Hap en Tap logo zonder streep
Aardbeientaart met basilicum

Aardbeientaart met basilicum

1 sep 2024 | Gebak en koekjes, Zoet

I see it. I want it. Neen, geen jurkjes of schoenen of handtassen. Maar silicone mallen. Ik zag een recept voor aardbeientaart met basilicum passeren op de Instagram account van Naïma van Passion_Pâtisserie37 en wilde die ASAP maken. Natuurlijk zou ik één van de honderd mallen kunnen gebruiken die ik in mijn kast heb liggen (niet geteld, maar het aantal komt in de buurt), maar dat lukt niet voor deze Piet Precies. Die Origami mal is dan ineens 100 keer mooier dan al die mallen in mijn kast en dan zit er maar 1 ding op: naar A La Tarte rijden en de mal kopen. 🤷‍♀️ Gelukkig heb ik dat niet met jurkjes of schoenen of handtassen, mijn loontje zou snel slinken.

Wisten jullie trouwens dat aardbeien en basilicum een match made in heaven zijn? Ik probeerde die combo al eerder uit, nl. vorige zomer in aardbeien tartelettes met basilicum. Dat was toen mijn eerste recept na mijn blogverlof en laat ook deze aardbeientaart met basilicum mijn eerste dessert na de vakantie zijn. Al zit mijn vakantie er nog niet he-le-maal op: ik heb nog een paar mooie uitjes om naar uit te kijken. Zo vlieg ik volgende week naar Bordeaux om er de marathon van de Médoc te lopen (en wijntjes te drinken), in oktober rijd ik naar de Bourgogne om er te lopen, maar vooral om er samen te zijn met vrienden (en wijntjes te drinken) en in november mag ik op uitnodiging naar Italië om er de lokale charcuterie te degusteren (en wijntjes te drinken). Haha, zien jullie de constante? 😄

Aardbeientaart met basilicum

Aardbeientaart met basilicum

Aardbeientaart met basilicum

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 8 personen

Equipment

  • 1 staande mixer (type KitchenAid)

Ingrediënten
  

Voor de witte chocoladeganache met basilicum:

  • 200 g witte chocolade
  • 150 g volle room
  • 300 g volle room
  • 2 g gelatine
  • Enkele blaadjes basilicum

Voor het Bretoens zanddeeg:

  • 2 eidooiers
  • 80 g suiker
  • 80 g boter
  • 120 g bloem
  • 4 g bakpoeder

Voor de afwerking:

  • Aardbeienconfituur
  • Verse aardbeien
  • Witte velvetspray*
  • Eetbare bloemblaadjes
  • Eetbaar bladgoud
  • Blaadjes citroenmelisse

Instructies
 

Voor de witte chocoladeganache met basilicum:

  • Smelt de chocolade.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm de 150 g room met de basilicum en laat afgedekt 15 min trekken.
  • Giet de warme room (door een zeef) in 3 porties over de gesmolten chocolade en meng elke keer goed.
  • Voeg de gelatine toe en vervolgens de 300 g koude room.
  • Zeef, dek af en zet een nacht in de koelkast.
  • Klop de volgende dag de room op in een staande mixer en monteer de taart.

Voor het Bretoens zanddeeg:

  • Klop de zachte boter met de suiker.
  • Voeg de eidooiers toe, dan de bloem en het bakpoeder.
  • Spreid het mengsel uit tussen 2 vellen bakpapier en laat 10 min invriezen.
  • Steek met een bakring een cirkel van 20 cm uit en bak (met de bakring errond) 15 min op 200° C.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Montage:

  • Schep de opgeklopte chocoladeganache in de mal en zorg ervoor dat er geen luchtbellen in de ganache zitten en dat alle scherpe randen van de mal mooi gevuld zijn.
  • Zet de mal minstens 6 uur – beter nog 1 nacht – in de diepvries.
  • Smeer de Bretoense zanddeegbodem in met aardbeienconfituur. Blijf 1 à 1 1/2 cm van de rand.
  • Ontvorm de opgeklopte chocoladeganache en spuit onmiddellijk in met witte velvetspray.
  • Schik de chocoladeganache op de zanddeegbodem.
  • Laat ontdooien in de koelkast.
  • Werk rondom af met verse aardbeien (in 4 gesneden), eetbare bloemblaadjes, eetbaar bladgoud en blaadjes citroenmelisse.

Notities

*De witte velvetspray vind je bij A La Tarte.
Trefwoord aardbeien, aardbeientaart, basilicum, Bretoens zanddeeg, chocoladeganache, ganache, ganache montée, witte chocolade, witte chocoladeganache, zanddeeg

Bron: recept vertaald van de Franse Instagram account Passion_Pâtisserie37

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.686 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Aardbeientaart met basilicum

by Myriam Minne time to read: 2 min
0