Ik was deze week maar 1 avond in mijn kot. Op dinsdag “moest” ik naar de NRJ Creators Night, op woensdag naar de eerste Uefa Champions League wedstrijd van mijn clubtjen en gisterenavond naar mijn wekelijkse bakles. Dat betekent dat het hier weer van bloggen tegen de klok was. Vandaar deze crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem, een kort en snel recept. Beter dat dan niets, toch?
Voor de crémeux van rode kool gebruikte ik de Tourné Mold Large van MoldBrothers, een mal die ik al 2 keer eerder gebruikte: 1 keer in een dessert met een mousse van mango en 1 keer in een hartige panna cotta van kaas. Zo zie je maar: wanneer ik jullie op kosten jaag, dan probeer ik er altijd voor te zorgen dat ik de mal meerdere malen gebruik. Dat lukt niet altijd, I know. Ik wou dat ik nu al met pensioen kon. Wanneer ik op Gronda begin te scrollen, dan gaat mijn hoofd tollen…. haha en dat rijmt nog ook! So many ideas, so little time.
En dan even een persoonlijke update. Maandag heb ik mijn poes moeten laten inslapen. Het beestje was ocharme nog maar 5 jaar oud. Een paar maand geleden ontdekten we al dat hij hartklachten had en niet oud zou worden, maar dat we hem zo snel zouden moeten afgeven, kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik hoorde Pixel maandag miauwen zoals nooit tevoren. Hij ademde supersnel met opengesperde bek, had overgegeven en leed duidelijk veel pijn. We brachten hem onmiddellijk naar de dierenarts en kregen een uur laten het telefoontje dat je nooit wil krijgen: Pixel was half verlamd en aangezien hij al medicatie nam, was hij eigenlijk uitbehandeld. We mochten nog afscheid gaan nemen… Sedertdien voelt het huis heel leeg aan. Op een dik jaar én je hondje én je kat moeten afgeven, ik wens het niemand toe.
Crémeux van rode kool met een tartaar van zeebrasem
Equipment
- 1 Blender of staafmixer
Ingrediënten
Voor de crémeux van rode kool:
- 1/4 rode kool
- 50 ml room
- 15 ml azijn (ik gebruikte witte balsamico)
- Boter
- 4 g gelatineblaadjes
- Peper en zout
Voor de tartaar:
- 1 zeebrasemfilet
- 1 bio sinaasappel, de zeste
- 1 bio citroen, de zeste
- Olijfolie van uitstekende kwaliteit
- Peper en zout
Voor de afwerking:
- Zure room
- Kerriepoeder
- Vene cress
Instructies
Voor de crémeux van rode kool
- Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water.
- Kook 1/4 rode kool 20 min, giet af en meng de rode kool dan met 50 ml room en 15 ml azijn. Mix glad in een blender of met een staafmixer. Passeer door een zeef.
- Zet de gezeefde rode kool terug op het vuur en voeg enkele blokjes boter toe.
- Los er tot slot de uitgeknepen gelatine in op.
- Verdeel de crémeux in de mallen. Tik eens flink tegen het aanrecht om eventuele luchtbellen te verwijderen.
- Zet de gevulde mallen in de diepvries om op te stijven.
Voor de tartaar:
- Snijd de zeebrasemfilet in blokjes.
- Breng op smaak met peper en zout, olijfolie en zeste van een citroen en een sinaasappel.
- Laat 30 min trekken.
Afwerking:
- Haal de diepgevroren crémeux uit de diepvries en laat in de koelkast rustig ontdooien.
- Werk af met een lepeltje tartaar.
- Spuit hierop een toefje zure room.
- Werk af met een takje Vene cress.
Bron: recept ontdekt in een reel op de Instagram account van stasera.cucina.lo.chef
O, hoe erg van je poes Pixel, zelf heb ik geen huisdieren maar begrijp wat een verdriet dit kan geven… twee diertjes die er altijd voor je zijn op zo een korte tijd…
Gerecht ziet er erg lekker uit en niet moeilijk! (natuurlijk ook zeer mooi)
lieve groetjes,
Marina