Snijd de gerookte zalm en de verse zalm in kleine blokjes en doe in een mengkom.
Snipper een klein rood uitje ragfijn en snijd de basilicumblaadjes fijn. Meng onder de zalmtartaar.
Rasp er de zeste van 1 limoen bij.
Schenk er een scheutje olijfolie bij. Dit zal zorgen voor de binding.
Verdeel de zalmtartaar over de 6 vormen van de Promise mal. Druk goed aan met je vingers. Laat gedurende 6 uur (1 nacht mag ook) invriezen.
Voor de vinaigrette van appel en kalamansi:
Pers de appels in een sapcentrifuge.
Kook het bekomen appelsap kort op en passeer het door een zeef met een neteldoek.
Pluk de dille en lavas en maak er een olie mee samen met de zonnebloemolie: mix de kruiden en olie op volle kracht in een thermoblender (type Magimix CookExpert) op 80° C gedurende een 8-tal minuten. Passeer de olie door een zeef met een neteldoek en doe in een spuitflesje.
Breng het appelsap op smaak met kalamansi azijn en dik het met een mespuntje Xantana
Meng er tot slot een scheut van de olie door.
Afwerking:
Ontvorm de diepgevroren cirkels en laat ze ontdooien op de borden in de koelkast.
Snijd de finger limes middendoor en haal er het vruchtvlees uit met een theelepel.
Verdeel het vruchtvlees over de cirkels.
Trek met een zesteur zeste van de limoenen en verdeel die over de cirkels.
Verdeel hier en daar nog een goudsbloemblaadje en een takje dille over de cirkels en werk af met een krokantje van inktvisinkt.
Schenk een bodempje vinaigrette in het midden van de cirkels en werk af met een lepeltje foreleitjes.