Hebben jullie ook die wedstrijd van Côte d’Or al zien passeren op Facebook? Ik wel. Hoe zou dat nu toch komen? Ik denk dat ik pal in de doelgroep val… 😉 Welnu, ze zijn op zoek naar het ultieme familierecept. Als echte chocoholic voelde ik me meteen aangesproken en wilde per se meedoen. Maar al mijn familierecepten met chocolade staan al op mijn blog… Al een hele tijd zelfs en dus met een oude, lelijke foto. Denk maar aan deze moelleux, of deze chocomousse, of deze taart. Allemaal heel lekker, maar die foto’s, hein? Niet echt pareltjes…
En dus ging ik met heel veel graagte aan de slag met een nieuw recept. Het is nu nog geen familierecept, maar dat kan het over pakweg 100 jaar wel geworden zijn, niet? Want keimakkelijk en keilekker. Met XL veel chocolade. Wedden dat de kleinkinderen van mijn kleinkinderen deze nog vaak gaan bakken? Ze zijn zo snel klaar dat er geen speciale reden voor nodig is om ze te bakken!
Maar nu ben ik wel benieuwd naar jullie familierecept met chocolade! Heb je er zo eentje? Doe dan net als ik en zet het op de Côte d’Or website (klik hier voor een rechtstreekse link naar de wedstrijdpagina). Dat kan nog tot 25 oktober!
Voor 12 grote sandwish cookies
Voor de cookies:
200 g donkere chocolade van zeer goede kwaliteit (ik gebruikte de Culinaire Puur)
40 g boter
2 eieren
120 g suiker
40 g bloem
½ kl droge gist
Voor de ganache:
200 g donkere chocolade van zeer goede kwaliteit (ik gebruikte de Culinaire Puur)
200 g volle room net uit de koelkast
Bereiding
Voor de cookies:
Smelt de chocolade (200 g) en de boter (40 g) au bain-marie of in de microgolfoven (op minimale kracht).
Klop in een kom met een elektrische mixer de eieren en de suiker gedurende 5 minuten. De mengeling moet wit worden en zeer romig. Zeef er de bloem en de gist bij en spatel die onder de eiermassa. Voeg tot slot ook de chocolade en de gesmolten boter toe. Meng alles goed dooreen met de spatel tot een homogeen mengsel. Laat gedurende 10 minuten rusten. Het beslag zal iets dikker worden en minder vloeibaar.
Verwarm de oven voor bij 180° C – hetelucht.
Schep het beslag in een spuitzak met spuitmond en verdeel het over 2 bakplaten bedekt met bakpapier. Met een eetlepel lukt het ook! Vorm deegrondjes van 3 of 4 cm diameter waarbij je ervoor zorgt dat er voldoende ruimte blijft tussen de koekjes, want die gaan een beetje uitlopen tijdens het bakken.
Bak de koekjes gedurende 9 à 10 minuten als je een heteluchtoven hebt. Indien niet het geval, bak ze dan nog enkele minuten langer. De koekjes gaan uitzetten en openbarsten. Dat is het teken dat ze klaar zijn. Opgelet, als ze teveel gebakken zijn, worden de koekjes droog en dat zou jammer zijn…!
Laat de koekjes gedurende 10 minuten afkoelen en hard worden voor je ze van het bakpapier haalt.
Voor de ganache:
Laat 200 g pure chocolade van zeer goede kwaliteit smelten au bain-marie of in de microgolfoven (op minimale kracht). Giet de koude room in 1 keer op de chocolade. Meng met een spatel tot een glad mengsel. De ganache is klaar.
Afwerking
Spuit net voor het serveren de ganache op de helft van de koekjes en dek die af met een 2de koekje om zo een sandwich te vormen. Ik gebruikte mijn spuitmondje M1 van Wilton hiervoor.
Prachtige foto's! Ziet er ook heel erg lekker uit, trouwens. Volgens mij gaat je nageslacht zo lang niet wachten met deze te bakken 🙂
Mooie foto's inderdaad! Ze zien er alvast lekker uit, ik ben sowieso al fan van côte d'or dus dit kan niet slecht zijn! x
Probleem is: er moet eerst nog nageslacht komen, he, Fieke… 't ziet er voorlopig niet naar uit dat ik snel oma word. 😉
Ik zou zeggen: niet twijfelen, maken! Ze zijn snel klaar en even snel opgegeten. 😉
Liefs
Myriam
Wat een supperrecept! Megagemakkelijk en megalekker en perfect gelukt!!
Dankjewel, Lut, voor dit fijne compliment. Dat op een vrijdagavond. Mijn weekend kan niet meer stuk. 😉
Liefs
Myriam
Beste myriam. Een kleine vraag zijn deze koekjes hard als een biscuit of juist zacht? Lijkt me een heerlijk receptje.
Dag Chantalle
De koekjes worden hard, maar met een zachte vulling. Ze zijn héérlijk! 🙂
Liefs
Myriam