Herinneren jullie zich mijn perengratin nog? Dat was een recept dat ik van mijn fan Geert kreeg en dat beantwoordde aan de omschrijving ‘supersimpel, supersnel klaar en superlekker’. Wel, vorige week stuurde diezelfde Geert me nog zo’n receptje door. Het had de naam speculaas-chocolademousse met banaan en karamelroom, maar ik vond Banana speed origineler klinken, een verwijzing naar de Banana Split, maar dan een speed versie ervan.
Als je je gasten wel een dessert wil voorzetten, maar geen tijd hebt, dan is deze Banana speed de oplossing. Je maakt het in minder tijd dan je zou nodig hebben om heen en terug naar de bakker te gaan. Promise! En ziet het er niet megalekker uit? Pst, dat is het ook!
Recept voor Banana speed
(Voor)bereiden: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: heel eenvoudig
Bereiding voor 4 personen:
250 g volle room 40% vet (die van Campina, what else?)
50 g melkchocolade
70 g fijngemalen speculaas
50 g suiker
2 dl koffie
3 el room
1 banaan
Kletskoppen
Werkwijze
Smelt de chocolade in 50 g room en laat wat afkoelen.
Klop 200 g room op en meng er de chocolade onder.
Meng de fijngemalen speculaas bij de chocoladeroom en laat opstijven in de koelkast.
Karamelliseer 50 g suiker in een droge pan zonder te roeren tot de suiker bruin is, maar niet te donker.
Blus de karamel met de warme koffie en 3 el room en voeg er een snufje zout bij.
Laat de karamelsaus inkoken.
Afwerking
Spuit de chocoladeroom op een bord of gebruik 2 eetlepels om quenelles te maken.
Garneer met stukken banaan en de karamelsaus.
Werk af met kletskoppen en cress.
Strooi tot slot nog wat verkruimelde speculaaskoekjes over de Banana speed.
Bron: recept van Mevr. Heidi Bettens voor de cursus Feestelijke Menu’s 2 aan het CVO Miras.
Dat ziet er weer super uit!! Vraagje in algemene zin (die wsl. al vaker is gesteld, excuses alvast…): Bestaat er een goed alternatief voor de suiker? Iets wat op dezelfde manier verwerkt kan worden en geen rare bijsmaak geeft?
Jazeker, Carin, ik kan je van harte Zùsto aanbevelen! Geschikt voor diabetes patiënten!
https://zusto.com/?lang=nl
Succes en smakelijk!
Myriam
Dag Myriam,
Ik heb ook een vraagje. Kan je de karamelsaus op voorhand klaarmaken, en ze koud over de quenelles gieten of is het beter de saus er warm over te doen?
Dank voor het beantwoorden van deze vraag.
Mieke
Dag Mieke
Ik heb ze koud in het bord aangebracht met een borstel.
Let wel: met het afkoelen wordt ze nog wat dikker.
Succes en smakelijk!
Myriam
Dag Miriam,
Dat ziet er inderdaad heel eenvoudig maar ook lekker uit! Heb je eventueel een alternatief idee ipv koffie in de karamelsaus? Ben niet zo’n fan van koffie in een saus.
Bedankt alvast!
Ann
Dag Ann
In dat geval maak je ‘gewone’ karamelsaus, want de koffie smaakt door het inkoken hier echt wel heel hard door.
Succes en smakelijk!
Myriam
Kan de chocoladeroom ook in een quenellevorm ingevroren worden?
Jazeker, Sonja. Dat heb ik zelf ook zo gedaan. Anders krijg ik nooit zo’n mooie strakke quenelles. 😉