag ben, moet ik die met heel veel pijn in het hart vaak weigeren. Maar heel af en toe, kan ik wel positief reageren en dat was onlangs het geval toen ik de vraag kreeg of ik het nieuwe bakassortiment van Le Creuset Pâtiliss wilde uittesten.
Ik mocht een item kiezen, moest ermee aan het bakken, moest er een blogpost over schrijven en die kwam meteen in een wedstrijd terecht samen met nog 1 Nederlandstalige en 2 Franstalige bloggers. De winnaar sleept het volledige 10-delige gamma in de wacht.
Wat een leuke deal! Ik bak toch heel graag en regelmatig. De laatste tijd iets minder aangezien mijnheer Hap & Tap op dieet is, maar voor zo’n tof initiatief maak ik graag een uitzondering. Mijnheer moet maar laten zien dat hij karakter heeft…
So far, so good. Maar dan kwam ’t moeilijkste van de opdracht: wat gekozen en wat gebakken? Het nieuwe bakgerei van Le Creuset ziet er niet alleen bijzonder mooi uit, maar het is ook oerdegelijk, zoals we van het Franse merk gewoon zijn. De bakvormen genieten zelfs van een levenslange garantie!
Kiezen is verliezen en zeker in dit geval… De cakevorm, de taarvorm, de vorm voor 12 taartjes, de vorm voor 12 muffins,… Pffft! Ik kon ze allemaal wel gebruiken. Uiteindelijk viel mijn keuze op de bakplaat van 31 cm. En die zou ik gebruiken om éclairs op te bakken. Niet zomaar de klassiekers met banketbakkersroom, maar éclairs met Gianduja vulling en on top een plakje nougatine.
Zo gezegd, zo gedaan. Aangezien ik, zoals Kobe in Volt, de bakplaat aan de ultieme reclametest wilde onderwerpen, gebruikte ik bewust geen bakmatje en/of bakpapier. De belofte van Le Creuset “dankzij de ultragladde antikleeflaag zal u uw gebak altijd perfect uit de vorm kunnen halen” is WAAR. De lekkernijen gleden er netjes van.
Mijn conclusie: “de sleutel tot succes”, de baseline van Le Creuset Pâtiliss, is helemaal geen loze reclameslogan. Met andere woorden, ik zou dolgraag ook de 9 andere items van het bakassortiment in mijn keukenkasten hebben staan. Vandaar deze oproep: stemmen jullie op deze éclairs aub? Dat doe je heel eenvoudig door mijn foto leuk te vinden HIER! Bovendien maak je zelf kans op zo’n superbakplaat.
In al mijn enthousiasme over de Le Creuset producten zou ik bijna vergeten vertellen dat deze éclairs goddelijk lekker zijn. Omnomnom. Hemels zacht met een krokant korstje. TE lekker. Onweerstaanbaar lekker. Ook voor mijnheer Hap & Tap die er snel één achter de kiezen stak…
Nodig voor 8 grote of 10 kleine éclairs
125 ml water
75 g bloem
2 grote eieren op kamertemperatuur
50 g ongezouten roomboter
Zeezout
Voor de Gianduja banketbakkersroom:
250 ml volle melk
3 eierdooiers
60 g suiker
25 g maïzena
75 g Gianduja chocolade van Côte d’Or
Voor de nougatine:
25 g amandelschilfers
25 g gehakte notenmix
125 g suiker
12,5 g glucose (ik gebruikte de poedervorm)
Werkwijze
Maak eerst de éclairs:
Verwarm de oven voor op 180° C.
Giet 125 ml water in een kleine pan en breng het water aan de kook. Snij de boter in stukjes en voeg die aan het water toe. Zeef de bloem in een kom met een snuifje zeezout.
Wanneer het water-boter mengsel begint te koken, voeg je alle bloem in één keer toe. Haal de pan van het vuur. Roer goed met een houten lepel totdat het mengsel samen komt tot een dikke deegbal.
Zet de pan even terug op het vuur en verwarm nog ca. 30 seconden. Roer het deeg rond in de pan. Haal de pan weer van het vuur en laat een beetje afkoelen.
Voeg nu één ei toe. Meng duchtig tot het ei volledig is opgenomen. Voeg dan pas het 2de ei toe en meng terug krachtig. Je eindigt met een glanzend deeg.
Schep het deeg in een spuitzak met een grote, gladde spuitmond.
Spuit 8 of 10 strepen deeg op de bakplaat. Zorg ervoor dat er ongeveer 5 cm tussen elke streep zit.
Bak de éclairs af gedurende 25 minuten tot ze goudbruin en gerezen zijn.
Plaats de éclairs na het bakken onmiddellijk op een rooster om af te koelen. Prik met een breinaald een gaatje in de uiteinden zodat de hitte kan ontsnappen.
Terwijl de éclairs in de oven bakken, maak je de banketbakkersroom met Gianduja:
Breng de melk aan de kook.
Klop de dooiers samen met de suiker en de maïzena, maar zonder ze wit te laten worden.
Giet de kokende melk op het dooiermengsel. Blijf goed kloppen en zet terug op het vuur.
Neem de pan van het vuur wanneer de crème gedikt is.
Breek de Gianduja in stukjes en meng onder de warme crème om de chocolade te laten smelten.
Giet in een mengkom en dek af met een stuk plasticfolie om de vorming van een vel te voorkomen.
Maak nu de nougatine:
Laat de suiker en de glucose karamelliseren in een pan met dikke bodem op een middelmatig vuur. De karamel is klaar wanneer hij de kleur heeft van honing.
Laat ondertussen de amandelschilfers en gehakte noten roosteren in een droge antikleefpan.
Meng ze onder de karamel wanneer die klaar is.
Giet de mengeling snel uit op een bakmatje of een ingeolied vel bakpapier en leg er een ander vel op. Rol zo dun mogelijk uit met een deegrol.
Haal het bovenste vel papier weg en snij zo snel mogelijk in de gewenste vorm. Ik sneed de nougatine in rechthoekige balkjes met hetzelfde formaat als mijn éclairs.
Let op: de nougatine is heet!
Bewaar de nougatine in een afgesloten blikken trommel.
Afwerking:
Snij de éclairs in de lengte middendoor en vul ze met de Gianduja crème die je in een spuitzak met gekartelde spuitmond deed.
Zet er het hoedje terug op. Laat wat donkere chocolade smelten, maak een spuitzakje van bakpapier (hoe je dat doet, zie je hier), trek wat strepen over de éclairs en leg de nougatine erbovenop.
Je kan de éclairs op voorhand maken en de chocolade afwerking en nougatine er pas op het laatste moment op doen. Zo blijft de nougatine lekker krokant.
Bron: de blog Melle Banane’s Cuisine
Als ik dit soort foto's zie baal ik zo dat je niet mijn buurvrouw bent! 😉
Wij buurvrouwen, Tessa, dat zou pas vonken geven! Hahaha!