Hap en Tap logo zonder streep

De perfecte mousse van Pierre Marcolini

2 okt 2019 | Dessert, Zoet

Als je chocolademousse intikt in Google (enkel Nederlands) dan krijg je binnen de 0,43 seconden ongeveer 550.000 resultaten. Wel, mannekes, je mag die allemaal vergeten, je moet er maar 1 onthouden en wel dit. Vergeef me zoveel hoogmoed. Dat mag. Want het is niet mijn recept, maar dat van Pierre Marcolini en het zijn zijn woorden dat dit de perfecte mousse is. En dat is het ook. Man, man, man, wat is dit heerlijke mousse. Zo licht en luchtig!

Mousse geserveerd op een tweezijdig handgemaakt bord van Christiaen Ceramics.

 

De perfecte mousse van Pierre Marcolini

 

Recept voor perfecte mousse

(Voor)bereiding: 15 min
Rusten: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig

Ingrediënten:
200 g pure Grand Cru chocolade (ik gebruikte de Guanaja 70% van Valrhona #nospon)
50 g zachte boter
100 g dooiers
180 g volle room (ik gebruikte mijn favoriet, de slagroom 40% vet van Campina)
300 g eiwitten
60 g griessuiker

 

Werkwijze

Hak de chocolade met een mes en laat ze smelten au bain-marie. Voeg van het vuur de in blokjes gesneden boter toe en meng met een spatel tot je een gladde massa bekomt.

Klop de dooiers tot ze wit uitslaan in de mengkom van een staande mixer (type KitchenAid) uitgerust met de kloppers. Giet de dooiers op het chocolade-boter mengsel.

Klop de room op tot een soepele slagroom en spatel hem onder het chocolademengsel.

Klop de eiwitten tot sneeuw met de suiker. Meng de opgeklopte eiwitten voorzichtig beetje bij beetje met de chocolade en eidooiers.

Bewaar de mousse in een kom afgedekt met plasticfolie in de koelkast gedurende 3 uur voor je hem degusteert.

 

Bron: recept van Pierre Marcolini voor de 50e editie van Yam magazine.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

17 Reacties

  1. Lonneke

    Welke boter gebruik je? En welke gebruik je in bakrecepten? Dank je alvast!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik gebruik altijd hoeveboter in al mijn recepten, ook bakrecepten. Gezouten of ongezouten. En om vlees te bakken of zo koop ik geklaarde boter.

      Antwoord
  2. roger adams

    dag Myriam,

    waar is de guana 70% van valrhona te koop?

    groeten

    roger

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Roger
      Ik kocht de Guana 70% al bij Valrhona zelf op de terugweg van de Mont Ventoux en vond er onlangs ook nog bij het ipsc, horecaspeciaalzaak in Gent.
      Maar je kan de chocolade vervangen door eender welke andere soort pure chocolade die je zelf lekker vindt, hoor!
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      PS je vindt de chocolade ook online: https://www.lessecretsduchef.be/nl/143_valrhona

      Antwoord
  3. Loes sieben

    Een scheutje cognac erdoor is ook heerlijk!

    Antwoord
  4. Rudi & Ingrid Winnepenninckx-Praast

    Beste Myriam
    Nog niet zo lang lid van je blog…Aangenaam verrast door je creatieve ideetjes en recepten! Je blog is echt een inspiratie! Top!
    Groetjes
    Rudi (afgestudeerde kok PIVA Antwerpen)

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel Rudi. Het doet altijd plezier wanneer ik kan inspireren en mensen me dat ook laten weten. ?
      Veel kookplezier!
      Myriam

      Antwoord
  5. Chris

    Ik heb de chocomousse gemaakt ,zeer lekker!
    Mijn moeder maakte deze chocomousse vroeger opdezelfde manier!

    Antwoord
  6. Sophie

    Dag Myriam, voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Sophie,
      Dit is zeker goed voor 6 porties.
      Smakelijk!
      Myriam

      Antwoord
      • Sophie

        Bedankt! We zullen het laten smaken?

        Antwoord
  7. Christine

    Myriam,
    super lekkere chocomousse. Dank u . Ik deed er een beetje chilipoeder en kaneel bij.

    Antwoord
  8. Lilleke

    Deze mousse is ons dessert deze avond!

    Antwoord
  9. Gerrit Lachaert

    Hoe maak je die chocolade reepjes die op de foto onder de mousse liggen ?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat is gewoon chocolade laten smelten en uitstrijken op bakpapier, terug laten opstijven en dan in stroken snijden. Meer is dat niet.
      Succes en smakelijk.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

De perfecte mousse van Pierre Marcolini

by Myriam Minne time to read: 1 min
17