Vandaag wordt Hap & Tap 7 jaar! Whoop, whoop! Nooit gedacht toen ik op een blauwe maandinsdag 7 jaar geleden begon te bloggen (lees hier hoe) dat dit zo’n impact op mijn leven zou hebben. Het waren absoluut 7 vette jaren. Letterlijk en figuurlijk. ? Die vier ik graag met deze chocolademousse cake en een winactie waarbij ik een kanjer van een KitchenAid staande mixer mag weggeven!
Herinneren jullie zich het verjaardagsfeestje van KitchenAid nog waarop ik een van de genodigden was? Ik kreeg daar toen een boek cadeau: ‘KitchenAid voor alles wat je wil maken’. Daarin stootte ik bij de eerste doorbladering (of hoe zeg je zoiets? ?) op dit recept voor chocolademousse cake met praliné. Die zou ik maken om mijn blogverjaardag te vieren! Want wie jarig is, trakteert met taart, toch?
Maar toen kreeg ik volgend mailtje van KitchenAid: “We vonden de dag met jou super leuk en vroegen ons af of je een follow-up actie zou willen ondernemen. … We willen je graag de mogelijkheid voorstellen om je fans kans te laten maken om een mixer te winnen. … Het enige wat we vragen is dat je aan de deelnemers vraagt om onze Instagram account te volgen. Hiervoor sturen we de mixer naar jouw winnaar en mag jij een attachment of product naar keuze kiezen van ons gamma.” En of ik dat wou doen! Zo’n mooie staande mixer weggeven voor mijn 7de blogverjaardag, cooler dan dat kon ik het niet bedenken! En wat ik zelf graag wilde krijgen, dàt wist ik ook meteen: de zeef met weegschaal die maar liefst 3 functies combineert (wegen, zeven én de gezeefde ingrediënten “en pluie” toevoegen aan het beslag) die Roger van Damme tijdens de workshop gebruikt had.
Dus, lieve fans/volgers, rep je als de bliksem naar mijn Instagram account waar ik je de spelregels uit de doeken doe. Geen Instagram? Dan heb je de keuze: ofwel maak je nu een Instagram account aan, ofwel troost ik je met een stukje van deze chocolademousse cake met praliné. Wat is die lekker, zeg! En zo licht als een wolkje! Er zit bijna geen suiker in deze chocolademousse cake. De 7 magere jaren zijn begonnen… ?
Recept voor chocolademousse cake met praliné
(Voor)bereiding: 1 uur
Rusttijd: 4 u 15 min
Baktijd: 20 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 1 chocolademousse cake met een diameter van 20 cm:
Voor de hazelnoot-dacquoise:
60 g poedersuiker
70 g hazelnootmeel
15 g fijn maismeel
90 g eiwitten
30 g extra fijne suiker
Enkele hele hazelnoten
Voor de knapperige praliné:
30 g melkchocolade
150 g hazelnootpasta (ik gebruikte die van Galler)
75 g platte koekrolletjes (ik gebruikte de Reflets de France Crêpes dentelle de Bretagne)
Voor de chocolademousse:
200 g pure chocolade
400 ml vloeibare room (ik gebruik altijd de slagroom van Campina met 40% vet)
1 snufje zout
Voor de afwerking:
Cacapoeder
Gekaramelliseerde hazelnoten
Werkwijze
Voor de hazelnoot-dacquoise:
Beboter een ronde roestvrijstalen bakvorm met een diameter van 20 cm. Verwarm de oven voor op 160° C. Zeef de poedersuiker, het hazelnootmeel en het fijne maismeel. Doe de eiwitten in de mengkom van de mixer voorzien van de draadgarde. Zet de mixer aan en verhoog de snelheid langzaamaan. Strooi de suiker erover en ga over op stand 10. Voeg de gezeefde ingrediënten voorzichtig bij de stijfgeklopte eiwitten. Giet het mengsel in de bakvorm op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er hazelnoten over en bak ongeveer 20 min. Laat de taart afkoelen op een rooster en verwijder het bakpapier.
Voor de knapperige praliné:
Smelt de melkchocolade au bain-marie en voeg de hazelnootpasta toe. Meng door totdat het een homogeen mengsel wordt. Verkruimel de platte koekrolletjes en voeg ze toe nadat je het mengsel van het vuur hebt gehaald. Giet de vulling uit op een vel ovenpapier. Bedek dit met een tweede vel bakpapier en zet het tenminste 45 min in de diepvries op een vlakke ondergrond.
Voor de chocolademousse:
Smelt de chocolade au bain-marie en haal de pan van het vuur. Giet de vloeibare room (zeer koud) in de mengkom van de mixer voorzien van de draadgarde. Zet de mixer aan en verhoog de snelheid langzaamaan tot stand 8. Klop ongeveer 3 min totdat de room stijf wordt. Haal er 3 of 4 el uit en meng die met de gesmolten chocolade. Spatel er, als het mengsel er homogeen uitziet, voorzichtig de rest van de stijfgeklopte room en het zout door.
Monteren
Bekleed een ronde roestvrijstalen bakvorm met een diameter van 20 cm en 4,5 cm hoog met een Rhodoïd®-vel en schik de hazelnoot-dacquoise erin. Snijd een schijf met een diameter van 20 cm uit de bevroren praliné en leg die op de dacquoise. Vul nu de vorm tot de rand met chocolademousse. Strijk de taart glad met een spatel en laat tenminste 3 uur in de diepvries staan. Strooi er cacaopoeder over en versier met gekaramelliseerde hazelnoten.
Tip:
Voor een minder zoete en glutenvrije versie kan je de platte koekrolletjes vervangen door gepofte rijst. Je kan ook enkele geroosterde hazelnoten aan de mousse toevoegen.
Bron: recept uit het boek KitchenAid voor alles wat je wil maken.
Wel Myriam je verdient een dikke pluim hoe je ons nog elke dag opnieuw kan verrassen met je geweldige recepten
Groetjes Maria
Ik doe dat heel graag, Maria. Het geeft me voldoening als ik mensen kan inspireren.
Liefs
Myriam
WOW Myriam! 7 jaar al! Bedankt.. voor die massa geweldige recepten…voor al jouw inzet!!!
Het is zot inderdaad hoe de tijd vliegt. Time flies when you are having fun en dat doe ik. Nog steeds. En al zeker wanneer ik zo’n leuke reacties krijg!
Groetjes
Myriam
Hahaha, de 7 magere jaren zijn begonnen…
Gelijk hoe: welgefeliciteerd Myriam!
We zullen wel zien hoe mager ze zullen zijn, Katrien. 😉
Ik heb voor zondag alvast een soufflé met ruby chocolade op de planning staan. Klinkt niet echt mager, als je ’t mij vraagt.
Liefs
Myriam
Proficiat met je blogverjaardag! Volgens mij zullen er nog minstens 7 vette jaren volgen. Magere jaren als foodblogger, dat gaat niet hé 🙂
Moeilijk. Heel moeilijk. Tenzij ik hier enkel nog Pascale Naessens en/of Sandra Bekkari receptjes post. 😉
Groetjes
Myriam
Proficiat met je blogverjaardag Myriam!!!
We proberen in het weekend de taart, ze ziet er veel te lekker uit!
Bedankt en nog veel lekkere inspiratie de komende 7 jaar…
Groetjes,
Kathy
Die taart was inderdaad megalekker. En helemaal niet moeilijk om te maken.
Laat het smaken!
Liefs
Myriam
Dag Myriam,
Ziet er alweer overheerlijk uit. Het proberen waard.
Vraagje : wat is een “Rhodoïd-vel”, en waar is dat verkrijgbaar?
Groetjes en gefeliciteerd.
Mieke
Dag Mieke
Dat is zo’n rol harde plastic die in de bakring geplaatst wordt. Ik kocht mijn rol bij Horeca Totaal, maar je vindt die ook hier:
https://www.lessecretsduchef.be/nl/gebak-keukengerei/3579-de-buyer-rhodoid-blaadjes-27×45-cm-100-stuck-3011240420166.html
Je vindt er vast nog wel online.
Succes!
PS Desnoods snijd je een lange reep bakpapier. Zal ook wel lukken.
Groetjes
Myriam