Als je chocolademousse intikt in Google (enkel Nederlands) dan krijg je binnen de 0,43 seconden ongeveer 550.000 resultaten. Wel, mannekes, je mag die allemaal vergeten, je moet er maar 1 onthouden en wel dit. Vergeef me zoveel hoogmoed. Dat mag. Want het is niet mijn recept, maar dat van Pierre Marcolini en het zijn zijn woorden dat dit de perfecte mousse is. En dat is het ook. Man, man, man, wat is dit heerlijke mousse. Zo licht en luchtig!
Mousse geserveerd op een tweezijdig handgemaakt bord van Christiaen Ceramics.
Recept voor perfecte mousse
(Voor)bereiding: 15 min
Rusten: 3 uur
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig
Ingrediënten:
200 g pure Grand Cru chocolade (ik gebruikte de Guanaja 70% van Valrhona #nospon)
50 g zachte boter
100 g dooiers
180 g volle room (ik gebruikte mijn favoriet, de slagroom 40% vet van Campina)
300 g eiwitten
60 g griessuiker
Werkwijze
Hak de chocolade met een mes en laat ze smelten au bain-marie. Voeg van het vuur de in blokjes gesneden boter toe en meng met een spatel tot je een gladde massa bekomt.
Klop de dooiers tot ze wit uitslaan in de mengkom van een staande mixer (type KitchenAid) uitgerust met de kloppers. Giet de dooiers op het chocolade-boter mengsel.
Klop de room op tot een soepele slagroom en spatel hem onder het chocolademengsel.
Klop de eiwitten tot sneeuw met de suiker. Meng de opgeklopte eiwitten voorzichtig beetje bij beetje met de chocolade en eidooiers.
Bewaar de mousse in een kom afgedekt met plasticfolie in de koelkast gedurende 3 uur voor je hem degusteert.
Bron: recept van Pierre Marcolini voor de 50e editie van Yam magazine.
Welke boter gebruik je? En welke gebruik je in bakrecepten? Dank je alvast!
Ik gebruik altijd hoeveboter in al mijn recepten, ook bakrecepten. Gezouten of ongezouten. En om vlees te bakken of zo koop ik geklaarde boter.
dag Myriam,
waar is de guana 70% van valrhona te koop?
groeten
roger
Dag Roger
Ik kocht de Guana 70% al bij Valrhona zelf op de terugweg van de Mont Ventoux en vond er onlangs ook nog bij het ipsc, horecaspeciaalzaak in Gent.
Maar je kan de chocolade vervangen door eender welke andere soort pure chocolade die je zelf lekker vindt, hoor!
Succes en smakelijk!
Myriam
PS je vindt de chocolade ook online: https://www.lessecretsduchef.be/nl/143_valrhona
Een scheutje cognac erdoor is ook heerlijk!
Beste Myriam
Nog niet zo lang lid van je blog…Aangenaam verrast door je creatieve ideetjes en recepten! Je blog is echt een inspiratie! Top!
Groetjes
Rudi (afgestudeerde kok PIVA Antwerpen)
Dankjewel Rudi. Het doet altijd plezier wanneer ik kan inspireren en mensen me dat ook laten weten. ?
Veel kookplezier!
Myriam
Ik heb de chocomousse gemaakt ,zeer lekker!
Mijn moeder maakte deze chocomousse vroeger opdezelfde manier!
Dag Myriam, voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?
Dag Sophie,
Dit is zeker goed voor 6 porties.
Smakelijk!
Myriam
Bedankt! We zullen het laten smaken?
Enjoy!
Myriam,
super lekkere chocomousse. Dank u . Ik deed er een beetje chilipoeder en kaneel bij.
Deze mousse is ons dessert deze avond!
Laat het smaken! ??
Hoe maak je die chocolade reepjes die op de foto onder de mousse liggen ?
Dat is gewoon chocolade laten smelten en uitstrijken op bakpapier, terug laten opstijven en dan in stroken snijden. Meer is dat niet.
Succes en smakelijk.