Wie mij volgt op Instagram kreeg het al te zien: ik nam een abonnement op het Franse magazine Fou de Patisserie én, terwijl ik dan toch bezig was, bestelde ik er meteen nog een paar oude nummers bij én de special van Christophe Michalak én de special met de 100 mooiste taarten van chefs… Die magazines werden geleverd op Valentijn en ik dook al meteen de eerste avond het bed in met Michalak. Allez, met zijn magazine, he mannekes! Wat denken jullie wel van me! ?
Oh, oh, oh, wat een kanjer! Nu heb ik het wel over de man… ? En wat een toffe recepten. Ik wil àlles maken. Pas op, bijlange niet àlles is haalbaar, maar een groot deel is dat wel en die recepten wil ik dus allemaal bakken en met jullie delen. Maar dat gaat dus nooit lukken. Zucht. Soit. Ik ben begonnen met één van de eenvoudigste recepten uit het magazine: dat van deze “Cheesecake meilleur qu’à Végas“. Die zag er zo appétisant uit dat ik hem helemaal bovenaan mijn à faire lijstje zette. Oh ja, schijn bedroog niet in dit geval. Ik had ook niet anders verwacht…
Tableware: borden van Roos Van de Velde uit de collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.
Recept voor cheesecake better than in Vegas
Voorbereidingstijd: 20 min
Bakken: 40 min
Afkoelen: min 1 uur in de diepvries
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Voor de cheesecake met passievrucht:
265 g Philadelphia (of St. Môret)
80 g griessuiker
5 g bloem
1 ei
1 dooier
20 g zure room
1 blaadje gelatine (2 g)
50 g passievruchtensap (5 cl)
Varia:
1 pakje Bretoense zandkoekjes
1 klont boter
1 mango
1 limoen
Bereiding
Voor de cheesecake met passievrucht:
Verwarm de oven voor bij 85° C.
Week het gelatineblaadje in een ruime hoeveelheid koud water.
Verwarm het passievruchtensap in de microgolfoven en los er de uitgeknepen gelatine in op.
Giet het warme vruchtensap in een mengkom (of in de kom van een staande mixer). Voeg de Philadelphia en de zure room toe. Klop stevig met een klopper. Voeg er het ei, de dooier en suiker aan toe. Spatel er de gezeefde bloem onder. Het beslag van de cheesecake moet glad zijn, zonder klonters.
Giet het beslag in silicone vormen van 5 cm diameter en 4 cm hoog. Bak de cheesecake in de voorverwarmde oven gedurende 40 min.
Laat de cheesecake afkoelen op een rooster en zet hem daarna minimum 1 uur in de diepvries.
Afwerking
Vermaal de zandkoekjes tot kruimels in de food processor.
Smelt de boter en meng die onder het koekjespoeder. Dit stond niet in het oorspronkelijke recept, maar op die manier plakt de bodem beter.
Duw de verkruimelde koekjes in een ring van 5 cm diameter en ontvorm de cheesecake erop. Laat ontdooien.
Snijd de mango in kleine blokjes en bind die met de rest van de gemixte mangopulp.
Schik de mangoblokjes op het cheesecakeje.
Werk af met limoenzeste.
De truc van Michalak:
Het slagen van dit dessert hangt af van het bakken. De cheesecake moet nog wiebelen zoals een crème caramel na het bakken.
Bron: recept van Christophe Michalak verschenen in de Hors-Série #3 van Fou de Patisserie.
Hallo Myriam, mag ik vragen hoe jij die magazines besteld heb, want ik heb dat ook geprobeerd en ik krijg een melding dat ze niet geleverd gaan worden in mijn postal code.’
Nu woon ik in Nederland, dus dat zou de reden kunnen zijn, maar ik heb ook nog wel een adres in Belgie en dat lukt ook niet.
Ik zou je zeer erkentelijk zijn, want ze zijn zo mooi 🙂
Dag Elma
Ik heb dat gewoon via de webshop gedaan, hoor. Zonder probleem…
Normaal zou levering in Nederland ook moeten lukken, als ik het zo bekijk.
Gewoon Pays-Bas kiezen.
Misschien is er gewoon een probleem met je postcode? Jullie zetten daar letters voor in Nederland. Misschien aanvaardt het systeem dat niet. Eens proberen om die weg te laten?
Succes!
mag ik mee gaan op pensioen met jouw?
het leven zou heerlijk zijn met al dat bakken
heel fijn recept trouwens!
Ja he, Annelies. Dan plannen we 1 keer per week een baknamiddag met alle gepensioneerde blogsters. Zàlig! 😉
ik heb net te horen gekregen wat ik als pensioen trek! Dames begin maar abonnementen op te zeggen, en te bezuinigen op de boekenaankoop en ipv met Michalak in bed te kruipen zal het met een reclameblaadje van …… zijn
Hihi Griet. Als je nog zo lang moet werken als ik, t.t.z. nog 14 jaar (!!!!) dan heb je nog veel tijd… om de Lotto te winnen! ?