Zijn jullie ook blij dat we de ergste warmte (voorlopig) gehad hebben? Je hoort me niet klagen, hoor. Ik vind dat zomers zomers moeten zijn (maar winters liefst geen echte winters ?), maar vorige week was er toch wel over. Dinsdagavond ben ik nog gaan lopen bij 30° C, maar heb mijn training beperkt tot 8km i.p.v. 12km, maar donderdag heb ik zelfs helemaal verstek gegeven. Geen No Sweat, No Glory. Trop, c’est trop. Ik heb dan wel mijn oven aangezet om te bakken, dat recept volgt later. Om jullie niet opnieuw het zweet op het lijf te jagen, deel ik eerst dit recept voor ijstaart: een citroen-ricottaparfait op een bedje van meloensalade.
Ook deze zomerse foto van een al even zomers dessert is na de Thaise mosselsoep en de ceviche van tong van de hand van Wendy van Ekkow, op een van haar backdrops en op een handgemaakt bord van Naïque van Klay. Nog maar 1 recept te gaan en dan gaan jullie het weer moeten stellen met mijn minder mooie foto’s. ☹️ Ik mis de professionele looks nu al.
Recept voor citroen-ricottaparfait op een bedje van meloensalade
(Voor)bereiding: 45 min
Invriezen: 5 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 6 à 8 personen:
Voor de parfait:
1 onbehandelde citroen
4 eieren
4 cl citroenlikeur
80 g suiker
400 g ricotta
200 ml vloeibare room
1 el vanillesuiker
Voor de meloensalade:
1/2 watermeloen
1/2 meloen met oranje vruchtvlees, bv. kanteloep
1/2 galiameloen
1 à 2 el bloemsuiker
2 cl sinaasappellikeur (ik gebruikte mijn fles narancello van Lim)
4 el citroensap
2 à 3 el pijnboompitten
1 stukje gekonfijte sinaasappelschil
Plukjes dragon
Bloemsuiker
Werkwijze
Bekleed een springvorm met bakpapier. Was de citroen onder heet stromend water en rasp er de zeste dun af. Pers de vrucht uit.
Splits de eieren. Klop de eidooiers au bain-marie met het citroensap en de zeste, de likeur en de helft van de suiker tot een romige massa. Haal van het vuur en laat afkoelen. Roer er dan de ricotta onder.
Klop de room met de rest van de suiker en de vanillesuiker tot slagroom en spatel voorzichtig door de eierroom. Klop 2 eiwitten op tot stevige sneeuw en spatel die er ook door (de 2 resterende eiwitten worden in dit recept niet gebruikt).
Spatel het roommengsel in de vorm en strijk het glad. Zet minstens 5 uur in de diepvriezer.
Verwijder intussen de pitten uit alle meloenen en schep er met een meloenlepel balletjes uit. Leg die in een mengkom en voeg de suiker, de likeur en het citroensap toe. Meng en laat marineren.
Rooster de pijnboompitten in een braadpan zonder vetstof en laat ze afkoelen. Snij de gekonfijte sinaasappelzeste in dunne reepjes. Was en droog de dragon.
Bestuif de parfait met bloemsuiker en karamelliseer die met een brandertje (of zet kort onder de ovengrill). Snij de parfait in punten.
Verdeel de meloensalade over de borden en zet er een punt parfait op. Werk af met de dragon en de reepjes zeste en strooi er net voor het serveren de pijnboompitten over.
Bron: recept uit Knack Weekend 100 toprecepten ZOMER nr 64.
0 reacties