Zaterdag kreeg ik een héél leuk mailtje in mijn mailbox van Libelle Lekker, allez eigenlijk meer bepaald van Wim Ballieu, een man met ballen. Letterlijk en figuurlijk, want hij runt ondertussen al 3 Balls & Glory restaurants. Een mail krijgen van een B.V.² (Bekende Vlaming én Ballen Vent), het doet iets met een mens. Vooral als die het volgende schrijft:
“Beste Foodblogger,
Van een dessert wil ik vooral goesting krijgen en gelukkig worden. Bakken en desserten maken, dat is sfeer & gezelligheid en dat moet van het scherm druipen. En of je nu heel cosy huisbakken dessertjes brengt of je gaat voor heuse composities met ware Roger Van Damme-allures, dat doet er voor mij eigenlijk niet toe, zolang ik maar passie voel en zie. Ik ben een echte estheet, dus het oog wil ook wat (of net heel veel eigenlijk). En dan spreken we niet alleen over de gerechten, maar dus ook over de fotografie en vormgeving. Verras me, make me smile !
Mail jouw tweede opdracht vóór 28 oktober middernacht door.”
Ik kreeg het warm en koud tegelijk. Eerst warm, want dat betekende dat ik dankzij mijn pompoencreatie(s) door was naar de 2de ronde van de Libelle Lekker Foodbloggerscontest. Joehoe! Vreugdedansje rond mijn keukentafel! Ik was nog steeds in de running voor dat prachtige fornuis van Falcon… Jippiejaijee! Maar dan volgde meteen de koude douche: 28 oktober. Help! Da’s dinsdag al… Ik schoot meteen in overdrive. Geen tijd voor ‘composities met ware Roger van Damme-allures’. Ik moest en zou het baksel voor zondagmiddag uit mijn oven toveren, want ik wilde kost wat kost mijn creatie bij daglicht kunnen fotograferen… Dus na de pompoen met veel franjes, zou het deze keer een eenvoudig bordje worden, maar wel eentje om duimen en vingers bij af te likken! Sowieso. Eentje dat Wim zou laten lachen én watertanden!
En dus koos ik voor the best of both worlds: meringue én chocolade. In de vorm van een pavlova. Ik ben doooooooooool op pavlova, genoemd naar de beroemde ballerina Anna Pavlova. Perfect gebakken en dus krakend krokant vanbuiten en smeltzacht en nog een beetje chewy vanbinnen. Het is een machtig dessert, in de letterlijke en figuurlijke zin van het woord: rijkelijk want met suiker én room én mascarpone én chocolade, maar ook héél errug lekker. Ik snap de match tussen de ranke ballerina en dit bommetje dan ook niet zo goed. Misschien was haar motto wel “ik dans niet omdat ik graag zweet, ik dans omdat ik graag eet”… ☺
Tot slot nog wat tips:
Wat vang je aan met de resterende dooiers? Een paar ideetjes: maak crème anglaise, sabayon of advocaat.
Je kan voor dit dessert perfect eiwitten uit de diepvries gebruiken. Wanneer ik enkel dooiers nodig heb (wanneer ik bv. crème anglaise, sabayon of advocaat maak… ☺), dan bewaar ik de eiwitten altijd in een potteke in de diepvries. Uiteraard met datumsticker erop, maar da’s eigenlijk voor niks nodig. Ik verbruik die eiwitten binnen de kortste keren in meringues of îles flottantes.
Ingrediënten voor 6 pavlova’s
6 eiwitten (ik gebruikte eieren van ca. 60 g)
300 g bloemsuiker
1 el azijn (ik gebruikte rijstazijn, zowel voor de kleur als voor de smaak)
1 1/2 el cacaopoeder
30 g pure chocolade, fijngehakt
45 cl volle room
2 el mascarpone
1 kl oploskoffie
3 el amandelschilfers, lichtjes aangekleurd in een antikleefpan zonder vetstof
Werkwijze
Klop de eiwitten tot een lichte, niet te stevige sneeuw.
Strooi er de suiker beetje bij beetje bij terwijl je blijft kloppen tot je een gladde, romige meringue bekomt. Klop niet te snel, maar wel lang genoeg!
Voeg de azijn toe en spatel die er voorzichtig onder.
Verdeel de meringue in 1 derde en 2 derden.
Voeg de chocolade en de cacao toe aan de 2 derden.
Bedek een bakplaat met een vel bakpapier en maak 12 mooie cirkels met deze chocomeringue. Zorg dat de zijkanten een beetje omhoog komen en je een kuiltje hebt in het midden.
Doe hetzelfde met het resterend derde op een andere bakplaat. Maak 6 cirkels met dezelfde diameter als hierboven.
Verwarm de oven voor op 160° C en schuif de bakplaten in de oven. Verlaag de temperatuur meteen tot 120° C en laat de meringues gedurende 1 uur bakken. Zet de oven uit, zet de deur open en laat de meringues afkoelen.
Giet de room en mascarpone in een kom en klop met een mixer tot slagroom. Hoe kouder de room, hoe sneller en makkelijk je slagroom zal krijgen.
Los de koffie op in 1 kl lauw water en giet bij de slagroom. Roer de koffie heel kort door de slagroom zodat je een gemarmerd effect krijgt.
Nu kan je de pavlova’s samenstellen. Begin met een chocoladepavlova. Breng hierop de koffieslagroom aan, hierop komt een meringue natuur, terug een dot slagroom en eindig met een chocopavlova. Schep hierop nog een extra toef slagroom, strooi er de amandelschilfers over en werk af met wat cacaopoeder.
Hallo Myriam,
Vraagje, ik lees dat je na het bakken de ovendeur openzet en dan laten afkoelen. Ik heb al vaak gelezen dat ze de ovendeur bij pavlovas dicht laten en zo laten afkoelen. Is er een verschil?
Ik wil met Kerstavond ook pavlovas maken en ik heb al 100 recepten gevonden en alle 100 verschillend 🙂
Groetjes
Elien
Hey Elien
Bij dit recept moest de deur open en dat deed ik dus. Maar of het een groot verschil maakt als je de deur dicht laat, ik denk het niet. Ik herinner mij nog dat ik eens meringues bakte op een avond en die gewoon heel de nacht liet afkoelen in de oven met de deur dicht. 's ochtends waren die perfect. Ik zou er dus niet van wakker liggen.
Succes!
Myriam
Hallo Myriam,
Ik zie het recept van chocokoffie pavlova, en dat ziet er heerlijk uit.
Maar ik snap 1 ding niet. Wat bedoel je met 1 kl oploskoffie?
Groetjes Anneke
Dag Anneke,
1 kl = 1 koffielepel. Waarschijnlijk 1 tl of theelepel dus als je Nederlandse bent.
Succes!
Myriam