Afgelopen maandag was ik door ALDI uitgenodigd in Yerseke (Zeeland – Nederland) om kennis te maken met hun mosselleverancier, Zeeland’s Roem, een familiebedrijf en al meer dan 30 jaar hun trouwe partner. Ondanks de regen werd het een fijne en lekkere dag in tof gezelschap van ‘collega’s’ waarbij ik – ondanks mijn eerdere bezoek aan Yerseke en rondvaart – toch nog wat weetjes opstak over de verse Zeeuwse mosselen.
Wist je dat de ideale mossel voor 1/3 uit mosselvlees, 1/3 uit water en 1/3 uit schelp bestaat? Dit is eigenlijk pas zo vanaf de maand september. Dan bestaat de Zeeuwse mossel voor 33,33% uit mosselvlees. Onder druk van de ongeduldige consument, wordt het mosselseizoen echter al in de maand juli opgestart.
De verschillende benamingen van de formaten kende ik al, maar jij misschien nog niet? Van klein naar groot worden de mosselen als volgt gerangschikt: Extra, Super, Imperial, Jumbo en Goudmerk. In een kilo Goudmerk mosselen zitten minder dan 45 stuks. (En dat klopt. Ik nam de proef op de som – euh mossel – en in de verpakking waarmee ik aan de slag ging, zaten welgeteld 44 stuks).
Nog een laatste leuk weetje: moet je een mossel die na het koken dichtblijft weggooien? Ja of nee? Neen! Dit is juist een fantastische mossel met een heel sterke sluitspier. De Hercules onder de mosselen, zeg maar. 💪
Bij Zeeland’s Roem worden de mosselen 4 maal per dag gekookt zodat ze helemaal zeker zijn van de kwaliteit die aangeboden wordt. Maar niet alleen de leverancier controleert, ALDI doet zelf ook nog steekproeven. Niets wordt aan het toeval overgelaten om de consument de beste mosselen voor te schotelen. Ongeveer 1 op de 4 mosselen voor thuisconsumptie komt dan ook uit een ALDI-winkel. En of die vers zijn! Vandaag gevangen, worden die de dag zelf nog naar de ALDI-distributiecentra gebracht waardoor de mosselen ’s anderendaags al in de rekken liggen. Alles om jullie vollepot (did you see what I did there?) te laten genieten!
Een echte mosselfan eet de weekdiertjes (het meest eiwitrijke product met de kleinste ecologische voetadruk!) het liefst puur natuur. En ik snap dat: de mosselen die we vers uit de Westerschelde proefden op de Oesterbaron bereid met enkel wat groenten waren verrukkelijk, maar mosselen natuur op Hap & Tap, dat is een No Go. Dus koos ik voor deze Verse Zeeuwse mosselen op 5 wijzen. Mijn favoriet? De Buffalo’s (dat is dan ook de eerste keer dat ik fan ben van de Buffalo’s 😅) met zelfgemaakte Buffalo saus en blauwe kaas. (Voor de toevallige bezoeker die deze opmerking niet snapt, de Buffalo’s is de bijnaam voor de voetbalploeg van AA Gent en ik ben supporter van de ‘boeren’ van Brugge 😊).
Ook zin gekregen in mosselen van ALDI? Dat kan! Head over naar mijn Instagram account. Daar kan je een aankoopbon van 100 EUR winnen zodat je alle ingrediënten voor dit recept kan kopen. En een flesje witte wijn zal er ook nog wel van af kunnen! 😉
Verse Zeeuwse mosselen op 5 wijzen
Ingrediënten
- 40 verse Zeeuwse Goudmerk mosselen
Italiano:
- 3 el Italiaanse tomatensaus
- 1 el Pecorino Romano, geraspt
- 3 el mozzarella, geraspt
Buffalo:
- 50 g boter
- 25 g honing
- Hete saus naar keuze en naar smaak (ik gebruikte Sriracha)
- 3 el blauwe kaas, verkruimeld
Pesto:
- 3 el zelfgemaakte of gekochte pesto
- 1 el olijfolie
Knoflook:
- 4 el gesmolten boter
- 1 el knoflook, fijngehakt
- 1 tl peterselie, fijngehakt optioneel om kleur toe te voegen
- 1 tl Pecorino Romano, geraspt
Diablo:
- 2 el olijfolie
- 2 tl Pecorino Romano, geraspt
- 1/2 tl rode pepervlokken naar smaak
- 1/4 tl gedroogde sjalot, versnipperd voor op elke mossel (in de kruidenrayon)
- 1/4 tl gedroogde knoflook, versnipperd voor op elke mossel (in de kruidenrayon)
Instructies
- Spoel de verse Zeeuwse mosselen en kook ze in een pot op hoog vuur met het aanhangend water tot ze net open zijn. Verwijder de bovenste schelp. Schik ze op een bakplaat.
Italiano:
- Lepel Italiaanse tomatensaus op 8 mosselen.
- Strooi er een beetje geraspte Pecorino Romano met geraspte mozzarella over.
Buffalo:
- Maak eerst de Buffalo saus: smelt de boter samen met de honing op het vuur. Meng goed.
- Voeg van het vuur naar smaak hete saus toe. Laat afkoelen. Je moet een gebonden saus bekomen. (Deze is ook heel lekker om chicken wings mee te marineren!)
- Top 8 mossels met Buffalo saus.
- Werk af met verkruimelde blauwe kaas.
Pesto:
- Lepel pesto op 8 mossels (je pesto kan worden aangelengd met olijfolie als hij te sterk is).
- Sprenkel een beetje olijfolie op elke mossel na het aanbrengen van de pesto.
Knoflook:
- Fruit de fijngehakte knoflook licht in de gesmolten boter, voeg Pecorino Romano en peterselie toe aan de knoflookboter nadat je deze van het fornuis hebt gehaald. Plaats de knoflookboter in de koelkast en laat deze opstijven. Plaats een hoopje knoflookboter op 8 mossels en druk deze met je vingers aan.
Diablo:
- Sprenkel olijfolie over de 8 resterende mosselen en bestrooi met knoflook, sjalot, geraspte Pecorino Romano en rode pepervlokken.
Afwerking
- Bak de mosselen in een oven van 200° C gedurende 10-12 min of tot de kaas volledig is gesmolten.
- Serveer onmiddellijk.
Bron: recept gerealiseerd in samenwerking met ALDI. Lees mijn disclaimer hier.
Beste Myriam,
Ik lees : Quote” Bij Zeeland’s Roem worden de mosselen 4 maal per dag gekookt… ” unquote
Moet dit niet gecontroleerd zijn ipv gekookt, of zie ik dat mis ?
Dat klopt helemaal, hoor, Paul.
Ze koken tot 4 keer per dag een portie mosselen om een kwaliteitscontrole te kunnen doen. 🙂